Suomen epidemia 3. marraskuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Ylikuolemien vuosittainen määrä on noussut koko epidemian ennätykseen (kuva), sairaalahoidossa olevien määrä sivuaa koko epidemian ennätystä, ilmoitettujen kuolemien määrä kasvaa edelleen, ja rokotukset ovat vaimenneet.

  THL:n viikoittain raportoimien kuolemien määrät ovat nousussa, ja uusi huippu on muodostumassa syyskuun kohdalle. Nykyinen aalto on jo nyt kuolettavampi kuin kesän BA.5-aalto, vaikka kaikkia kuolemia ei ole edes raportoitu.

   Kuolemien positiivisten osuus on noussut koko 3-vuotisen pandemian ennätystasolle. 1000 testattua kohden (joista noin 1/3 positiivisia) on 3.5 kuolemaa. Tämän lisäksi tulevat ylikuolemat.

    Tässä sama kuva tavallisella asteikolla. Kuolemia pitää aivan nuorimmissakin ikäryhmissä tulla runsaasti, jotta laumasuojaa koskevat tutkimukset onnistuisivat. THL ei edelleenkään ole julkaissut alle 20-vuotiaiden ja alle 10-vuotiaiden kuolemia, vaikka niitä on jo runsaasti.

     Kun lasketaan 52 viikon keskiarvoilla ja verrataan ylikuolleisuuteen, saadaan korrelaatioksi 98.15 prosenttia. Päättelen: käytännössä koko ylikuolleisuuden nousu johtuu THL:n tutkimuksista ja siirtymisestä laumasuojastrategiaan 25.8.2021 alkaen. Hinta: 8005 turhaa kuolemaa.

      Turhien ylikuolemien määrä (8005) saadaan tästä kumulatiivisesta pandemian ajan ylikuolemien kuvasta. (THL ei jostain syystä ole julkaissut vastaavaa kuvaa.)

       THL:n tutkimusotteesta näkyy viitteitä tässä. Jotta tutkimus onnistuisi, niin sairastuneita ja kuolleita pitää olla paljon. Kaikissa ikäryhmissä. Maskien ja muiden torjuntakeinojen poistamisella on helpompi päästä tavoitteeseen.

        Tätä THL:n tutkimus tarkoittaa suomalaisille. Aivot eivät saa glukoosia. Long Covid aiheuttaa aivovaurion.

         Aivovauriot on todettu useissa tutkimuksissa.

          THL:n tutkimusasetelma ja THL:n jääviys on kuvattu tässä hyvin.

           Näitä uutisia pitää oppia lukemaan oikein. Helsingissä väestönkasvu on hidastunut, mutta kuolemien kasvu on kiihtynyt.

            Laitan tämän linkin näihin ketjuihin. Kaiken varalta.

             Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä sivuaa nyt viime kevään kaikkien aikojen ennätystä. Viimeisen kahden viikon nousu on tapahtunut kaikkialla muualla paitsi KYS (Kuopio) alueella.

              THL tullaan nähtävästi ohittamaan 4. rokotusten päätöksenteossa. Hyvä näin.

               Loistava artikkeli @Ijasjo . Logiikkaa ollaan ehkä (Ruotsin mallin mukaisesti) kääntämässä toisinpäin: aikaisemmin rokotuksen sai vain, jos kuului erityisryhmiin. Tästä eteenpäin rokotuksen oletusarvoisesti saavat kaikki (ellei ole esteitä).

               Tämä tarkoittaa, että jos STM:n suunnitelmat toteutuvat, niin ylivoimaisesti suurimmalla osalla kaikista ikäryhmistä on niin halutessaan mahdollisuus saada 4. rokote. Ja toivon mukaan myös 5:s jne.

               Suomi on maailman johtava maa ainakin yhdessä asiassa. Ennen se oli kännykät ja sitä ennen 10000 metrin juoksijat.

               Jatketaan näistä ylikuolemista. Niitä piti olla vain vanhemmissa ikäryhmissä. Katsotaan.

                0-4 -vuotiaiden ylikuolemat kääntyivät nousuun Delta-variantin myötä kuusi viikkoa sen jälkeen, kun THL siirtyi rokotuksissa laumasuojastrategiaan (25.8.2021). Yhden vuoden run rate kääntyi BA.1-variantin kohdalla, ja on noussut sen jälkeen.

                 0-4 -vuotiaat: ylikuolemien määrä on noussut jyrkästi syyskuun alun jälkeen. Lisäksi luvut tulevat todennäköisesti nousemaan edelleen, sillä raportoinnin viiveen vuoksi osa luvuista tulee vasta 3 viikon päästä.

                  Päättelen että nämä uudet Level7 ja nyt Level8 variantit nostavat 0-4 -vuotiaiden ylikuolleisuutta.

                   Näihin 0-4 -vuotiaiden ylikuolemiin on vielä ilmeisesti lisättävä keskenmenot ja kuolleena syntyneet, joista ei löytynyt @Tilastokeskus lukuja. (Voi olla että jostain muualta löytyy.)

                    5-9 -vuotiaiden ylikuolleisuus lähti kasvuun samaan aikaan kun Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin, jossa vähäteltiin etäkoulun vaikutusta tartuntoihin (10.4.2021). Nyt ylikuolee vuodessa 10 lasta (5-9) enemmän kuin huhtikuussa 2021.

                     10.4.2021 ilmestyneen Helsingin Sanomien artikkelin faktantarkistus on tässä.

                      5-9 -vuotiaille viime kevään BA.2-epidemia on ollut pahin. Ylikuolemien vauhti on hieman laantunut kesän BA.5 - ja nyt menossa olevan BQ.1.* -aallon aikana, mutta on selvästi korkeammalla kuin huhtikuun 2021 lähtötaso. (Milloin kouluihin palattiin?)

                       Näyttää siltä, että siirtyminen lähiopetukseen + torjuntatoimien puute kouluissa vaikuttaa myös oppimistuloksiin. Siis ylikuolemien lisäksi.

                        Korjaan nyt on menossa BA.5.2-aalto. BA,2,75, BQ.1.* ja BF.7 ovat tulossa seuraavaksi.

                        10-14 -vuotiaiden ylikuolleisuus kääntyi nousuun Delta-epidemian myötä loppukesällä 2021. Nousu on kiihtynyt viimeisen 1-2 kuukauden aikana.

                         15-19 -vuotiaat ovat toinen niistä 5-vuotisikäryhmistä, joissa ylikuolleisuus alenee edelleen. Ja ainoa ikäryhmä, missä ei näy mitään käännettä ylöspäin.

                          20-24 -vuotiaiden ylikuolleisuus lähti kasvuun BA.1 -variantin kohdalla, ja on jatkanut kasvuaan sen jälkeen.

                           Myös 25-29 -vuotiaiden ylikuolleisuus lähti kasvuun BA.1 -variantin kohdalla. Myöhempien varianttien (BA.2 huhtikuussa, BA.5 heinäkuussa ja nyt BA.5.2) myötä ylikuolleisuus on jatkanut nousuaan.

                            30-34 -vuotiaat ovat se toinen ikäryhmä, missä ylikuolleisuus on jatkanut laskuaan. Viime kesän BA.5 variantti näyttää ehkä kuitenkin kääntäneen ylikuolemat kasvuun.

                             35-39 -vuotiaiden ikäryhmässä ylikuolleisuus lähti kasvuun hieman sen jälkeen, kun THL siirtyi laumasuojastrategiaan rokotuksissa (25.8.2021). Nousu on jatkunut.

                              40-44 -vuotiailla käänne ylikuolemissa tapahtui Deltan loppuvaiheessa (joulukuu 2021). BA.1 ja BA.2 näyttävät menneen paremmin, mutta heinäkuun BA.5 ja nyt menossa oleva BA.5.2 -epidemia näyttävät pahalta.

                               Yhteenveto (1): pandemian alussa ylikuolleisuus laski kaikissa alle 45-vuotiaiden ikäryhmissä, mutta on nyt kääntynyt nousuun kaikissa muissa ikäryhmissä paitsi yhdessä (15-19 -vuotiaat).

                                Yhteenveto (2): käänne ylikuolemissa tapahtui ensimmäisenä niissä ikäryhmissä, joissa oli paljon sosiaalisia kontakteja - 5-9 -vuotiaat 11.4.2021 ja 10-14 -vuotiaat kaksi kuukautta myöhemmin - vanhimmat ikäryhmät (40-44 ja 35-39) (ehkä pienin vastustuskyky)

                                 Kaikissa yli 45-vuotiaiden ryhmissä ylikuolleisuus on noussut lähes koko epidemian ajan - poikkeuksena 1. ja 2. rokotukset, minä aikana (kevät 2021) ylikuolleisuus putosi selvästi.

                                  50-54 -vuotiailla kuolemien määrä putosi 1. ja 2. rokotusten yhteydessä selvästi. Vuosittaisten ylikuolemien määrä on 114/67 = 1.7-kertainen 45-49 -vuotiaisiin verrattuna.

                                   Loistava artikkeli Ilta-Sanomilta. Ensimmäinen kerta kun faktat on tuotu esiin THL:n tutkimuksista.

                                   Eniten kärsinyt ikäryhmä on 5-9 -vuotiaat. Tässä ikäryhmässä ylikuolemien osuus on noussut yli 50 prosenttiin kaikista kuolemista viimeisen vuoden aikana. 5-9 -vuotiaiden kuolemien määrä on siis yli kaksinkertaistunut.

                                    Asia käy ilmi pidemmän aikavälin (2015-2022) kuvasta. Pandemia katkaisi monivuotisen hyvän kehityksen 5-9 -vuotiaiden kuolemissa. Ylikuolleisuus lähti kasvuun sen jälkeen, kun kouluihin (lähiopetus) palattiin kevään 2020 etäopetusjakson jälkeen.

                                     5-9 -vuotiaiden kuolemat eivät tietenkään voi mennä nollaan. Tilanne ei kuitenkaan muutu, vaikka kuolemien trendiviiva kulkisi pandemian alkamisen jälkeen vaakasuoraan.

                                      Jatkan kohta ylikuolemista. Sitä ennen: Suomessa on ECDC:n mukaan 24.10. mennessä annettu 5. rokotuksia yhteensä 78421 kappaletta, eli 1.4 prosenttia kansalaisista on saanut uuden varianttirokotteen (ja noin 10% yli 80-vuotiaista).

                                       Näitä otsikoita pitää osata lukea oikein. Vain mutta-sanan jälkeisellä osalla on merkitystä. (Kuten englannin kielen sana "however" joka peruuttaa kaiken aikaisemmin sanotun.)

                                       Tässä on hyvä yleiskuva varianttien kehityksestä. Runsaassa puolessa vuodessa ollaan edetty L3 varianteista L9 variantteihin.

                                        Toisin kuin 5-9 -vuotiailla, 0-4 -vuotiaiden ylikuolleisuuden osuus kaikista kuolemista on viimeisen vuoden aikana pysynyt negatiivisena. (Viimeisen 12 kuukauden keskiarvo nousee, mutta on edelleen negatiivinen.)

                                         Tällä hetkellä 55-59 -vuotiaita ylikuolee noin 177 per vuosi. Syyskuulle (vaikka osa tiedoista puuttuu raportoinnin viiveen vuoksi) on muodostumassa vuoden toiseksi pahin ylikuolema-aalto.

                                          55-59 -vuotiaiden ylikuolemat ovat nousseet noin 10 prosenttiin kaikista 55-59 -vuotiaiden kuolemista.

                                           Linja on muuttunut. Hallitus ja STM avaa 4. rokotukset suomalaisille. uuden rokotuksen voi saada, kun 3 kuukautta on kulunut edellisestä rokotuksesta.

                                           Koronan hoidossa on ehkä tapahtunut historiallinen käänne. Tähtäimessä suomalaisten hyvinvointi. 3-vuotisen koronapandemian ylivoimaisesti rehellisin tiedotustilaisuus. STM näyttäisi alkavan johtamaan.

                                           Noin yksi 60-64 -vuotias päivässä kohtaa ylikuoleman (297/365). Luku on korkeampi kuin 65-69 -vuotiailla. Syyskuulle on tulossa vuoden toiseksi korkein ylikuolemien aalto (ja myös tämä aalto on korkeampi kuin 65-69 -vuotiailla).

                                            Jaa sosiaalisessa mediassa

                                            Arkisto