Suomen epidemia 13. syyskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Koko maan tartuntojen määrä laskee (pääasiassa HUS:n ansiosta). Testien määrä laskee nopeasti. Useissa laumasuojapiireissä lasten ikäryhmien ilmaantuvuus nousee nopeasti.

  Tänään THL ilmoitti 213 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja tunnettu raportoinnin viive kasvoi 94 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä = 213+0+94=307 (punainen viiva).

   Testien määrä on 27.8. jälkeen vähentynyt 1.3 prosenttia päivässä (-33 prosenttia kuukaudessa). Viimeisten 4 päivän aikana vauhti on kiihtynyt -3.5 prosenttiin päivässä (-65% kuukaudessa).

    2.9. jälkeen tapahtunut positiivisten osuuden väheneminen on päättymässä. Positiivisten osuus nousi tänään hieman.

     Sitten ikäkausikohtaiseen ilmaantuvuuteen. 0-4 -vuotiaiden ilmaantuvuus laskee enää Varsinais-Suomessa. Jokaisessa muussa laumasuojapiirissä ilmaantuvuus joko nousee tai sen lasku on pysähtynyt.

      5-9 -vuotiaiden ilmaantuvuus laskee Pohjois-Pohjanmaalla ja Kymenlaaksossa. Muissa laumasuojapiireissä ilmaantuvuus joko nousee tai sen lasku on pysähtynyt.

       10-14 -vuotiaiden ilmaantuvuus laskee voimakkaasti HUS:n alueella (veikkaan että testien määrä on laskenut) ja useissa muissa laumasuojapiireissä, ja nousee kolmessa piirissä (Keski-Suomi, Etelä-Pohjanmaa ja Varsinais-Suomi).

        15-19 -vuotiaiden ilmaantuvuus nousee Kymenlaaksossa, Etelä-Pohjanmaalla, ja on ehkä kääntymässä nousuun HUS:n alueella ja Pohjois-Savossa.

         Skotlannissa koulut alkoivat kuukausi sitten, ja rajoituksia ei juuri ole ollut. Tulos: Skotlannissa Deltan toinen aalto on noussut kaksi kertaa niin korkealle kuin Deltan 1. aalto.

          Englannissa koronakuolemiin liittyy kaksi eri termiä: 1) "from" eli korona on peruskuolemansyy 2) "with" eli kuolinsyy on joku muu, mutta korona on ns. contributing factor (kuolemaan myötävaikuttanut syy)

           Englannissa korona on viimeisen viikon aikana ollut peruskuolemansyynä ("from") noin 88 prosentissa niistä kuolemista, joissa korona on ollut vähintään myötävaikuttava tekijä (eli "from+with").

            Suomessa tämä sama suhdeluku eli from/(from+with) on noin 92.5 prosenttia aikavälillä 1.7.2020-11.9.2021, perustuen THL:n julkaisemiin tietoihin. Tämä on melko hyvin linjassa Englannin luvun kanssa.

             Jaa sosiaalisessa mediassa

             Arkisto