Suomen epidemia 26. marraskuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Epidemian kasvu kiihtyy. Tänään 584 uutta tapausta + 88 peruutettiin = netto 496 uutta tartuntaa. Ilmoitettujen tartuntojen kasvu (muuttumattomalla viiveellä) nyt 7.1% päivässä eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 8-kertaistuu kuukaudessa.

  Tässä ilmoitetut luvut (muuttumattomalla viiveellä) päivän tarkkuudella. Kahden päivän tauko kasvun kiihtymisessäon ohi (sininen viiva). Enää 5 sairaanhoitopiiriä (A, HUS, PS, KS, VS) ei julkista päiväkohtaisia tartuntojen määriä.

   Kahden päivän hitaamman kehityksen jälkeen kasvu on kiihtynyt. Tältä se eksponentiaalinen kasvu näyttää. Ja tämä on "vain" 7.1 prosenttia päivässä, kun monessa kunnassa kasvu on paljon kovempaa (luvut ovat vain pienempiä).

    Tänään THL ilmoitti 584 uutta tartuntaa ja peruutti 88 vanhempaa tartuntaa. Ei ole tietoa miksi.

     Tartuntoja on peruttu maaliskuusta lähtien. Mitä kuolleiden määrille tehdään?

      HUS-alueella ilmaantuvuuden nousu on alkanut hidastua, pääasiallinen syy = Helsinki. Espoossa ja Vantaalla kasvuvauhti on noussut eilisestä. Pirkanmaalla kasvuvauhti on edelleen 10.5 prosenttia päivässä (20x kuukaudessa).

       Päijät-Hämeessä ilmaantuvuus nousee hieman nopeammin (10.7% päivässä eli 21x kuukaudessa) kuin Tampereella (10.5%). Kanta-Häme nousee 7% päivässä (8x kuukaudessa) ja Kymenlaakso 3% päivässä (2.4x kuukaudessa).

        Etelä-Pohjanmaalla epidemia kasvaa 19 prosenttia päivässä (185x kuukaudessa) ja Keski-Suomessa 13.5 prosenttia päivässä (45x kuukaudessa).

         Pohjois-Pohjanmaalla tartuntojen määrä kasvaa 16.3 prosenttia päivässä (93-kertaistuu tällä vauhdilla kuukaudessa). Pohjois-Savossa 16.2% päivässä (91x kuukaudessa).

          Kainuussa 7 päivän ilmaantuvuus on lähtenyt nousemaan.

           Oulussa 7 päivän ilmaantuvuus nousee keskimäärin 11.8 prosenttia päivässä eli 28-kertaistuu kuukaudessa. Tänään pientä hidastumista, toivottavasti jatkuu.

            Rautalammella 7 päivän ilmaantuvuus väheni tänään. Hyvä.

             Jyväskylässä 7 päivän ilmaantuvuus kasvaa 18.7 prosenttia päiväsä eli tällä vauhdilla 170-kertaistuu kuukaudessa.

              Tampereella 7 päivän ilmaantuvuuden kasvu on pysähtynyt. Voi olla että johtuu testauksen viiveestä.

               Kasvu on siirtynyt lempäälään, jossa äkkijyrkkä epidemia. 7 päivän ilmaantuvuus on noussut keskimäärin 30 prosenttia päivässä viimeisen 4 päivän aikana. Tällä vauhdilla Rautalammin tilanne on 4 päivän päässä.

                Myös Parkanossa Rautalammin taso on 4 päivän päässä. viimeisen 4 päivän aikana 7 päivän ilmaantuvuus on kasvanut keskimäärin 37 prosenttia päivässä.

                 Etelä-Pohjanmaalla 7 päivän ilmaantuvuus nousee 17 prosenttia päivässä eli 116-kertaistuu kuukaudessa.

                  Pohjois-Pohjanmaalla 7 päivän ilmaantuvuus nousee keskimäärin 16.3 prosenttia päivässä (93x kuukaudessa).

                   Pirkanmaalla 7 päivän ilmaantuvuus nousee keskimäärin 10.5 prosenttia päivässä eli 20-kertaistuu kuukaudessa. Kasvu on siirtynyt/siirtymässä Tampereelta naapurikuntiin.

                    Päijät-Hämeessä kasvu kiihtyy edelleen. 7 päivän ilmaantuvuus kasvoi tänään jo 16.6 prosenttia päivässä (100x kuukaudessa), kun se viimeisen 4 päivän aikana kasvoi keskimäärin 10.7 prosenttia päivässä (16x kuukaudessa).

                     Lahdessa epidemian kasvu kiihtyy koko ajan. 7 päivän ilmaantuvuus kasvoi keskimäärin 23.6 prosenttia päivässä viimeisen 4 päivän aikana, mutta tänään 27 prosenttia (2 päivän keskiarvo). Rautalammin tilanne on 5 päivän päässä (eli joka 50:s on saanut tartunnan viikon aikana).

                      HUS-alueella 7 päivän ilmaantuvuuden kasvu heikkenee. Se johtuu pääasiassa Helsingistä.

                       Helsingissä 7 päivän ilmaantuvuus on lähes lakannut kasvamasta. Voi kyllä johtua myös vähentyneestä testauksesta, tai raportoinnin viiveistä. Viive on pidentynyt: tänään HUS raportoi uusia tartuntoja jopa 5 päivää myöhässä.

                        Espoossa 7 päivän ilmaantuvuuden kasvu rupesi parin päivän hiljaisemman jakson jälkeen taas nousemaan. Viimeisen 4 päivän aikana kasv on ollut keskimäärin 5.8 prosenttia päivässä (5.4x kuukaudessa), mutta tänään 8.4 prosenttia (11x kuukaudessa).

                         Vantaalla 7 päivän ilmaantuvuuden kasvu kiihtyy hiljalleen. Tänään kasvu oli 8.9% (eli 13x kuukaudessa), kun viimeisen 4 päivän aikana se on ollut 6.8% päivässä (7x kuukaudessa). Rautalammin tilanne on 3 viikon päässä.

                          Nyt vähän hyviä uutisia. Niiden kuntien määrä, joissa koronaa on havaittu viimeisen 7 päivän aikana, ei nouse enää niin nopeasti kuin tähän mennessä.

                           Myös kuntien keskimääräisen 7 päivän ilmaantuvuuden nousu on alkanut hidastumaan.

                            Jaa sosiaalisessa mediassa

                            Arkisto