Suomen epidemia 21. joulukuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Marraskuun epidemian jälkipyykki: tartuntojen määrä on tasaantumassa alemmalle tasolle ja sairaanhoidossa olevien määrä kasvaa. Samoin kuolemien määrä kasvaa.

  Tänään THL ilmoitti 252 tartuntaa, poisti 4, ja tunnettu viive kasvoi 103 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä on 252+4+103=359 (punainen viiva). Kasvu (sininen viiva) on ikävästi taas nousussa.

   Jos luvut eivät tästä enää laske, niin tartuntojen määrä on jäämässä 320-360 tasolle, eli 47-65 prosenttia korkeammalle kuin tilanne 15.11. ennen marraskuun epidemian alkamista.

    Viikon keskiarvo on jo tasaantumassa noin 350 per päivä tasolle.

     Sairaanhoidossa olevien määrä lähti tänään nousemaan uudestaan. Kuolemien määrä on nyt kasvanut 18.11. jälkeen keskimäärin 9.4 prosenttia päivässä, eli määrä 3.5 -kertaistuu kahdessa viikossa ja 15-kertaistuu kuukaudessa, jos nykyinen kasvuvauhti jatkuu.

      Sairaanhoidossa olevien määrä on 15.11. jälkeen kasvanut 3.8-kertaiseksi (keskimäärin 3.8 prosenttia päivässä). Jos nykyinen kasvuvauhti jatkuu, niin sairaanhoidon tarve 3.1-kertaistuu kuukaudessa.

       Tänään THL ilmoitti 6 kuolemaa 38 päivä viiveellä (jonka sisällä 95% kuolemista).

        Kuolemien raportoinnin viive (95%) on nyt keskimäärin 25 päivää. Mutta sitä vanhemmatkin luvut muuttuvat (niissä kohdissa, joissa vihreä viiva on korkeammalla kuin keltainen viiva).

         THL:n tilanneraportin kuolemien raportoinnissa on tällä hetkellä keskimäärin noin 23-24 päivän viive. Tilanne oli pahimmillaan 20. huhtikuuta., jolloin puolet koko kevään kuolemista oli vielä raportoimatta.

          Tässä tilanneraportin viive verrattuna avoimen tietokannan lukuihin. Tietokannassa on kuolemat raportoitu nyt noin 26.11. saakka. Samana päivänä julkaistun tilanneraportin lukujen viive (joka siis tiedetään vasta nyt jälkikäteen) oli 59 (harmaa viiva).

           THL:n tilanneraportin kuolemien määrä (punainen) oli tänään 19 suurempi kuin tietokannan (sininen) määrä. Se vastaa noin kahden päivän kuolemien määrää. Kun tietokannan raportoinnin viive on noin 25 päivää, niin tilanneraportin viive on siis 25-2=23 päivää (noin).

            Tässä ylläoleva kuvan tilanne kymmenen päivän välein. Tilanneraportin luvut ovat olleet varsin lähellä tietokannan kumulatiivisia lukuja koko ajan (harmaiden viivojen viimeinen piste). Viiveen maksimi on kasvanut viime aikoina.

             Syksyn epidemian aikana Suomessa on kuollut tähän mennessä noin yksi prosentti niistä, joilla todettiin tartunta 12-16 päivää aikaisemmin. Kuvaa luetaan kahden punaisen viivan välistä.

              Tässä laskentamenetelmä. Avainkysymys: mitä tapahtui niille, jotka saivat tartunnan samana päivänä? Kuinka moni selviytyi ja kuinka moni kuoli?

               Kun kuvan 13 keskiarvot piirretään ikäryhmittäin, saadaan tämä kuva. Ikäryhmien kuolleisuudessa on isot erot. Noin 90 prosenttia kuolleista on yli 70-vuotiaita, mutta marraskuun puolivälin jälkeen 50-60 -vuotiaiden kuolleisuus on noussut nopeasti.

                Tässä yleiskuva raportoiduista kuolemista. Kuolemat on nyt 95-prosenttisesti raportoitu noin marraskuun 26. päivään asti (musta pystyviiva). Kuolemien määrä nousee nopeasti. Syy siihen on, että nyt on alettu raportoida marraskuun epidemian aikaisia kuolemia.

                 Jaa sosiaalisessa mediassa

                 Arkisto