Suomen epidemia 9. maaliskuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Sairaanhoidossa olevien määrä kasvaa nopeasti. Myös vakavasti sairaiden määrä (erikoissairaanhoito + teho-osasto) on ruvennut kasvamaan. TAYS:n potilasmäärä on ylittänyt HYKS:n potilasmäärän.

  TAYS erityisvastuualueen (Tampere) potilasmäärä on ohittanut HYKS:n (Helsinki) potilasmäärän. Myös TYKS:n (Turku) potilasmäärä lähestyy HYKS:n määrää. Kaikkien erityisvastuualueiden potilasmäärät kasvavat.

   Kun sairaanhoidon lukuja katsotaan log asteikolla, nähdään että viime kesän jälkeen kasvu on ollut eksponentiaalista koko ajan, paitsi HUS:n alueella 21.1. - 6.3.2022.

    Sairaanhoidossa olevien määrä suhteessa väestöön kasvaa erittäin nopeasti TAYS (Tampere) ja TYKS (Turku) erityisvastuualueilla. Kaikkien alueiden luvut nousevat.

     Sama kuva logaritmisessa mittakaavassa. Sairaanhoidon ilmaantuvuus on kasvanut eksponentiaalisesti 25.6.2021 lähtien. Kasvuvauhti on ollut keskimäärin 1.46x kuukaudessa, eikä näytä olevan laantumassa.

      HYKS (Helsinki) erityisvastuualueella sairaanhoidon määrät ovat kääntyneet nousuun 6.3. jälkeen. Nousu tulee erikoissairaanhoidosta. Lukuja ei ole julkistettu (koska tilannekatsauksia ei ole pidetty), mutta veikkaan nousun tulevan lapsista.

       Tämä 1.46x kuukaudessa kuulostaa pieneltä, mutta se tarkoittaa power(1.46,12) = 93x vuodessa. Viime kesän jälkeen sairaanhoidossa olevien määrä on 14.43/0.57 = 25-kertaistunut. Sairaanhoidon todellinen kasvu voi olla vielä edessäpäin.

        Ruotsissa käytettiin epidemian suvantovaihetta hyväksi ja lähetettiin Tegnell WHO:n leipiin.

         Useassa Länsi-Euroopan maassa epidemia on lähtenyt kasvamaan uudestaan. Suomessa testausta on vähennetty (ja sen vuoksi määrä näyttää vielä tulevan alas), mutta positiivisten osuus on ruvennut nousemaan.

          Suomi on yhä huonommin varautunut BA.2-aaltoon: sekä rokotusten määrä että efektiivinen rokotuskattavuus ovat selvässä laskussa. Ainoastaan puolet väestöstä (50.3%) on rokotettu kolmeen kertaan.

           Suomi on 3. rokotuksissa edelleen Länsi-Euroopan häntäpäässä. Vain puolet väestöstä on rokotettu 3x, eli moni 2x rokotettu on jättänyt 3. rokotuksen ottamatta. Voisi kuvitella että nämä rokotukset olisivat tärkeitä myös yleisen varautumisen kannalta.

            Tartuntojen määrä, sairaanhoidon määrä ja positiivisten osuus nousee Iso-Britanniassa, Saksassa ja myös Belgiassa.

             Iso-Britanniassa tartuntojen määrät ovat yhtäkkiä ruvenneet nousemaan kaikissa ikäryhmissä. Samaan aikaan sairaanhoidon luvut ovat ruvenneet nousemaan.

              Jaa sosiaalisessa mediassa

              Arkisto