Suomen epidemia 18. huhtikuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartunnat vähenevät nyt noin puolella siitä vauhdista, millä ne vähenivät 9.4. saakka. Ilmaantuvuus nousee Varsinais-Suomessa (joka nousi Uudenmaan ohi), Ahvenanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.

  Eilen THL ei ilmoittanut tartuntoja, mutta tänään yhteensä 498. Jaoin tartunnat tasan eiliselle ja tälle (päivälle jokaiselle sairaanhoitopiirille erikseen). Ei poistoja, ja viive kasvoi 29 tartunnalla. Yhteensä 195 ja 333 (punainen viiva).

   Testien määrä kasvaa edelleen. Todella hyvä.

    Positiivisten osuus on tullut melkein samalle tasolle kuin jouluna. Seuraava tavoite on ennen marraskuun epidemiaa vallinnut taso (1.5 prosenttia).

     Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä tartunnat ovat ruvenneet taas vähenemään nopeammin. Se näkyy.

      Tartunnan rupesivat vähenemään nopeammin jälleen 12.4. alkaen. Se saattaa selittyä sillä, että testauksen määrät rupesivat nousemaan 4-5 päivää aikaisemmin.

       Tartuntojen hyvin alkanut väheneminen rupesi hidastumaan kiirastorstaina 1. huhtikuuta. Viisi päivää aiemmin (27.3.) testien määrä oli 19600, joka oli noin 2000 alempana kuin 17.3. huippu. Päättelen että tämä 19600 on se taso missä tartuntojen väheneminen rupesi hidastumaan.

        Tartuntojen määrä on vähentynyt koko maassa voimakkaimmin alle 20-vuotiailla, ja ylipäänsä kaikilla alle 60-vuotiailla.

         Kaikissa alle 20-vuotiaiden ikäryhmissä tartuntojen määrä on laskenut nopesti. Alle 10-vuotiaiden tartunnat ovat edelleen kaksi kertaa niin korkealla kuin 17.1. (kun maaliskuun epidemia lähti liikkeelle).

          Koko maaliskuun epidemian ajan alle 10-vuotiaiden tartunnat ovat kasvaneet noin kaksi kertaa niin nopeasti kuin kaikkien ikäryhmät keskimäärin. Tilanne on sama edelleen.

           Pohjois-Pohjanmaalla, missä koulut ja alle 18-vuotiaiden harrastukset on avattu, ilmaantuvuus nousee ennen kaikkea alle 25-vuotiaiden keskuudessa. Alle 30-vuotiailla vähiten ovat nousseet 5-9- ja 25-29 -vuotiaiden tartunnat; muut ovat keskiarvon yläpuolella.

            7 päivän ilmaantuvuuden muutos, joka jo oli lähtenyt nousemaan takaisin nollatasoa (eli tartuntojen kasvua), on ruvennut vähenemään uudelleen. On mielenkiintoista nähdä, miten rajoitusten muutokset tulevat vaikuttamaan kasvuun. thx @reimatw !

             Tartuntojen määrän väheneminen koko maassa on suurelta osalta HUS:n alueen ansiota. Siellä muutos 7 päivän ilmaantuvuudessa on pysynyt selvästi miinuksella.

              Uudellamaalla ilmaantuvuuden nopea lasku on jatkunut. Ahvenanmaalla ja Varsinais-Suomessa ilmaantuvuus nousee. Pirkanmaalla ja Satakunnassa on tasaista.

               Kanta-Hämeessä ilmaantuvuus nousee, mutta Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa ilmaantuvuus on vähentynyt nopeasti. Vaasassa tilanne on hyvä.

                Itä-Savossa ilmantuvuus on lähtenyt laskemaan. Etel-Pohjanmaalla ilmaantuvuus nousee hieman. Pohjois-Karjala on yhdessä Keski-Pohjanmaan kanssa maan parhaalla tasolla.

                 Pohjois-Pohjanmaalla ilmaantuvuus on lähtenyt nousemaan 1.4. hyvin matalalta tasolta. Pohjois-Savossa tilanne on vakaa, ja Keski-Pohjanmaalla maan paras.

                  Pääsiäinen ei juuri ole näkynyt Lapin tartuntamäärissä, vaan päinvastoin Lapissa ilmaantuvuus on melkein yhtä matalalla kuin Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa. Enpä olisi uskonut. (Mitä siellä ollaan tehty?)

                   Suomessa rokotusten päivittäinen määrä on noussut noin 70 prosenttia ennen pääsiäistä vallinneelta tasolta. Tilanne ei kuitenkan ole sama kaikissa sairaanhoitopiireissä.

                    Varsinais-Suomessa 7 päivän ilmaantuvuus on lähtenyt nousemaan 8.4. jälkeen.

                     Ahvenanmaalla ilmaantuvuus nousee nopeasti.

                      Pohjois-Pohjanmaalla ilmaantuvuus on noussut, mutta 1-2 viimeisen päivän aikana nousu on hidastunut.

                       Rokottamisen vauhdissa on 4-5 -kertaisia eroja sairaanhoitopiirien välillä. Tällä hetkellä kärjessä ovat Kainuu (viikon tauon jälkeen) ja Itä-Savo, perää pitävät Etelä-Karjala ja Lappi. Ahvenanmaa myös, mutta siellä ollaan aika paljon muita edellä.

                        Jaa sosiaalisessa mediassa

                        Arkisto