Suomen epidemia 7. lokakuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen määrä kasvaa nopeasti. Tänään THL ilmoitti 120 tartuntaa (punainen), ja SHP:den ja THL:n ilmoittamien tartuntojen arvioitu erotus kasvoi 56:lla 174:ään (vaaleanpunainen). Vaasassa 41 tartuntaa lisää.

  Tähän mennessä tehdyt toimenpiteet eivät ole vaikuttaneet tartuntojen kasvuun, joka on kiihtynyt melko tasaista vauhtia juhannuksesta lähtien. Nykyisellä vauhdilla tartunnat 5-kertaistuvat kuukaudessa (5.4 prosenttia päivässä).

   THL ilmoitti tänään 120 uutta tartuntaa. Vaasasta ilmoitettiin vain 7, vaikka Vaasa ilmoitti eilen 71 ja tänään 41 tartuntaa. Suhteessa väestöön HUS:n ja Länsi-Pohjan alueella eniten uusia tartuntoja Vaasan lisäksi.

    Tässä THL:n viimeisen kahden viikon aikana ilmoittamat 1761 tartuntaa. Vain Ahvenanmaalla ei ole ollu tartuntoja. Vaasa ja HUS kärjessä.

     Vaasan 14 päivän ilmaantuvuus nyt 136 (+22 eiliseen verrattuna) eli 5.4 kertaa leviämisvaiheen alarajan verran. HUS-alue ei ole noussut viikon takaisesta. Tässä mukana SHP:den ilmoittamat luvut.

      Tässä uusi kuva. Vaasan sairaanhoitopiirissä 14 päivän arvioitu ilmaantuvuus nousi tänään 135:een kun SHP:n ilmoittamat luvut lasketaan mukaan. Nyt ollaan jo 30 prosenttia kevään huipun (21 SHP:n maksimi) yläpuolella (eilen 10%).

       Vaasan SHP:n positiivisten osuus on laskenut 7.1 prosenttiin, eli "enää" 6-kertainen koko maan keskiarvoon (1.2%) verrattuna. Eilen tämä sama luku oli 17 prosenttia ja toissapäivänä 42 prosenttia. Toisin sanoen lähes joka toinen testattu oli positiivinen.

        Vaasa on kuin ruutitynnyri. Kaupunki on täynnä opiskelijoita, ja siitä huolimatta on testattu kaikkein vähiten suhteessa väestöön koko maassa heti alusta saakka. Voi olla ettei taudin leviäminen ole ihan kokonaan opiskelijoiden omaa syytä.

         Vaasan SHP:ssä elokuun lopulla tehty koko maan kattava testi-isku jäi alle puoleen SHP:den keskiarvosta, ja yhteen kuudesosaan toisesta ääripäästä (Pohjois-Savo; Kuopio samanlainen opiskelijakaupunki). Onkin mielenkiintoista verrata Kuopiota ja Vaasaa keskenään.

          Siinä missä Vaasan SHP on maan alimmalla tasolla, Pohjois-Savon kumulatiivinen testauksen määrä suhteessa väestöön on hieman sairaanhoitopiirien keskiarvon yläpuolella, ja kaksi kertaa niin suuri kuin Vaasassa. (THL:n 29.9. korjaukset mukana luvuissa.)

           Pohjois-Savossa testien määrä suhteessa väestöön on pysytellyt keskiarvon tuntumassa tai vähän sen yläpuolella. Tässä viikon keskiarvot.

            On siis kaksi tapaa mitata testausta: 1) suhteessa väestöön (kuvat 8-11 yllä) 2) suhteessa löydöksiin (kuvat seuraavassa) Pohjois-Savo on tälläkin tavalla mitattuna kiinni maan keskiarvossa.

             Vaasan SHP taas puolestaan on tässäkin lähellä maan alinta tasoa. Lisäksi Vaasan mukaan tartuntoja on 334, mutta THL:n mukaan 214. Kun Vaasan tartuntoihin lisätään 334/214= 56%, Vaasan lukema tippuu 48:n tienoille, ja Vaasa on tälläkin mittarilla maan huonoimmalla tasolla.

              Käydään lyhyesti läpi eri sairaanhoitopiirien tilanne. Aloitetaan pohjoisesta. Lapissa ilmaantuvuus on noussut noin 50% keskiarvo-SHP.ta huonommaksi, mutta ...

               Lapissa testien määrä per uusi tartunta on juhannuksen jälkeen ollut Suomen parhaalla tasolla melkein koko ajan.

                Lapissa on testattu tähän mennessä suurempi osuus väestöstä kuin missään muualla. Lappi otti valtikan Länsi-Pohjalta syyskuun alussa.

                 Länsi-Pohjassa ollaan onnistuttu pitämään epidemia aisoissa huolimatta siitä, että Ruotsin raja on vieressä. Se on onnistunut mm. ...

                  ahkeralla testaamisella. Elokuun alkuun saakka Länsi-Pohja testasi suhteessa väestöön enemmän kuin kukaan muu.

                   Länsi-Pohja testasi suhteessa väestöön syyskuun alkuun asti enemmän kuin mikään muu sairaanhoitopiiri.

                    Kainuussa syyskuun alun epidemia ryöpsähti uudestaan kuun lopussa, mutta näyttää siltä että sekin on saatu hallintaan.

                     Kainuussa on heinäkuusta alkaen testattu selvästi keskiarvoa enemmän suhteessa väestöön.

                      Pohjois-Pohjanmaalla ilmaantuvuus on noin puolet maan keskiverto-SHP:n tasosta. Hyvä juttu.

                       Jaa sosiaalisessa mediassa

                       Arkisto