Suomen epidemia 2. marraskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu kiihtyy. Testien määrä vähenee edelleen. Efektiivinen yli 80 prosentin rokotuskattavuus vähenee. Mutta 2. rokotusten määrä on ruvennut nousemaan, ja positiivisten osuus ei noussut tänään.

    Tänään THL ilmoitti 807 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja otti viivettä kiinni 84 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu (eli sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva) uusien tartuntojen määrä = 807+0-84 = 723 (punainen viiva).

      Testien määrä vähenee edelleen. 18.10. jälkeen vauhti on ollut keskimäärin -1.24 prosenttia päivässä = -31 prosenttia kuukaudessa.

        Positiivisten osuus ei noussut tänään. Tämä on hyvä uutinen. Tämä tieto kuitenkin tulee 5 päivän viivellä, ja tartuntojen määrä on tämän jälkeen kasvanut.

          Rokotusten tahti on hieman piristynyt. Syynä on Länsi-Pohja, missä 2. rokotusten määrä on lähtenyt selvään nousuun.

            Länsi-Pohjassa halukkuus hakea 2. rokotusta on selvästi noussut. Voi johtua nykyisestä epidemiasta tai sitten siitä, että rokotteita ja rokotusaikoja on tullut tarjolle.

              Myös ensimmäistä rokotusta on ruvennut hakemaan enemmän Länsi-Pohjassa.

                Tulos: Länsi-Pohjassa rokotusten määrä on noussut kestävälle tasolle, jolla saadaan 80% väestöstä rokotettua 6.5 kuukauden välein (keltainen viiva).

                  Toinen tulos: Länsi-Pohjassa efektiivinen yli 80 prosentin rokotuskattavuus on noussut uuteen ennätykseen. Tämä ottaa huomioon rokotteiden vanhenemisen.

                    Tässä yhteenveto rokotusten tilanteesta Suomessa. Rokotuskattavuus on ilmaistu rokotusten kykynä suojata vakavalta sairaudelta (eli sairaalaan joutumiselta). Rokottamattomien kerroin = 1.

                      Tässä on oletettu, että 2x rokotus antaa 10-kertaisen suojan vakavaa tautia vastaan. Jos 100 prosenttia väestöstä on rokotettu, kerroin on juuri tuo 10. Mutta jos vain puolet on rokotettu, niin kerroin on vain 1.8.

                        Tästä kuvasta näkyy hyvin, mikä vaikutus on rokotuskattavuuden nousulla. Ne viimeiset prosentit ovat ne kaikkein tärkeimmät. Lisäksi ilman alle 12-vuotiaiden rokottamista ei voida päästä kuin noin 45 prosenttiin siitä suojasta, jonka rokote voi antaa.

                          Deltan R on arvolta 6-8 jos se saa levitä vapaasti. R-lukua voidaan alentaa rokotuksin, erilaisin toimenpitein (maskit jne.) ja rajoituksin (esim. baarien sulkemiset). Jos näiden yhteinen suojausteho ei riitä, tartuntojen määrä kasvaa.

                            Suomen sairaanhoitopiirien efektiivinen >80% rokotuskattavuus on 52-60 prosentin välillä (2. rokotus). Sillä tasolla saadaan aikaan suojauskerroin 1.88-2.17. Jos ihmiset eivät ota rokotuksia, tarvitaan kovempia rajoituksia.

                              Ja tästä kuvasta selviää myös, mikä ero on nykyisellä (52-60), 70 ja 80 prosentin rokotuskattavuudella. - 70% kattavuus antaa suojakertoimen 2.70 (33% enemmän kuin nyt) - 80% kattavuus antaa kertoimen 3.57 (76% enemmän kuin nyt ja 32% enemmän kuin 70% kattavuus)

                                Mikä on best case? - 90 prosenttia yli 12-vuotiaista rokotettu (=0.9x0.876=78.8% koko väestöstä) - kaikki alle 12-vuotiaat rokotettu (12.4% koko väestöstä) - yhteensä 91.2%, vastaa kerrointa 5.6

                                  Sairaanhoidon tarve on tähän mennessä kasvanut eksponentiaalisesti, eli on piirtänyt suoraa viivaa log asteikolla. Ainoa selvä poikkeus on KYS erityisvastuualue (Kuopio). KYS:n alueella tartuntojen ilmaantuvuus on laskenut selvästi.

                                    OYS erityisvastuualueen tartuntojen tilanne on huonoin koko epidemian aikana. Sairaanhoidon lukujen perusteella arvioitu todellinen tartuntojen määrä on noin 2-3 kertaa testeillä todettu määrä. Tämä kerroin on kasvanut noin 1.9. lähtien, ja johtuu vähentyneestä testauksesta.

                                      KYS erityisvastuualueen (Kuopio) tartuntojen määrä on vähentynyt lokakuun aikana selvästi. Sairaanhoidon huippu (24.10.) oli 13 päivää tartuntojen huipun (11.10.) jälkeen.

                                        2x rokotteen tehon heikentyminen näkyy todennäköisesti myös HUS:n julkaisemissa luvuissa. 2x rokotettujen osuus HUS:n sairaanhoitoon otetuista potilaista on ruvennut nousemaan samaan aikaan, kun efektiivinen yli 80 prosentin rokotuskattavuus on ruvennut vähenemään. @lasleh

                                          Suomen efektiivinen yli 80 prosentin rokotuskattavuus vähenee, mutta ei ihan niin nopeasti kuin vielä viime viikolla. Syynä on siis Länsi-Pohjan nouseva rokotusten määrä. Efektiivinen rokotekattavuus vähenee nyt 0.74 prosenttiyksikköä viikossa.

                                            70-79 -vuotiailla efektiivisen rokotekattavuuden väheneminen on hidastunut, ja 16-19 -vuotiaiden into hakea 2. rokotus on ollut sen verran kova, että he ovat ohittaneet 20-24 -vuotiaat, 25-29 -vuotiaat, ja viimeisen parin päivän aikana myös 30-34 -vuotiaat.

                                              Jaa sosiaalisessa mediassa

                                              Arkisto