Suomen epidemia 1. marraskuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Uudet tartunnat kasvavat edelleen 1.5% per päivä vauhdilla (punainen). Muuttumattomalla viivellä laskettu kasvu on samalla tasolla (1.1%, sininen viiva).

  Tänään THL ilmoitti 178 tartuntaa (punainen). Lisäksi tunnettu viive sairaanhoitopiirien julkaisemiin lukuihin verrattuna nousi 26:lla 105:een (vaaleanpunainen). Eli kun viiveen muutos eliminoidaan, ilmoitettujen määrä on 178+26=204.

   Tässä THL:n ilmoittamat luvut + muuttumattomalla viiveellä lasketut arvioidut päiväkohtaiset luvut syyskuun alusta lähtien.

    Muuttumattomalla viiveellä laskettu THL:n ilmoittamien tartuntojen määrä lähti laskemaan kaksi päivää syyslomien alkamisen jälkeen (12.10.), nousemaan kaksi päivää koulujen avautumisen jälkeen (19.10.) ja lähestyy nyt Vaasan epidemian huipputasoa (14.10.).

     THL ilmoitti 178 tartuntaa tänään. Jälleen ennätysnopeaa raportointia: 95 prosenttia tartunnoista oli alle kaksi päivää vanhoja niin HUS:n alueella kuin koko maassa.

      Lokakuun 14. päivän jälkeen tapahtunut epidemian hidastuminen johtui sataprosenttisesti Vaasan epidemian laantumisesta. Muun Suomen (97 prosenttia väestöstä) luvut ovat kasvaneet koko ajan. Tässä käytetty ilmoitettuja lukuja.

       Tartunnoissa koulujen merkitys näkyy samalla tavalla. Ilman 10-20 -vuotiaita Suomen tartunnat ovat laskeneet 14.10. jälkeen. 10-20 -vuotiaiden tartunnat yksinään riittävät viemään Suomen tartuntojen määrän kasvuun. (Sama ei toimi millään muulla ikäryhmällä.)

        Alle 10-vuotiaiden tartunnat ovat ruvenneet kasvamaan voimalla. Tällä hetkellä ne kasvavat 6.9 prosenttia päivässä eli 7-kertaistuvat kuukaudessa. Kasvu alkoi noin 14.9. eli samaan aikaan kuin yli 30-vuotiaiden saamien tartuntojen kasvu. Nyt nopeimmin kasvava ikäryhmä.

         Pohjois-Pohjanmaalla altistuneiden ihmisten määrä kasvoi maltillisesti, kunnes Iso-Syötteen altistuminen muutti tilanteen. Altistuneista on tullut tartuntoja noin 2.5 kertaa niin paljon kuin Kainuun elo/syyskuun ryppäässä (ja 4x niin paljon kuin lokakuun ryppäässä).

          Itä-Savossa altistuneiden määrä kasvoi todella nopeasti, mutta tilanne on saatu nopeasti hallintaan. Altistuneista on tullut tartuntoja noin 60 prosenttia **vähemmän** kuin Kainuussa. Tehokasta toimintaa.

           Etelä-Savossa altistumisia on tullut paljon, mutta tilanteet on saatu hoidettua tehokkaasti. Altistuneista tuli syyskuussa 35 prosenttia **vähemmän** tartuntoja kuin Kainuun elokuun epidemiassa, ja lokakuussa saman verran.

            Vaasassa rajoitukset tulivat voimaan 5.10., yli viikon myöhässä. Rajoituksista huolimatta altistuneista on tullut tartuntoja noin 1.5 kertaa niin paljon kuin Kainuun elokuun epidemiassa.

             Jaa sosiaalisessa mediassa

             Arkisto