Suomen epidemia 17. marraskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu ja sen kiihtyminen on todennäköisesti ylittänyt kaikki aikaisemmat ennätykset. Kasvu kiihtyy, kuolemien määrä nousee, positiivisten osuus nousee, ja sairaanhoidossa olevien määrä ohittaa vanhan ennätyksen (313) tällä viikolla.

  Tartuntojen määrä kasvaa nyt nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Viikossa tartuntojen määrä nousee 230 tartunnan verran (vaaleanpunainen viiva); tämä yhden viikon tartuntojen nousun määrä on yhdessä viikossa yli kaksinkertaistunut.

   Tartuntojen kasvun eksponentiaalinen luonne näkyy tässä. Vaikka prosentuaalinen kasvu ei ole sen korkeampaa kuin aikaisemmin, niin tartuntojen määrän muutos kasvaa erittäin nopeasti, kun tartuntojen määrä on ehtinyt kasvaa tarpeeksi suureksi.

    Toinen syy, miksi tartuntojen määrä kasvaa nyt erittäin voimakkaasti on se, että 23.10. alkanut yhtäjaksoinen kasvu on nyt kestänyt 25 päivää. Koulujen syyslomat katkaisivat edellisen nousuputken (onneksi). Muuten tartuntoja olisi nyt noin 50% enemmän.

     Tänään THL ilmoitti 1151 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja tämän lisäksi raportoinnin viive kasvoi 6 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu (eli sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva) uusien tartuntojen määrä = 1151+0+6 = 1157 (punainen viiva).

      Lineaariseen kasvuun perustuvat vaalipäivän 23.1. skenaariot ovat nousseet hieman. Vaalipäivänä on Skenaario 2:n mukaan 3300 tartuntaa, ja sairaanhoidon luvuista laskettuja todellisia tartuntoja noin 8100 päivässä. Ilmaantuvuus on 840...2000 eli samaa luokkaa kuin Virossa.

       Gompertzin matemaattiseen malliin perustuva kasvuennuste näyttää epidemian huippua joulukuun lopulle, silloin keskimäärin 1806 tartuntaa päivässä (28.12.2021). Jos tartuntojen kasvu nousee nyt, niin myös tämä ennuste nousee.

        Mallin muoto perustuu vankkaan biologiseen kokemukseen, ja siitä on enemmän täällä. Ainakin lähipäivinä on tiedossa voimakasta kasvua. Päivitän kuvaa (ja silloin päästään vertailemaan miten mallin ennuste kehittyi).

        Sairaanhoidon tarpeen kasvu kiihtyy. Seuraavan viikon aikana löydään koko epidemian vanha ennätys (313 potilasta 29.3.2021). Kasvua on kaikissa hoitomuodoissa.

         Sairaanhoidossa olevien määrä suhteessa väestöön (eli ilmaantuvuus) on kasvanut nopeimmin OYS erityisvastuualueella. Osa HYKS:n kasvusta on todennäköisesti peräisin sairaalaepidemioista (Raasepori).

          Suurin osa sairaanhoidon kasvusta suhteessa väestöön tulee OYS erityisvastuualueelta. Siellä Keski-Pohjanmaa ilmoitti vastikään, että potilasmäärä on nelinkertaistunut yhdessä viikossa. HYKS erityisvastuualueen (sairaalaepidemioiden) kasvu näkyy myös.

           Viimeisen viikon aikana tapahtunut sairaanhoidon kasvu OYS erityisvastuualueella ei eroa pidemmän ajan trendistä paljoakaan. 9.11.-16.11. kasvuvauhti oli 5.9x kuukaudessa, kun se 3.10.-16.11. on ollut 4.8x kuukaudessa.

            HYKS erityisvastuualueella tehohoidon tarpeen kasvu on nyt kaikkein nopeinta. Kaikissa keltaisissa yliviivausviivoissa on sama kulmakerroin, ja tässä log kuvassa keskinäisiä eroja kasvussa voi arvioida suoraan kuvasta.

             Kuolemien määrä kasvaa nopeasti. THL ja STM eivät näytä näitä kuvia missään. Eniten kasvavat yli 80-vuotiaiden kuolemat. Heidän 3. rokotuskierroksensa on pahasti myöhässä varsinkin Pohjois-Pohjanmaalla, jossa on paha epidemia.

              Yli 80-vuotiaiden 2. rokotteista on kulunut niin kauan aikaa, että yli 90 prosentilla heistä rokotuskattavuus on laskenut uuden rokotteen noin 95 prosentista alle 80 prosenttiin. Sairaanhoidon todennäköisyys on siis ainakin (100-80)/(100-95) = nelinkertaistunut.

               Sairaanhoidon ja kuolemien todennäköisyyden nousu 2. rokotuksista kuluneen ajan funktiona löytyy tästä.

                Yli 80-vuotiaiden kuolemat ovat viimeisen kahden viikon aikana (17.-31.10.) kasvaneet 3.7% päivässä = 3x kuukaudessa. Arvioin, että kuolemien määrä nousi kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle noin 9.11. Sitä ei ole vielä raportoitu (johtuu raportoinnin 27 päivän viiveestä).

                 THL:n 3. rokotuskierros yli 80-vuotiaille on pahasti myöhässä, vaikka sitä ei 18.11. tilannekatsauksessa sanottukaan. Kuten kuvasta näkyy, 3. rokotukset eivät ole onnistuneet nostamaan yli 80-vuotiaiden efektiivistä rokotuskattavuutta juurikaan.

                  Korjaan sen verran, että yli 80-vuotiaiden efektiivinen rokotuskattavuus on koko maassa nyt 19.2 prosenttia (eikä 10 prosenttia kuten sanoin yllä). Monessa sairaanhoitopiirissä on kuitenkin vielä selvästi tätä alempi.

                   Koko maassa on kolmanteen kertaan rokotettu vasta 14 prosenttia kaikista yli 80-vuotiaista. Samaan aikaan yli 80-vuotiaita kuolee koronaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin. THL sanoi "seuraavansa tilannetta" tiiviisti, ja rokotteita on 2.5 miljoonaa saatavilla. Mutta ei.

                    Tähän mennessä on rokotettu vain yksi kolmasosa niistä yli 80-vuotiaista, joille on tullut täyteen 6 kuukautta 2. rokotuksesta (vaaleanpunainen viiva). 18.11. tilannekatsauksessa kuitenkin annettiin kuva, että rokotukset etenevät nopeasti.

                     Jaa sosiaalisessa mediassa

                     Arkisto