Suomen epidemia 21. lokakuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Uusien tartuntojen kasvu tulee alas, mutta lokakuun 7. päivän huippukasvu pahenee kun THL raportoi lisää vanhoja tartuntoja. Tänään koko maan 95% viive (joka kattaa 95% tartunnoista) 7 päivää ja esim. Vaasan SHP:ssa 13 päivää.

  Tänään THL ilmoitti 222 tartuntaa (punainen). Eilen THL on purkanut viivettä arviolta 137 kpl ja tänään arviolta 42 kpl, eli yhteensä 179 tartunnan verran.

   Tämän päivän 222 tartunnasta ensimmäisten 5 päivän luvut (bold) ovat normaaleja tartuntoja (THL on muutenkin viime aikoina onnistunut ilmoittamaan 95 prosenttia tartunnoista enintään 4 päivän viiveellä).

    Sitten on nämä muut erät: - 5-9 päivää myöhässä olevat tartunnat (42-46), eli viivettä alas - 2-3 tartuntaa siirretty aikaisemmille päiville tai toiseen sairaanhoitopiiriin - 11-13 tartuntaa on poistettu (eli ei ole siirretty aikaisemmille päiville tai toiselle SHP:lle)

     Sairaanhoidossa olevien määrä kasvaa yhä nopeammin (sininen viiva). Tällä hetkellä sairaalapaikkojen tarve 5-kertaistuu kuukaudessa (5.2% päivässä, laskettu 21 päivän keskiarvoista).

      Sairaalapaikkojen määrä kasva tällä hetkellä noin 5.2 prosenttia päivässä (5-kertaistuu kuukaudessa, ja kasvuvauhti kiihtyy noin 0.1 prosenttiyksikköä päivässä.

       Tämä 0.1 prosenttiyksikön muutos kasvuvauhdissa tarkoittaa jatkuessaan sitä, että - nyt sairaalapaikkojen määrä 5-kertaistuu kuukaudessa - viikon päästä 6-kertaistuu - 2 viikon päästä 7-kertaistuu - 3 viikon päästä 8-kertaistuu

        Testien määrä on ollut hienoisessa laskussa jo vajaat kaksi kuukautta. Testien määrän nousu päättyi elokuun lopun valtakunnalliseen testi-iskuun.

         Testien määrä per uusi tartunta tuli kuudessa viikossa alas 93 prosenttia, mutta on sen jälkeen noussut 30 prosenttia. Tulos: nyt ollaan enää 90 prosenttia huipun alapuolella.

          Vaasassa epidemia hidastuu. Uusia tartuntoja tulee edelleen noin 10 päivässä. THL on kirjannut Vaasan SHP:n alueelle 861 tartuntaa, kun taasa Vaasan SHP itse on kirjannut 838. Erotus on esim. muualla opiskelevia.

           Vaasassa testien määrä nousi maan huonoimmalta tasolta melkein maan parhaimmalle tasolle, suhteessa väestöön. Testaus ehti mukaan kuitenkin vasta noin viikko epidemian huipun (7.10.) jälkeen.

            Vaikka testien määrä nousi suhteessa väestöön, niin suhteessa löydettyihin tartuntoihin positiivisten osuus nousi kahdessa viikossa 30-kertaiseksi noin 30 prosenttiin.

             Testien määrä per uusi tartunta mittaa testauksen tehoa silloin, kun on ns. tilanne päällä. Vaasassa positiivisten osuus nousi kuukaudessa yli 500-kertaisesti ja on edelleen Suomen huonoimmalla tasolla. Näyttää siltä, että SHP:illä ei välttämättä ole rahkeita torjua ...

              ... epidemiaa testaamalla. Mutta sen sijaan nopea toiminta ei maksa mitään. Etelä-Savossa - samoin kuin Kainuussa - reagoitiin välittömästi. Aina nopeasti melkein kaikki uudet tartunnat tulivat karanteenissa olleilta jotka siis eivät enää levittäneet tautia.

               Myös Kainuussa oltiin nopeita. Reagoitiin heti. Baarit kiinni ja ihmiset karanteeniin. Testaus antoi vähäksi aikaa periksi, mutta sen määrä oli epidemian huipulla kuitenkin 30 kertaa niin suuri kuin Vaasassa. Huipun jälkeen positiivisten osuus nousi Suomen kärkikahinoihin.

                Eli mitä opimme tästä? Toiminnan nopeus on ainakin 10 kertaa niin tehokas ase kuin (hidas reagointi + suuri määrä testausta). Sairaanhoitopiireissä määrätietoinen johtaminen on nyt valttia. Ei kannata jäädä arpomaan.

                 Lapin sairaanhoitopiirissä 14 päivän ilmaantuvuus näyttäisi kääntyneen laskuun syyskuun lopun Ylläksen epidemian jälkeen. Myös muu Suomi sai osansa siitä.

                  Lapissa testataan. Koko Ylläksen epidemian ajan (syyskuu) testien määrä per uusi tartunta pysyi koko maan tason paremmalla puolella.

                   Länsi-Pohjassa ilmaantuvuus on keskiarvo-SHP:n tasolla ja selvästi koko maan tason alapuolella. Uusien tartuntojen viikon keskiarvo on tullut alas jo viikon ajan.

                    Lapissa on koko epidemian aikana testattu eniten koko maassa suhteessa väestöön. Lopullinen nousu huipulle tapahtui elo-syyskuun vaihteen massiivisen valtakunnallisen testi-iskun kohdalla.

                     Länsi-Pohja johti väestön testaamisessa elokuun loppuun asti, mutta nyt HUS ja Lappi ovat menneet ohi ja Kainuu on aivan kintereillä.

                      Tästä se näkyy. Elokuun loppuun asti Länsi-Pohjassa testattiin eniten maassa suhteessa väestöön. Syytä olikin, kun rajan takana oli todella paha epidemia. Se tilanne saatiin hoidettua.

                       Kainuu. Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa sairaanhoitopiiri, jossa 14 päivän ilmaantuvuus on saatu painettua alas pahan epidemian jälkeen. Kainuun nopeat ja tiukat toimet ovat malli kaikille.

                        Suhteessa väestöön Kainuussa testataan nyt neljänneksi eniten koko maassa siitä huolimatta, että syyskuun epidemia on saatu tukahdutettua.

                         Kainuu ei epidemian pahimmassakaan vaiheessa valunut maan huonoimmalle tasolle, kun verrataan testien määrää löydettyihin tartuntoihin. Nyt ollaan taas maan kärjessä. Neljän viikon keskiarvot.

                          Pohjois-Pohjanmaalla 14 päivän ilmaantuvuus (punainen viiva) on hiljalleen noussut, mutta on kuitenkin vain noin puolet keskiarvo-SHP:n tasosta.

                           Pohjois-Pohjanmaalla testataan yli keskiarvo-SHP:n suhteessa väestöön. (Lokakuun testien taso saattaa näyttää liian suurelta, koska 14.10. THL raportoi syyskuulle kuuluvia testejä lokakuun lukuina.

                            Suhteessa löydettyihin tartuntoihin Pohjois-Pohjanmaalla testataan reilusti keskiarvo-sairaanhoitopiiriä enemmän, lähellä maan kärkeä.

                             Jaa sosiaalisessa mediassa

                             Arkisto