Suomen epidemia 9. elokuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu jatkuu. Ilmaantuvuus kasvaa voimakkaasti pohjoisissa sairaanhoitopiireissä. Vain Varsinais-Suomessa, Päijät-Hämeessä ja ehkä Kanta-Hämeessä ilmaantuvuus laskee.

  Tartuntojen kasvu on hieman hidastunut. Sen vuoksi 10 päivän ennuste on tullut alas runsaaseen 800 tartuntaan, kun se ehti jo käydä yli 1200 tartunnan tasolla.

   Tänään THL ilmoitti 449 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja tunnettu raportoinnin viive kasvoi 145 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä = 449+0+145=594 eli 18% enemmän kuin viikko sitten (501).

    Vähän aikaa kestänyt 15-29 -vuotiaiden ilmaantuvuuden lasku on päättynyt. Kaikkien alle 40-vuotiaiden ikäryhmien ilmaantuvuus on lähtenyt nousemaan uudestaan.

     Kaikkien koulu- ja päiväkoti-ikäisten ilmaantuvuus on lähtenyt nopeaan kasvuun juuri ennen koulujen aukeamista. Koulut avataan tämän viikon aikana. Odotan voimakasta kouluikäisten saamien tartuntojen nousua.

      Tässä sama kuva logaritmisella asteikolla (josta voi arvioida kasvua). Kaikkien kouluikäisten ilmaantuvuus kasvaa eksponentiaalisesti eli log asteikolla kuvaaja on suora viiva.

       Englannissa on käynyt päinvastoin: siellä kaikkien kouluikäisten (5-19 -vuotiaiden) ilmaantuvuus laskee, mutta lähes kaikkien muiden ikäryhmien ilmaantuvuus nousee. Testien määrä on vähentynyt noin 25% tartuntojen huipun jälkeen.

        HUS:n alueella kaikkien kouluikäisten ikäryhmien ilmaantuvuus on nousussa. Nopeimmin kasvaa 10-14 -vuotiaiden ilmaantuvuus (7.6x kuukaudessa tällä vauhdilla).

         Varsinais-Suomessa asiat ovat hieman paremmin: 15-24 -vuotiaiden ilmaantuvuus on vähentynyt kunnolla. Mutta alle 10-vuotiaiden ilmaantuvuus nousee nopeammin kuin HUS:n alueella, ja 10-14 -vuotiaiden ilmaantuvuus nousee samaa vauhtia.

          Varsinais-Suomen ikäryhmien kasvu näkyy tästä. 0-4 -vuotiaiden ilmaantuvuus kasvaa nopeimmin: 30.7. jälkeen 12.2 prosenttia päivässä (32x kuukaudessa). 10-14 -vuotiaiden ilmaantuvuus on 29.7. jälkeen kasvanut 5.9% päivässä (5.6x kuukaudessa).

           Satakunnassa 10-14 -vuotiaiden ilmaantuvuus on nelinkertaistunut viimeisen kolmen viikon aikana. Viimeisen viikon aikana 0-4 -vuotiaiden ilmaantuvuus on kasvanut nopeasti, mutta muiden ikäryhmien kasvu on hidastunut.

            Ahvenanmaalla 20-29 -vuotiaiden tartunnat näyttävät levinneen 40-65 -vuotiaiden ikäryhmiin, mutta tilanne on paranemassa.

             Pirkanmaalla kouluikäisten ilmaantuvuus on nopeassa kasvussa. Nopeimmin kasvaa 10-14 -vuotiaiden ilmaantuvuus (31.7. jälkeen 16.7 prosenttia päivässä = 100x kuukaudessa) ja 5-9 -vuotiaiden ilmaantuvuus (13% päivässä = 39x kuukaudessa).

              Sitten pari parempaa esimerkkiä. Kanta-Hämeessä, missä yleinen ilmaantuvuus ei ole noussut viikkoon, alle 20-vuotiaiden ilmantuvuus on joko pysynyt paikallaan tai laskenut viimeisen viikon aikana.

               Päijät-Hämeessä tilanne on vielä parempi. Yleinen ilmaantuvuus laskee (musta viiva), ja myös alle 20-vuotiaiden ilmaantuvuus vähenee. Päijät-Hämeessä ja Ahvenanmaalla ilmaantuvuus laskee nopeinta vauhtia koko maassa.

                Pohjois-Pohjanmaan raju ilmaantuvuuden nousu näkyy näissä luvuissa vasta parin päivän päästä kokonaisuudessaan. 15-19 -vuotiaiden ilmaantuvuus on noussut nopeasti (31.7. jälkeen 13.4% päivässä = 43x kuukaudessa), mutta alle 15-vuotiaiden ilmaantuvuus ei ole noussut. Vielä.

                 Jaa sosiaalisessa mediassa

                 Arkisto