Suomen epidemia 6. tammikuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Testien jonotusajalla korjattu kasvuvauhti ei noussut tänään. Kasvuvauhti todennäköisesti laantuu voimakkaasti ensi viikon alkuun asti ja lähtee nousemaan uudestaan 1-3 päivää (+ jonotuksen viive) lähiopetuksen alkamisen (7.1.-10.1.) jälkeen.

  Jonotusaika testeihin ei ole noussut tänään. Kun jonotusaika lakkaa nousemasta, jonotusajalla korjattujen tartuntojen määrä rupeaa lähestymään korjaamattomia lukuja. 31.12. arvo (5882) on jo osoitus tästä muutoksesta.

   Koulujen lähiopetus alkaa viimeistään maanantaina 10.1. Katsotaan joululomien vaikutusta tartuntoihin vähän vielä.

    Jos lähiopetus olisi jatkunut HUS:n alueella joululomien ajan, niin HUS:n alueella olisi aikavälillä 23.12.-6.1. yhteensä 10300 tartuntaa enemmän. Ero on tällä hetkellä (6.1.) noin 1600 tartuntaa päivässä.

     Koulujen joululomat alensivat HUS.n alueen ilmaantuvuutta 30 prosenttia. Tämä oli ensimmäinen kerta koko HUS:n lokakuussa alkaneen epidemian aikana, kun ilmaantuvuus väheni.

      Koko maassa koulujen joululomat vähensivät tartuntoja 19 prosenttia. Edellinen kerta, kun ilmaantuvuus aleni, oli koulujen syyslomat (jotka alensivat ilmaantuvuutta 25 prosenttia); nykyinen epidemia lähti liikkeelle, kun koululaiset palasivat lähiopetukseen ilman maskeja.

       Oikea vastaus tartuntojen vähentämiseen on WHO:n suosittelemat toimet, joilla koulujen terveysturvallisuutta parannetaan. Näihin investointeihin ei Suomessa ole haluttu ryhtyä, vaan mieluummin puhutaan siitä kuinka hyvä asia koulunkäynti on.

        Asetelma on siis se, että koulut halutaan pitää auki, mutta koulujen terveysturvallisuuteen ei haluta investoida. Tässä on todennäköisesti vastaus siihen, miksi tartunnat leviävät Suomessa.

         Koska koulut halutaan pitää auki, niin väitetään WHO:n kannan vastaisesti, että tartunnat eivät leviä kouluissa. Jos jos tartunnat eivät kerran leviä kouluissa, niin koulujen terveysturvallisuuteenkaan ei tarvitse investoida.

          Olisi mielenkiintoista nähdä koulujen välisiä CO2 tasojen vertailuja. Opettajatkin voisivat olla kiinnostuneita. Ja oppilaat + oppilaiden vanhemmat.

           Testauksen määrä ei todellisuudessa ole vähentynyt lainkaan joulun pyhien aikana. Kaikki sairaanhoitopiirien luvut eivät ole kuitenkaan päätyneet THL:n raportteihin.

            Testaus näyttäisi olevan ottamassa niskavoittoa viruksesta. Positiivisten osuuden huippu oli 31.12.2021. Tämä kuva on laskettu ottamalla yllä olevasta kuvasta kulloinenkin testien määrän maksimi.

             Yhteenveto: näyttää siltä, että epidemian kasvu ollaan saatu hallintaan koulujen lomien, rajoitusten ja merkittävän testaamisen avulla. Ensi viikolla epidemia lähtee voimakkaaseen kasvuun, kun koulujen lähiopetus alkaa.

              Se mitä tulemme näkemään ensi viikosta lähtien: - ensin tartunnat leviävät lasten keskuudessa - muutaman päivän viiveellä koululaisten vanhemmat saavat tartunnan eli aivan kuten WHO sanoo.

               Tämä leviämiskuvio, missä ensin lapset saavat tartunnan koulussa ja sen jälkeen tartuttavat vanhempansa, tullaan ensi viikon aikana näkemään todennäköisesti kaikkialla Suomessa.

                Ihmisten liikkuvuus aleni voimakkaasti joulun jälkeen, mutta on hieman toipunut 30.12. minimin jälkeen.

                 Jaa sosiaalisessa mediassa

                 Arkisto