Suomen epidemia 20. joulukuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu kiihtyy erityisesti Helsingissä ja HUS:n alueella, missä Omicronin osuus jo selvästi yli 50 prosenttia tartunnoista. HUS:n alueella ilmaantuvuus nousee nopeinta vauhtia 15-24 sekä 65-69 -vuotiailla.

  18.12.-20.12. THL ilmoitti 5932 tartuntaa, poisti 3, ja raportoinnin viive kasvoi 147 tartunnalla. Sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva uusien tartuntojen määrä = 6082 vs. 4530 viikko sitten (13.12.), eli kasvua 4.3 % päivässä = 3.5x kuukaudessa.

   Koko maan Omicron-ennuste on pysynyt hämmästyttävän tarkasti melkein muuttumattomana yli viikko sitten tehtyyn (12.12.) ennusteeseen verrattuna.

    Arvioin että Omicron on alkanut korvata Deltaa, jonka kasvu on painunut negatiiviseksi. 2-5 päivää aikaisemmin saaduista tartunnoista arviolta 89-99 prosenttia on Omicronia.

     Rokotusten vauhti on hieman hiipunut, vaikka päinvastaisestakin on ollut puhetta.

      Suomessa on pidetty 2 päivää taukoa rokotuksissa, ja on jääty yhä enemmän jälkeen muista Euroopan maista. Englannissa rokotustahti on 1.27 prosenttiyksikköä päivässä. Sillä vauhdilla Suomen tähänastiset rokotukset olisi hoidettu 19.9. + 13.28/1.27 = 30.9. mennessä.

       Suomen ensisijaiset vertailumaat 3. rokotusten antamisessa ovat Bulgaria ja Latvia. Niihin nähden voidaankin sanoa, että täällä ollaan oltu ripeitä.

        THL onkin siirtynyt käyttämään Baltian menetelmää materiaaleissaan. Suomessa teho-osastolla on 63 potilasta, mutta Baltian maihin verrattuna tilanne näyttää varsin hyvältä.

         Yllä oleva kuva on tämän ketjun ensimmäinen kuva.

          Suomi on kirinyt rokotusvauhdissa, mutta on edelleen viimeinen länsimaa 3. rokotusten antamisessa. Muun muassa Tanska antaa 3. rokotuksia kaksinkertaista vauhtia. Espanjan ja Englannin tyyppisestä hurjasta kiristä ei ole täällä tietoakaan.

           Tanskassa Omicron-sairaanhoidon tilanne on hieman parantunut: sekä sairaalaan otettujen potilaiden että sairaalassa olevien potilaiden kumulatiivinen osuus tartunnoista on laskussa. Tässä tarkempi analyysi.

            Englannissa (UK) Omicron ei välttämättä korvaa Deltaa kokonaan. Tanskassa Delta-tartuntojen määrä kasvaa edelleen (17.12.).

             Etelä-Afrikassa ne, jotka ovat joutuneet sairaalaan, ovat kuolleet lähes samalla todennäköisyydellä kuin Deltan aikana.

              Positiivisten osuus nousee jatkuvasti. On tärkeää lisätä kotitestauksen määrää, jolloin PCR-testauksesta tulee tavallaan 2. line of defense, ja PRC-testauksen kapasiteetti riittää. Kotitestit ovat siis keino suojata PCR-testauksen kapasiteettia.

               Halpojen pikatestien tehokas ilmaisjakelu on halpa ja tehokas keino suojata PCR-testauksen kapasiteettia. Ja ainoa testauksen muoto, joka voi skaalata todella suuriin mittasuhteisiin.

                Jaa sosiaalisessa mediassa

                Arkisto