Suomen epidemia 25. lokakuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Kuolemien, sairaanhoidossa olevien ja tartuntojen määrä kasvaa. Efektiivinen 80% rokotuskattavuus vähenee. Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan epidemiat kasvavat niin nopeasti, että koko maan ilmaantuvuus lähti nousemaan uudestaan.

  Kuolemien määrä nousee linjassa sairaanhoidon määrien kanssa, ja sairaanhoidossa olevien määrä nousee edelleen. Tänään ilmoitettiin 11 uutta kuolemaa.

   Kuolemien määrä kaksinkertaistuu kuukaudessa (2.2x). Viime kevään huippu kuolemissa on jo todennäköisesti ohitettu viikko sitten (18.10.), ja koko epidemian suurin määrä päivittäisiä kuolemia (8.5 / 17.4.2020) ohitetaan nykyisellä kasvuvauhdilla 17. marraskuuta.

    Kuolemien määrä 2.2-kertaistuu nykyisellä kasvuvauhdilla kuukaudessa (2.6% päivässä). Nopeimmin kasvavat 50-60 -vuotiaiden kuolemat (11.6% päivässä) ja 60-70 -vuotiaiden kuolemat (3.8% päivässä).

     Tartuntojen määrä on lähtenyt nousemaan uudelleen. Syynä ovat Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan nopeasti kasvavat epidemiat. Muualla maassa ilmaantuvuus pääosin laskee.

      Suunta on ylöspäin. Tänään THL ilmoitti 1732 tartuntaa (32 prosenttia enemmän kuin viikko sitten), poisti yhden tartunnan, ja otti raportoinnin viivettä kiinni 45 tartunnan verran.

       Koko maan ilmaantuvuuden kasvu johtuu Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan epidemioista, joiden voimakas kasvu on alkanut noin viikko sitten.

        Keski-Pohjanmaalla 7 päivän ilmaantuvuus on 19.10. jälkeen kasvanut keskimäärin 4.3 prosenttia päivässä = 3.5x kuukaudessa.

         Pohjois-Pohjanmaalla 7 päivän ilmaantuvuus on alkanut nousemaan samaan aikaan kuin Keski-Pohjanmaalla. Tilanne on pahin Oulun ulkopuolella.

          Oulussa ilmaantuvuus ei ole juuri noussut viimeisen viikon aikana, muualla Pohjois-Pohjanmaalla kyllä.

           Vaikka ylivoimaisesti suurin osa Pohjois-Pohjanmaan tartunnoista on Oulussa, suurin osa tartuntojen noususta on tullut Muhokselta ja Raahesta. Luvut tulevat noin 3-4 päivän viiveellä, eli tilanne on todennäköisesti pahentunut sen jälkeen.

            Sen jälkeen kun hallituksen Nyt saa elää -koronastrategia tuli voimaan 6. syyskuuta, testauksen määrä on Pohjois-Pohjanmaalla tullut alle yhteen kolmasosaan elokuun lopun tasosta.

             Pohjois-Pohjanmaalla koko väestön efektiivisen >80 prosentin rokotuskattavuuden nousu on lähes pysähtynyt. Nuoremmilla ikäryhmillä se nousee, mutta yli 65-vuotiailla se laskee yhä nopeammin.

              Laskentamenetelmä on tässä. Rokotuskattavuus on yli 80 prosenttia niillä, joilla on kulunut alle tämän verran aikaa toisesta rokotuksesta.

               Pohjois-Pohjanmaalla efektiivinen >80 prosentin rokotuskattavuus on viimeisen viikon aikana noussut alle 100 hengen päivävauhtia. Kolmas rokotuskierros auttaisi tähän.

                Tällä vauhdilla Pohjois-Pohjanmaan efektiivinen >80 prosentin rokotuskattavuus jää alle 60 prosenttiin koko väestöstä. Delta vaatii noin 80-90 prosenttia.

                 Keski-Pohjanmaalla on vähän samanlainen tilanne kuin Pohjois-Pohjanmaalla: ilmaantuvuus kasvaa nopeimmin Kokkolan ulkopuolella.

                  Noin puolet Keski-Pohjanmaan tartuntojen kasvusta (vaaleanpunainen) viimeisen viikon aikana on Kokkolassa.

                   Keski-Pohjanmaalla rokotusten määrä on hallituksen Nyt saa elää -strategian (6.9.) jälkeen vähentynyt noin yhteen neljäsosaan elokuun huipputasosta. Elokuussa menikin vielä hyvin. Nyt syntyy rokotusvelkaa (harmaa viiva on keltaisen alapuolella).

                    95 prosentilla Keski-Pohjanmaan yli 80-vuotiaista toisen rokotteen teho on pudonnut alle 80 prosentin tason. Yli 65-vuotiaiden efektiivinen rokotuskattavuus putoaa nopeasti. Ja nuorempien ei jaksa nousta.

                     Keski-Pohjanmaalla >80 prosentin efektiivinen rokotuskattavuus on vähentynyt jo syyskuun alusta lähtien, ja laskee yhä nopeammin. Taso jäi alle 60 prosenttiin. Syynä on vähäinen rokotusten määrä. Ei ole ihme että epidemia leviää.

                      Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan epidemioiden tulos näkyy tässä. OYS erva on tämän kuun aikana noussut koko maan parhaalta sijalta toiseksi huonoimmalle. Eikä TYKS erva ole enää kaukana. Plus Varsinais-Suomessa asialle on tehty jotain.

                       OYS erityisvastuualueen potilaiden määrä on 1.10. jälkeen 6-kertaistunut. Kasvu (1.10.-25.10.) on ollut 7.9% päivässä = 10x kuukaudessa. Todellinen kasvu on vielä edessä: nykyisellä kasvulla OYS ervan potilasmäärä ohittaa HYKS ervan potilasmäärän seuraavan 2 viikon aikana.

                        OYS erityisvastuualueella (KP, PP, Kai, LP ja L) sekä erityissairaanhoidossa olevien että varsinkin vuodeosastopotilaiden määrä kasvaa. Teho-osaston määrät eivät ole kasvaneet. Kasvuvauhti 1.10.-25.10. on 7.9 prosenttia päivässä = 10x kuukaudessa (kaikki potilaat).

                         TAYS erityisvastuualueella potilasmäärän kasvuvauhti on runsas 1/3 OYS ervan vauhdista. Aikavälillä 5.10.-25.10. potilasmäärä on 2.4-kertaistunut, kasvuvauhti on 4.4 prosenttia päivässä = 3.6x kuukaudessa.

                          HYKS erityisvastuualueella sairaanhoidossa olevien määrä on 17.10. jälkeen tasaantunut, ja vakavasti sairaiden (=erityissairaanhoidossa ja teho-osastolla olevien) osuus potilaista on pienentynyt. Hyvä.

                           TYKS erityisvastuualueella sairaanhoidon tilanne paranee. AVI on ottanut telakoiden epidemiat (Turku ja Rauma) haltuun.

                            Ja KYS erityisvastuualueella sairaanhoidon tilanne on ehkä vähän paranemassa.

                             Suomen efektiivinen >80% rokotuskattavuus vähenee. Efektiivisen yli 80 prosentin rokotuskattavuuden muutos (punainen) on edennyt suoraviivaisesti ja on nyt pakkasen puolella. Lukua vetävät alaspäin ne sairaanhoitopiirit, joissa rokotetaan vähiten, kuten Keski-Pohjanmaa.

                              Suomessa 65-74 -vuotiaiden efektiivinen >80% ilmaantuvuus laskee kiihtyvällä vauhdilla. Heitä rokotettiin kesäkuussa suuria määriä päivittäin, ja rokotteen teho on nyt vähenemässä.

                               Tässä osoitus siitä, kuinka tehokkaasti koulujen syyslomat ovat alentaneet tartuntoja. Uudellamaalla 7 päivän ilmaantuvuus on koululomien alkamisen jälkeen tullut alas 25 prosenttia. Odotan ilmaantuvuuden lähtevän nousemaan uudestaan: koululaiset palasivat kouluihin eilen.

                                Jaa sosiaalisessa mediassa

                                Arkisto