Suomen epidemia 1. maaliskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu jatkuu. Uudellamaalla kasvu hidastui hieman (ehkä vähemmän testejä viikonloppuna); Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä ilmaantuvuus kasvaa nopeasti.

  Etelän hiihtolomat hidastivat tartuntoja vain sen verran, että käyrän kasvu loiveni hieman perjantain 19.2. jälkeen; 25.2. jälkeen kasvu alkoi uudelleen. Odotan tartuntojen kiihtyvän nopeasti tämän viikon aikana.

   Tänään THL ilmoitti 392 tartuntaa, poisti nolla, ja viive kasvoi 42 tartunnalla, yhteensä 434 (punainen viiva).

    Sairaanhoidossa olevien määrä nousee edelleen lähes pystysuoraan ylöspäin. 14.2. jälkeen kasvu on ollut keskimäärin 5.4 prosenttia päivässä, eli sairaanhoidossa olevien tarve 5-kertaistuu kuukaudessa. 1-2 viikon kuluttua HUS joutuu rajoittamaan muuta sairaanhoitoa.

     Ahvenanmaalta ja Satakunnasta ilmoitettiin lisää tartuntoja. Tilanne näyttää nyt tältä. Eilisestä ei tullutkaan välipäivää, vaikka siltä ensin näytti. 16.2. jälkeen kasvu on ollut keskimäärin 3.1 prosenttia päivässä (2.5x kuukaudessa).

      Uudet luvut: THL ilmoitti 392, poisti 0, ja viive kasvoi 149 tartunnalla, yhteensä 425 (punainen viiva). Viikon aikana tartunnat ovat kasvaneet keskimäärin 4.0 prosenttia per päivä (3.2x kuukaudessa).

       THL:n raportoinnin tunnettu viive kasvoi ennätyskorkealle. Iso kiitos sairaanhoitopiireille ja paikallisille viranomaisille, jotka raportoivat lukuja. Muuten meillä olisi petollisen hyvä kuva tilanteesta. Nyt kun vielä HUS, Kuopio ja Jyväskylä saataisiin raportoimaan luvut.

        Ahvenanmaa nousi kertaheitolla samalle ilmaantuvuuden tasolle kuin Helsinki. Testaus (1200/viikko, nousun varaa on) kattaa 4 prosenttia saarelaisista viikossa. Aika tehokasta. Satakunnan ilmaantuvuus nousussa.

         Kuolemantapausten huippu oli viime keväänä 13 päivää tartuntojen huipun jälkeen, ja marraskuun epidemian aikaan 16 päivää tartuntojen huipun jälkeen (eli samaan aikaan kuin sairaanhoidon huippu, 15. joulukuuta).

          Kuolemien määrä on siis todennäköisesti lähtenyt nousemaan 0-2 viikkoa tartuntojen kasvun perässä. Tässä syy, miksi se ei näy: kuolemien raportointi on tällä hetkellä 35 päivää myöhässä. 20 päivän kohdalla vasta puolet niistä on raportoitu. (Voin tehdä ennusteen.)

           Nuorten ihmisten osuus kuolemista kasvaa nopeasti. Viime viikolla ilmoitettiin menetyneeksi jälleen yksi alle 30-vuotias (raportoinnin hitaudesta johtuen se se on tapahtunut noin 20-25 päivää sitten).

            Jaa sosiaalisessa mediassa

            Arkisto