Suomen epidemia 16. huhtikuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen määrä hidastuu koko maan tasolla. Vauhti on nyt -1.8 prosenttia päivässä eli -42 prosenttia kuukaudessa tällä vauhdilla. Ahvenanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla tartuntojen määrä kuitenkin kasvaa.

  Tänään THL ilmoitti 380 tartuntaa, ei poistanut yhtään ja otti viivettä kiinni 50 tartunnan verran, yhteensä 330 tartuntaa (punainen viiva). Uusien tartuntojen tilanne on vielä parempi, sillä tänään ilmoitettiin 19 vanhaa tartuntaa tammikuulta.

   Positiivisten osuus laskee edelleen. Tällä menolla huomenna ollaan koko vuoden alimmalla tasolla.

    5-14 -vuotiaiden tartunnat ovat kääntyneet uudelleen laskuun, mutta 0-4-, 15-19- ja 20-24 -vuotiaiden tartunnat ovat joko lievässä nousussa tai lakanneet laskemasta.

     Tänään ilmoitettiin jälleen yhden alle 30-vuotiaan menehtyneen.

      Kuolemien raportoinnissa on tällä hetkellä 32 päivän viive (eli 95 prosenttia kuolemista on raportoitu siihen mennessä). Noin puolet kuolemista on raportoitu 18 päivän kuluessa.

       Yli 80-vuotiaiden kuolemien määrä ehti vähentyä lähes kolmen kuukauden ajan, mutta on lähtenyt nousemaan 10.3. jälkeen. Rokotukset rupeavat toivon mukaan kääntämään käyrää alaspäin. Yli 80-vuotiaista oli rokotettu kahteen kertaan 5.3% (1.3.) ja 9.5% (16.4.).

        Yli 80-vuotiaista oli 1.3. rokotettu yhteen kertaan noin 52 prosenttia. Rokotuksesta kestää arviolta 3-5 viikkoa, kunnes täysimääräinen teho on saavutettu.

         Toisen rokotteen antaminen yli 80-vuotiaille ei ollut pääsiäiseen asti edistynyt juuri lainkaan. Aivan viime päivinä 2. annoksen antaminen yli 80-vuotiaille on päässyt vauhtiin. Tällä vauhdilla 90% yli 80-vuotiaista on rokotettu 30.6. mennessä. Aika hidasta on. HUS on nopein.

          Alle 80-vuotiaiden kuolemat (ennen poistoja) ovat lisääntyneet lähes koko ajan, vaikka epidemia hiljeni joululomien aikana voimakkaasti. Määrät ovat kasvaneet lähes kaikissa ikäryhmissä. Uudet variantit näyttävät olevan pahempia aikaisempaa nuoremmille.

           Selvyyden vuoksi: yllä olevassa kuvassa ei ole huomioitu THL:n tekemiä kuolemien poistoja (2.6% kaikista kuolemista ja 61% alle 50-vuotiaiden kuolemista 1.7.2020 jälkeen).

            1. annoksen antaminen on koko maassa edistynyt niin, että myös 65-69 -vuotiaista on pian puolet rokotettu. 60-64 -vuotiaiden rokotukset ovat lähdössä liikkeelle.

             Sen sijaan 2. annoksen rokottaminen on lähtenyt kunnolla liikkeelle vain yli 80-vuotiailla. Täysi rokotesuoja muodostuu noin 3-5 viikon kuluessa 2. rokotuksesta (paitsi Johnson&Johnson jossa vain yksi rokotus).

              Jaa sosiaalisessa mediassa

              Arkisto