Suomen epidemia 3. marraskuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Koko maan tasolla vaimea kasvu jatkuu, mutta Länsi-Pohjassa, Lapissa ja Varsinais-Suomessa ilmaantuvuus nousee nopeasti. Näillä alueilla myös altistumiset ikävännäköisessä nousussa. 0-10 -vuotiaiden tartunnat kasvavat nyt nopeimmin (7x kuukaudessa).

  Tänään THL ilmoitti 237 uutta tartuntaa (punainen). Niiden sairaanhoitopiirien, joista on tiedot, etumatka (eli THL:n tunnettu viive) kaventui 46 tartuntaan (vaaleanpunainen). Varsinais-Suomen, Länsi-Pohjan ja Lapin (kovimmat kasvualueet) tiedot puuttuvat kuitenkin vielä.

   Tämän päivän 237 tartunnasta HUS:n osuus (35%) on lähes linjassa sen väestöosuuden (31%) kanssa. Vaasassa 7 päivän ilmaantuvuus tulee edelleen alaspäin. Lapissa ja Länsi-Pohjassa ilmaantuvuus nousee nopeasti. Itä-Savossa tilanne näyttäisi olevan hallinnassa.

    Tässä sairaanhoitopiirien ilmoittamat tartuntojen määrät. Varsinais-Suomi @TyksVsshp tuli hyvällä tiedotteella mukaan tänään, ja Etelä-Karjalasta @Eksote saatiin hienot lukusarjat vuoden alusta niinikään tänään. Nyt kun saataisiin luvut vielä joka päivä.

     Muuttumattomalla viiveellä laskettu THL:n ilmoittamien tartuntojen määrä (7 päivän keskiarvo) nousee siitä huolimatta, että usean SHP:n tämän päivän luvut puuttuvat vielä, joukossa kaikki ne, joissa tartuntojen kasvu on nopeinta tällä hetkellä.

      0-10 ja 10-20 -vuotiaiden tartunnat kasvavat nopeinta vauhtia tällä hetkellä. Niissä ei ole ollut havaittavissa samanlaista Vaasan epidemian huipun (14.10.) jälkeistä hidastumista kuten muissa ikäryhmissä.

       Lapissa sekä 7 että 14 päivän ilmaantuvuus on noussut nopeasti. Sitä edeltävä altistumisten nousu on ollut yhtä nopeaa kuin Vaasassa kuukausi sitten. Tässä tiedot 1.11. saakka.

        Länsi-Pohjassa tilanne on tavallaan käänteinen Lappiin verrattuna: altistumisten ilmaantuvuus on jonkin verran pienempi kuin Lapissa, mutta tartuntojen ilmaantuvuus sitä suurempi. Nyt 7 päivän ilmaantuvuus (174) on noin 1/3 Vaasan huipputasosta (543).

         Pohjois-Pohjanmaalla 7 päivän ilmaantuvuuden pahin nousu on ehkä takanapäin. Viime päivien luvut eivät ole kasvaneet ja raportoinnin viive on pieni.

          Myös Varsinais-Suomessa 7 päivän ilmaantuvuuden nousu on ollut todella nopeaa viimeisen viikon aikana. Sitä on edeltänyt vastaava altistumisten nousu.

           Kymenlaaksossa 7 päivän ilmaantuvuus nousi nopeasti. Tilanne näyttää tasaantuneen, ja ilmaantuvuus tulee alas hiljalleen.

            Itä-Savossa ei ole tullut lainkaan uusia tartuntoja viikko sitten olleen ryppään jälkeen. Aika hyvin.

             Kainuussa tilanne on hallinnassa. Kolme toinen toistaan pienempää rypästä on saatu sammutettua. 14 päivän ilmaantuvuus on noin 1/10 koko maan tasosta.

              Keski-Pohjanmaalla on rauhallista lokakuun alun tartuntojen nousun jälkeen. 14 päivän ilmaantuvuus on 1/3 sairaanhoitopiirien keskiarvosta.

               Vaikka Pohjois-Savossa tartuntojen tilanne näyttäisi olevan paranemassa, niin altistusten määrä ei ole tullut lainkaan yhtä nopeasti alas. On syytä olla varuillaan.

                Pohjois-Karjalassa ei ole kuukauteen ollut juuri altistumisia, eikä juuri tartuntojakaan.

                 Jaa sosiaalisessa mediassa

                 Arkisto