Suomen epidemia 18. helmikuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen määrä on yhden päivän päässä syksyn ennätyksestä (461, 30.11.2020, sininen viiva). Viimeisen kahden päivän aikana tartunnat kasvoivat 6.8 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla koko maan tartuntojen määrä 7-kertaistuu kuukaudessa.

  Tartuntojen nousussa on pääosassa pääkaupunkiseutu, Pori ja Vaasa. Kaikki tartuntojen kasvu on jo viimeisen kuukauden aikana tullut uusista varianteista, eli ne ovat todennäköisesti tämän nousun takana.

   Tänään THL ilmoitti 614 tartuntaa, poisti 0 tartuntaa, ja otti kiinni raportoinnin viivettä 7 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu tartuntojen määrä on 614-0-7=607 (punainen viiva).

    Viimeisen kahden päivän aikana 7 päivän ilmaantuvuus on noussut melkoisesti suurimmissa kunnissa. Myös Espoo on kääntynyt nousuun (mutta ilmaantuvuus on puolet Helsingistä). Tampereella ja Oulussa tilanne hallinnassa. Tässä kuvassa on 85% viimeisen 2 päivän tartunnoista.

     Tässä niiden kuntien, joissa 7 päivän ilmaantuvuus on tänään kaikkein korkein, kehitys viimeisen kahden päivän aikana. Huomion arvoista on, että sekä Vantaa että Helsinki ovat tulleet mukaan top 20 joukkoon. Eikä mitenkään rimaa hipoen.

      HUS-alueen ilmaantuvuus näyttää nousevan petollisen hidasta vauhtia. 2.3 prosenttia päivässä eli tällä vauhdilla 2x kuukaudessa. Se johtuu siitä, että ...

       ... monessa pienemmässä kunnassa ilmaantuvuus ei ole noussut, mutta Helsingissä ja Vantaalla sitäkin enemmän. Tässä kehitys viimeisen viikon ajalta.

        Helsingissä 7 päivän ilmaantuvuus nousi tänään uuteen ennätykseen, ja kasvaa 9.9 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 17-kertaistuu kuukaudessa.

         Vantaalla 7 päivän ilmaantuvuus on noussut 8.5 prosenttia päivässä viimeisen kahden päivän aikana, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 11-kertaistuu kuukaudessa. Lentokentän tartunnat on vähennetty.

          Tartunnat meni uusiksi kun 1) Raumalta tuli 52 uutta tartuntaa ja 2) Mikkelistä 24. Tänään on siis syntynyt koko epidemian ennätys tartunnoissa: 614 ilmoitettua + viiveen muutos 46 = 660 (punainen viiva).

           Viimeisen kahden päivän aikana muuttumattomalla viiveellä tartuntojen määrä on kasvanut 7.8 prosenttia päivässä (vs. 6.8%), eli nykyisellä vauhdilla tartuntojen määrä 9-kertaistuu kuukaudessa (vs. 7x aikaisemmin tänään).

            Tässä HUS-alueen tämän päivän lukuihin perustuva estimaatti. THL ilmoitti tänään 410 tartuntaa HUS:n alueelle. Jos tähänastinen (14.2.2021) uusien varianttien kasvu jatkuu, niin hieman yli puolet näistä 410:sta oli uutta varianttia.

             Vantaalla melkein jokaisessa koulussa, missä on altistuksia, on kyseessä muuntovirusepäily. Eli nykyinen 43 prosentin osuus HUS:n kaikista tartunnoista tulee nousemaan, todennäköisesti nopeasti. thx @Satumaan

             Espoossa ilmaantuvuus on puolet Helsingin tasosta, ja on laskenut viimeisen kahden viikon ajan. Jäljitys ei ole samalla tavalla ruuhkautunut kuin esim. Vantaalla. Tänään ilmaantuvuus nousi, mutta ei toistaiseksi muuta trendiä.

              Satakunnassa ilmaantuvuus on nelinkertaistunut 5 päivässä ja on lähes saavuttanut HUS-alueen tason. Myös Varsinais-Suomessa ilmaantuvuus on noussut äkisti.

               Satakunnassa ilmaantuvuus on noussut keskimäärin noin 25 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä noin 5-kertaistuu viikossa (ja 900-kertaistuu kuukaudessa, mikä kuvaa kasvun nopeutta eikä ole ennuste).

                Satakunnan epidemia on keskittynyt Raumalle ja Poriin. Karvian tilanne on paranemassa. Tämän päivän luvut (52 Raumalta) puuttuvat tästä kuvasta.

                 Sen jälkeen kun Rauman nykyinen epidemia alkoi 12.2., niin tartuntojen määrä on kasvanut keskimäärin 34 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 8-kertaistuu viikossa. (Vaasassa lockdown tuli voimaan 5.10. kun ilmaantuvuus oli 104. Raumalla nyt 558.)

                  Porin epidemia lähti liikkeelle samana päivänä 12.2. kuin Raumallakin. Ilmaantuvuus on noin puolet Rauman tasosta.

                   Jaa sosiaalisessa mediassa

                   Arkisto