Suomen epidemia 28. elokuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen väheneminen on pysähtynyt, alle 20-vuotiaiden ilmaantuvuus kasvaa, positiivisten osuus laskee ja testien määrä nousee edelleen.

  Tartuntojen kasvu lähestyy nollaviivaa. Tänään THL ilmoitti 619 tartuntaa, poisti 2, ja tunnettu raportoinnin viive kasvoi 11 tartunnan verran. Yhteensä 619+2+11=632 (punainen viiva).

   Testien määrä nousee edelleen. Testauksen yhden päivän ennätys syntyi viikko koulujen avaamisen jälkeen, 18. elokuuta.

    Tässä näkyy hyvin testien viiveen vaikutus. 18.8. ennätyspäivän määriä raportoidaan edelleen. Tänään raportoitiin suuri joukko testejä, joista 90 prosenttia enintään kahden päivän viiveellä.

     Positiivisten osuus laskee edelleen. Testien määrä on noussut niin paljon, että heinäkuun lopussa alkanut positiivisten osuuden nousu on nyt kokonaan eliminoitunut.

      Alle 20-vuotiaiden ilmaantuvuus nousee. 5-9 -vuotiaiden ilmaantuvuus on kasvanut 21.8. jälkeen 6.5 prosenttia päivässä (6.7x kuukaudessa). Viimeisen kahden päivän aikana kasvu on kiihtynyt.

       Testeihin hakeudutaan nyt. Suomessa nopeasti kasvava testien määrä on johtanut positiivisten osuuden laskuun.

        HUS:n alueella testien määrä nousee nopeasti, ja positiivisten tulosten osuus laskee. Suurimmassa osassa sairaanhoitopiirejä tilanne on sama.

         Mutta sitten on poikkeuksia. Kanta-Hämeessä testataan vähemmän kuin muualla (on testattu lähes koko ajan), ja positiivisten osuus nousee (eikä laske kuten muualla).

          Myös Vaasassa testataan vähemmän suhteessa väestöön kuin Suomessa keskimäärin. (Vaasassa sen sijaan ollaan aika hyvin noudatettu suosituksia.) Testien määrä on kasvanut, mutta siitä huolimatta positiivisten osuus nousee.

           Etelä-Pohjanmaalla testien määrä nousi koko epidemian ennätykseen kuluneen viikon aikana. Siitä huolimatta positiivisten osuus on noussut.

            Myös Itä-Savossa testien määrä on noussut selvästi. Positiivisten osuus nousee.

             Kainuussa positiivisten osuus on noussut, mutta iso testien määrän nousu näyttää kääntäneen käyrin alaspäin (punainen).

              Maan paras tilanne on Länsi-Pohjassa, missä testien määrä on merkittävästi suurempi kuin Suomessa keskimäärin. Ilmaantuvuus on pysynyt aisoissa.

               Jaa sosiaalisessa mediassa

               Arkisto