Suomen epidemia 14. huhtikuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvuprosentti on selvässä nousussa. Tartuntojen määrä kasvaa Päijät-Hämeessä, Ahvenanmaalla, Etelä-Savossa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.

  Tänään THL ilmoitti 400 tartuntaa, poisti 2 ja tunnettu raportoinnin viive ei muuttunut. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä on 402 (punainen viiva).

   Tänään THL ilmoitti jälleen yhden alle 30-vuotiaan menehtyneen. Eiliseen mennessä kaikki paitsi yksi alle 30-vuotiaan kuolema on poistettu.

    Kuolemien raportoinnin painotettu viive on noussut 36-39 päivään, kun epidemian huippu (16.3.) lähestyy. 20 päivän kohdalla on raportoitu noin puolet kuolemista.

     Nyt kuolee noin 0.8 prosenttia niistä, joilla on todettu tartunta 12-15 päivää aikaisemmin. Suhdeluku on tullut tammikuusta lähtien alas koko ajan. Kuvaa luetaan kahden punaisen viivan välistä.

      Testien määrä on ruvennut nousemaan.

       Positiivisten osuus laskee edelleen.

        Ensimmäisen rokoteannoksen antamisessa ollaan pisimmällä Itä-Savossa ja Etelä-Savossa. Hitaimpia ollaan oltu Pohjois-Pohjanmaalla.

         Ahvenanmaalla oltiin rokotettu melkein kaikki yli 80-vuotiaat jo helmikuussa. Hitaimmin yli 80-vuotiaita ollaan rokotettu Itä-Savossa. Jostain syystä juuri missään ei ole rokotettu yli 90 prosenttia yli 80-vuotiaista.

          75-79 -vuotiaista on rokotettu eniten Vaasassa ja vähiten Kainuussa. Kymenlaakso piti pitkään viimeistä sijaa (kuten yli 80-vuotiaissakin) mutta on nyt parantanut.

           70-74 -vuotiaiden rokotukset ovat täydessä käynnissä. Vaasa ja Keski-Pohjanmaa ovat kärjessä, Kainuu ja Pohjois-Karjala pitävät perää.

            65-69 -vuotiaiden rokotukset ovat edenneet keskimäärin noin 35 prosentin tasolle. Tässä kohtaa HUS on noussut johtoon ja Kainuu sekä Päijät-Häme pitävät perää.

             60-64 -vuotiaiden rokotukset ovat lähteneet käyntiin. Etelä-Pohjanmaa ja HUS kärjessä, Kainuu ja Länsi-Pohja pitävät perää.

              55-59 -vuotiaiden rokotuksissa Kanta-Häme on rynninyt HUS:n, Etelä-Savon ja Keski-Pohjanmaan ohi. Kymenlaakso pitää perää.

               Toista annosta on annettu yli 80-vuotiaille eniten HUS:n alueella ja Ahvenanmaalla. Etelä-Savo on noussut kolmanneksi. Samat sairaanhoitopiirit ovat johdossa kaikissa yli 65-vuotiaiden ikäryhmissä.

                Toisen annoksen antamisessa Etelä-Savo on ehtinyt pisimmälle ja Vaasa pitää perää.

                 Sairaanhoitopiirien välillä on merkittäviä eroja ilmaantuvuudessa. HUS:n alueella on viimeisen 60 päivän aikana ollut 17 kertaa niin paljon tartuntoja suhteessa väestöön kuin Kainuussa.

                  Kainuussa ei ole huhtikuussa vielä rokotettu ketään 1. annoksella, ainakaan THL:n lukujen perusteella.

                   Toista annosta on Kainuussa rokotettu runsaat 100 kappaletta huhtikuun aikana.

                    En tiedä, onko syy mahdollisesti tässä. Kainuu on ollut ylivoimaisessa johdossa, kun annettuja rokotuksia (tässä 1. annos) verrataan sekä - väestöön - tartuntojen määrään suhteessa väestöön viimeisen 60 päivän aikana. HUS viimeisenä.

                     Kuvaa luetaan seuraavasti: 1) Koko maan osalta prosenttiluku pitää paikkansa 2) Sairaanhoitopiirin (SHP) luku = ei prosenttiosuus vaan suhdeluku: suhteessa koko maan lukuun (1)

                      Myös toisen annoksen antamisessa Kainuu on selvässä johdossa, kun verrataan sekä väestöön että tartuntojen määrään. Kuvaa luetaan samalla tavalla kuin yllä. Luvut ovat vielä pieniä: kansalaisista 1.77 % on saanut toisen annoksen.

                       Jaa sosiaalisessa mediassa

                       Arkisto