Suomen epidemia 13. tammikuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

B117-tartuntojen määrä kasvaa noin 10 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla määrä 19-kertaistuu kuukaudessa.

  B117-tartunnat ovat viimeisen viikon aikana kasvaneet keskimäärin 8.5 kertaa niin nopeasti kuin vanhan variantin tartunnat. B117-tartunnat kasvoivat keskimäärin 10 prosenttia päivässä (sininen) ja vanhan variantin tartunnat 1.2 prosenttia päivässä (vihreä).

   B117-tartuntojen osuus kaikista tartunnoista kasvaa tasaista vauhtia. Aikavälillä 4.1.-13.1 keskimääräinen prosenttiosuuden kasvuvauhti oli 11.1 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla osuus 25-kertaistuu kuukaudessa (2.1 x 25 = 52%).

    B117-varianttia on lehtitietojen mukaan löytynyt jo kuuden sairaanhoitopiirin alueelta (alla oleva lista + HUS). Runsas viikko sitten (4.1.) sitä esiintyi kahden SHP:n alueella (HUS ja Kymenlaakso). Sairaanhoitopiirit julkaisevat tietoja nopeasti.

     Nykyinen sekvensoinnin kapasiteetti (noin 300 viikossa) riittää nykyisellä B117-tartuntojen kasvulla kolmeksi viikoksi (3.2.2021 asti). Sitten (ellei jossain ole lisää): 10.2. 50% 17.2. 25% 25.2. 12.5% 4.3. 6%

      B117-tartuntojen luvut ovat vielä pieniä (punainen), mutta nykyisellä kasvuvauhdilla ne muodostavat kuukauden päästä noin puolet kaikista tartunnoista.

       Tänään THL ilmoitti 324 tartuntaa, poisti yhden, ja viive kasvoi 12:lla, yhteensä 339 tartuntaa (punainen viiva). Kasvuprosentti nousee hiljalleen (sininen viiva).

        Kasvun hitaahkon kiihtymisen (sininen viiva) näkee paremmin tästä kuvasta, jossa on käytetty viikon keskiarvoja.

         Testien määrä putoaa edelleen. Ihme juttu.

          Positiivisten testitulosten osuus on nyt noussut syksyn epidemian pahimman kohdan huonommalle puolelle.

           Tartuntojen määrä on viimeisen viikon aikana kasvanut melkein kaikissa niissä kunnissa, joissa tartuntoja on eniten. Helsinki, Turku ja Jyväskylä ovat ilahduttavia poikkeuksia.

            Tauti on levinnyt melko tasaista vauhtia kuntiin jo runsaan viikon ajan. Noin puolet joulukuussa tapahtuneesta hyvästä kehityksestä on nyt menetetty.

             Tässä 14 päivän ennuste B117 ja nykyisen variantin tartuntojen kehittymisestä. Keskimääräinen kasvu: - B117-variantti: 10.0 prosenttia päivässä (osuus 2.5% tartunnoista kauden alussa ja 6.5% tartunnoista kauden lopussa) - nykyinen variantti: 1.2 prosenttia päivässä

              B117 on nyt ruvennut leviämään väestössä (eli ei ole enää pelkästään tuontitavaraa). Nykyisillä toimenpiteillä tartuntojen määrä tulee kasvamaan merkittävästi.

              Nyt on käynyt selväksi, että B117 on lähtenyt leviämään väestön keskuudessa sen vuoksi, että vapaaehtoinen karanteeni on pettänyt, kun sitä ei ole valvottu. Valvottua karanteenia ei kuitenkaan edelleenkään nähdä tarpeelliseksi. Kohta 1:03:57.

              Tässä se kohta tämän päivän tiedotustilaisuudesta. Kun karanteenia ei valvota, käy samalla tavalla kuin muissakin maissa.

               Tänne tulee kaikki tammikuun twiitit.

                Ja tänne tulee kaikki twiitit koko epidemian alusta lähtien. Lisäilen niitä sinne. Lokakuun alusta lähtien on kaikki.

                 Jaa sosiaalisessa mediassa

                 Arkisto