Suomen epidemia 14. joulukuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Sairaanhoidon ja kuolemien määrä kasvavat nopeasti. Sairaanhoidon tarve kasvaa 4.5 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tarve on tammikuun lopussa 8-kertainen (2400). Kuolemien määrä kasvaa 8% päivässä, eli määrä 10-kertaistuu kuukaudessa.

    Tänään THL ilmoitti 300 uutta tartuntaa ja poisti 30 vanhempaa tartuntaa. Lisäksi viive kasvoi 53 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä lasketut uudet tartunnat = 300 + 30 +53 = 383 (punainen viiva). Kasvu plussalla toista päivää (sininen viiva).

      Tässä näkyy poistetut tartunnat (30). Suhteessa väestöön tartuntoja on eniten Etelä-Suomessa.

        Helsingissä 7 päivän ilmaantuvuus nousee tasaista tahtia (vaaleanpunainen viiva). Vakaa kasvu jatkuu päätetyistä toimenpiteistä huolimatta.

          Vantaalla 7 päivän ilmaantuvuus nousee vielä nopeammin kuin Helsingissä. Vantaalla oli tänään yhtä monta uutta tartuntaa kuin Helsingissä, vaikka asukkaita on 3 kertaa vähemmän.

            Se, että Uudellamaalla ilmaantuvuus tulee alas, johtuu kyllä Espoosta ...

              ... ja siitä, että Lohjalla, Nurmijärvellä, Tuusulassa, Raaseporissa, Mäntsälässä, Siuntiossa, Inkoossa, Pornaisissa ja Lapinjärvellä tehdään hyvää työtä. Kunnia sinne, minne se kuuluu.

                Tauti leviää nyt etupäässä vanhojen ihmisten keskuudessa. Yli 60-vuotiaiden osuus tartuntojen kasvusta on noussut noin 60 prosenttiin.

                  Palaan vielä pääkaupunkiseutuun. Helsingin osuus kaikista uusista tartunnoista on kasvanut jatkuvasti.

                    Espoon osuus Suomen uusista tartunnoista on keskimäärin pienentynyt. Valitsen näistä kahdesta kyllä Espoon.

                      Sairaanhoidossa olevien tarve kasvaa nyt keskimäärin 4.5 prosenttia päivässä. Nyt on 276 henkeä sairaanhoidossa. Kuolemien määrä kasvaa tällä hetkellä noin 8 prosenttia päivässä, eli kuolemien määrä 10-kertaistuu kuukaudessa nykyisellä vauhdilla.

                        Nykyisellä sairaanhoidon tarpeen kasvuvauhdilla Suomessa on tammikuun lopussa noin 2400 sairaalapaikan tarve, jos nykyinen kasvuvauhti jatkuu. Yli 60-vuotiaiden osuus tartuntojen määrän kasvusta on noin 60 prosenttia; osuus on kasvanut varsinkin viimeisen kuukauden aikana.

                          Kuolemien raportoinnissa on keskimäärin vajaan kuukauden viive. (Tämä on uusi tieto.) Viimeksi eilen raportoitiin marraskuun alkupuolen kuolemia.

                            Kuolemien raportoinnissa on tällä hetkellä 24-29 vuorokauden viive (keltainen viiva). Se tarkoittaa, että noin 15.-20.11. jälkeiset luvut kasvavat vielä.

                              Kuolleiden määrä suhteessa niihin, joilta on löydetty vahvistettu tartunta 12-15 päivää aikaisemmin, on lähtenyt voimakkaaseen kasvuun. Samaan aikaan yli 60-vuotiaiden osuus tartuntojen kasvusta on noussut yli 60 prosenttiin.

                                Kuvaa luetaan kahden keskimmäisen viivan välistä. Tässä laskentamenetelmä, joka pyrkii hakemaan vastausta avainkysymykseen: mitä tapahtui niille, jotka sairastuivat yhtäaikaa? Kuinka moni heistä kuoli ja kuinka moni selviytyi?

                                  Arvioidaan kuolemien määrän kehitystä kuluneen vajaan kuukauden (eli kuolemien raportoinnin viiveen) aikana. 1) Sen jälkeen kun tartunnat lähtivät kasvamaan 18.11., tartuntojen kasvu on ollut keskimäärin 2.4 prosenttia päivässä.

                                    2) Kuolemien määrä suhteessa niihin, joilla oli vahvistettu tartunta 12-15 päivää aikaisemmin, kasvoi keskimäärin 6.4 prosenttia päivässä 18.-20.11. (viiveestä johtuen tämän jälkeiset kuolemien määrät kasvavat vielä).

                                      3) olemme saaneet: - tartuntojen kasvu 20.11. -14.12. on ollut keskimäärin 2.0 prosenttia päivässä - kuolleiden osuuden kasvu 6.4 prosenttia päivässä aikavälillä 18.-20.11. Kuvassa tähän mennessä julkistetut tiedot kuolemista.

                                        1) yli 60-vuotiaiden määrä on kasvanut keskimäärin 3.1% päivässä 20.11.-14.12. 2) kolme skenaariota kuolleiden osuuden kasvulle 20.11.-14.12. (kuva): - low: 2% päivässä - mid: 4% päivässä - high: 6.4% päivässä

                                          Tulos: 1) Skenaario 3 (high): (a) tartunnat ovat kasvaneet keskimäärin 2.0 % päivässä ja (b) kuolleiden osuus niistä, jotka ovat saaneet tartunnan 12-15 päivää aikaisemmin, kasvaa 6.4% päivässä 2) Skenaario 2 (mid): 2.0% ja 4.0% 3) Skenaario 3 (low): 2.0% ja 2.0%

                                            Jos verrataan viime kevääseen, niin kevään huippu kuolemissa on lähes saavutettu keskimmäisen skenaarion mukaan jo nyt. Siis jo tänään 14. joulukuuta. Niitä vain ei ole raportoitu. (Toteutuneet määrät raportoidaan 24-29 päivän päästä eli 7.-12. tammikuuta mennessä).

                                              Ylläolevan perusteella uskon, että ministeri Kiuru on aivan tosissaan ja että nämä varoitukset on syytä ottaa todella vakavasti.

                                              THL raportoi kuolleita kahta kautta, 1) tilanneraportissa (punainen) ja 2) avoimessa tietokannassa (sininen). Niiden erotus on harmaalla. Keväällä raportoinnin viive oli melkoinen, mutta on nyt pienentynyt.

                                                Tässä saman kuvan marras- ja joulukuun osuus. Muutamia huomioita: - tietokannan ja tilanneraportin lukujen välinen ero on suurimmillaan juuri sillä kohtaa, mihin asti kaikki kuolemat on raportoitu tietokannassa (20.11.), ja rupeaa pienenemään sen jälkeen.

                                                  Lisää huomioita (2) - tilanneraportin ja tietokannan luvut täsmäävät melko hyvin: erotus on nyt 16 - 18.11. jälkeen tartuntojen määrä on noin kaksinkertaistunut

                                                    Lisää huomioita (3) - jos tilanneraportin luvut ovat ajan tasalla, niin se tarkoittaisi, että (koska kahden eri menetelmän luvut lähes täsmäävät niin) kuolemien määrä olisi pienentynyt viimeisen kuukauden aikana, vaikka tartuntojen määrä on kaksinkertaistunut. En usko.

                                                      Lisää huomioita (4) - minusta näyttää siltä, että THL:n tilanneraportin viive on ennallaan siitä huolimatta, että sairaanhoitopiirit raportoivat kuolemien määrän nyt suoraan.

                                                        Miten tämä kuva tulee ehkä kehittymään: 1) tietokannan uudet luvut nostavat sinistä käyrää ylöspäin. Näistä peräkkäisten päivien luvuista piirtyy verhokäyrä, joka piirtyy kuvaan piirrettyä vihreää viivaa (Skenaariot 1-3) pitkin. 2) raportoinnin 24-29 päivän viive säilyy

                                                          Miten tämä kuva tulee ehkä kehittymään (2): 3) THL:n tilanneraportin luvut täsmäävät avoimen tietokannan lukujen kanssa (eli harmaa viiva pysyy nollan tietämillä). 4) THL:n tilanneraportin lukujen piirtämä punainen käyrä säilyy nykyisellä paikallaan, luvut vain kasvavat.

                                                            Miten tämä kuva tulee ehkä kehittymään (3): 5) harmaan viivan minimi tulee koko ajan olemaan siinä kohdassa, missä kaikki luvut on raportoitu. Harmaan viivan minimi osoittaa viiveen. Sen jälkeen - tietokannassa olevat luvut alkavat jättämään - viive pienenee

                                                              Jaa sosiaalisessa mediassa

                                                              Arkisto