Suomen epidemia 18. elokuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen määrä vähenee, mutta testien määrä vähenee yhtä paljon: positiivisten osuus on pysynyt paikallaan. Englannissa uusi variantti (AY.3) on ruvennut syrjäyttämään Deltaa.

  Tänään THL ilmoitti 673 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja tunnettu raportoinnin viive kasvoi 32 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä = 673+0+32=705 (punainen viiva).

   Englannissa uusi variantti, AY.3, kasvaa nopeasti ja näyttää ruvenneen syrjäyttämään Deltaa (B.1.617.2). Suomen epidemia tulee noin 40-45 päivää Englannin epidemiaa jäljessä.

    Tässä hyvä yhteenveto tilanteessa Englannissa. AY.3 on Deltan alatyyppi (subtype).

     WHO on listannut AY.3:n Deltan alle.

     Positiivisten osuudessa ei näy vastaavaa tartuntojen vähenemistä kuin THL:n ilmoittamissa tartunnoissa. Tässä on eliminoitu testauksen määrissä tapahtuneet muutokset.

      THL ilmoitti tänään ja eilen runsaasti testejä (70000). Kuva ei ole muuttunut: testien määrä on vähentynyt.

       Testauksen painotettu viive on kolme päivää. Kun näytteenotosta on kulunut neljä päivää, niin 90 prosenttia testeistä on raportoitu. Viimeinen 10 prosenttia vie sitten jo enemmän aikaa.

        Jo toteutuneiden tartuntojen perusteella laskettu sairaanhoidon ennuste viittaa siihen, että sairaanhoidossa olevien määrä rupeaa vähenemään 4-5 päivän kuluttua. Seurataan tilannetta.

         Tehohoidossa olevien määrä suhteessa 10 päivää aikaisempiin tartuntoihin on noussut nopeasti (musta viiva).

          Kouluissa tapahtuneiden altistumistapahtumien kappalemäärä on viiden koulupäivän aikana (10.-16.8.) noussut samalle tasolle kuin viime maaliskuun huipun aikana. Suunta on edelleen ylöspäin. Alle 12-vuotiaita ei ole rokotettu lainkaan.

           Jaa sosiaalisessa mediassa

           Arkisto