Suomen epidemia 23. lokakuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

219 uutta tartuntaa (punainen). Lisäksi SHP:t ovat ilmoittaneet 60 tartuntaa, jotka eivät vielä näy THL:n luvuissa (vaaleanpunainen). Pohjois-Pohjanmaan epidemia kasvaa nopeasti.

  Pohjois-Pohjanmaan epidemia kasvaa tällä hetkellä 24 prosenttia päivässä (21 päivän keskiarvo) eli tartunnat 600-kertaistuvat tällä vauhdilla kuukaudessa. Se on noin vajaa puolet Vaasan tartuntojen päivittäisestä kasvusta pahimmillaan (53 prosenttia päivässä).

   Pohjois-Pohjanmaan 14 päivän ilmaantuvuus (18) on aika tarkkaan sama kuin Vaasassa 26. syyskuuta, kun juhlinta oli täydessä käynnissä. Vaasassa rajoitukset tulivat yli viikon myöhässä (5.10.) eikä heti kuten Kainuussa ja Etelä-Savossa. Onko Oulussa mietitty rajoituksia?

    Tässä yleiskuva Vaasan SHP:n ilmaantuvuuden kehityksestä. Log mittakaava vasemmalla (eli ilmaantuvuus).

     Suomen epidemia ei lievene, vaan kasvaa. Vaikka epidemia muualla kyllä lievenee, Oulussa epidemian kasvu on niin kovaa, että nyt koko Suomen epidemia kasvaa. Jos katsoo ainoastaan koko maan lukuja, saattaa tehdä väärän johtopäätöksen.

      Suomen epidemia kasvaa, vaikka viikon keskimääräinen kasvu näyttäisikin olevan negatiivinen. Oulussa tartuntojen kasvu on niin kovaa, että se kääntää muun Suomen hyvän kehityksen koko maan epidemian nousuksi.

       Kymenlaakso on Oulun ohella toinen paikka, missä epidemia on lähtenyt kasvamaan nopeasti. Epidemia ehti jo olla nollatilanteessa yli viikon, mutta nyt ilmaantuvuus nousee nopeassa tahdissa.

        Myös Pohjois-Savossa muhii samannäköinen epidemia kuin Oulussa ja Kymenlaaksossa.

         Pohjois-Savossa testataan. Positiivisten osuus on pysynyt koko maan tason paremmalla puolella. Tässä mitä pienempi luku, sen parempi.

          Myös Kymenlaaksossa testataan paljon: positiivisten osuus on sielläkin pysynyt koko maan tason paremmalla puolella.

           Pohjois-Pohjanmaalla testataan eniten näistä kriisipesäkkeistä suhteessa löydettyihin tartuntoihin. Toivottavasti taso saadaan säilymään.

            Suomen nopeimmin kasvava epidemia on Ahvenanmaalla. Siellä 8 tartuntaa 19.-21. lokakuuta. Se vastaa noin viittäsataa tartuntaa päivässä koko maan tasolla.

             Lisäksi Ahvenanmaalla testataan kaikkein vähiten koko maassa suhteessa väestöön. Syyskuun alun määristä ollaan tultu puolet alas.

              Ahvenanmaalla positiivisten osuus on noussut nopeasti. Lokakuun alussa oltiin vielä maan kärkikastia, nyt tiputaan nopeasti.

               Jaa sosiaalisessa mediassa

               Arkisto