Suomen epidemia 15. lokakuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Kuolemien kasvu kiihtyy. Sairaanhoidossa olevien määrä kasvaa 3.8 prosenttia päivässä = kolminkertaistuu kuukaudessa nykyisellä kasvuvauhdilla. TAYS ervan alueella sairaanhoidon kasvu on nopeinta.

  Tässä potilaiden määrät per erityisvastuualue (erva). TYKS ervan tilanne on luultavasti pahempi, ja HYKS ervan parempi, sillä potilaita on siirretty TYKS:istä HYKS:iin.

   Nopeimmin kasvaa tällä hetkellä vuodeosastolla olevien potilaiden määrä. Log asteikko.

    Tässä sama kuva lineaarisella asteikolla.

     Kuolemien määrän kasvu kiihtyy. Kasvu on tällä hetkellä 2.9 prosenttia päivässä = 2.4x kuukaudessa.

      Yli 80-vuotiaiden kuolemien kasvu on kiihtynyt edelleen. Määrä kasvaa nyt 5.3 prosenttia päivässä = 4.7x kuukaudessa. Toisen aallon jälkeinen maksimitaso (3.6 kuolemaa päivässä / 20.12.2020) ylitettiin tällä kasvuvauhdilla tänään 15.10., vaikka melkein kaikki on rokotettu 2x.

       Kuolemien määrä kasvaa edelleen linjassa sairaanhoidon lukujen kanssa. Odotan kuolemien määrän lähtevän voimakkaaseen nousuun seuraavien 1-2 viikon aikana. Kuolemien kasvu todennäköisesti jatkuu ainakin siihen saakka, että yli 70-vuotiaat ovat saaneet 3. rokotuksen.

        Myös Lounais-Suomen aluehallintavirasto (AVI) on havainnut yhteyden hallituksen nyt saa elää -puheiden ja rokotusten vähenemisen välillä.

        Tänään THL ilmoitti 723 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja otti raportoinnin viivettä kiinni 141 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu (eli sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva) uusien tartuntojen määrä = 723+0-141=582 (punainen viiva).

         Tartuntojen määrä kasvaa edelleen. Kasvu on hieman heikentynyt, mutta niin on testienkin määrä. Todellinen kuva selviää parhaiten sairaanhoidon luvuista ja kuolemien määrän kehityksestä.

          Eli tästä. Jos oletetaan, että tartunnasta kestää 7 päivää sairaalaan, ja sairaanhoidon luvut kasvavat 2.9% päivässä, niin tartuntojen ilmaantuvuus koko maassa on nyt noin (192/105)*power(1.029,7)= 2.2x niin korkea kuin ennen rajoitusten poistoa.

           Testien määrä on laskenut noin kolme prosenttia viikon takaisesta.

            Positiivisten osuus ei toistaiseksi ole noussut tämän kuun aikana. Sen sijaan kuolemien sekä sairaanhoidossa olevien määrät kasvavat. Kuolemien määrä kasvaa kiihtyen.

             Jaa sosiaalisessa mediassa

             Arkisto