Suomen epidemia 26. syyskuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Uusien kasvu kiihtyi kuuden viikon ennätystasolle 6.8 prosenttiin, eli uusien tartuntojen määrä 7-kertaistuu kuukaudessa, jos mikään ei muutu. Suurin osa tapauksista jälleen HUS-alueella, jossa epidemia on pahentunut nopeasti.

  Tänään THL ilmoitti 93 uutta tapausta (punainen). Lisäksi SHP:t ovat ilmoittaneet 5 tapausta, jotka eivät vielä näy THL:n luvuissa (vaaleanpunainen). Huippu (21.9.) on 56 prosenttia viime kevään huipusta (211).

   Syy kasvun nopeutumiseen on tässä. HUS-alueella, jossa asuu noin 31 prosenttia Suomen väestöstä, keskimääräinen uusien tapausten kasvu on noussut 13.0 prosenttiin päivässä eli tällä vauhdilla 39-kertaistuu kuukaudessa, jos olosuhteet säilyvät ennallaan.

    Tänään THL ilmoitti 93 tapausta, joista 55 (eli 59%) HUS-alueella, vaikka HUS:n osuus väestöstä on 31 prosenttia. Epidemia leviää varsin tasaisesti noin puolessa sairaanhoitopiireistä. Näyttäisi siltä, että rypäsvaihe on takanapäin.

     HUS-alueella tilanne on paha: epidemia on noussut leviämisvaiheeseen. Muissa pahimmissa paikoissa tilanne on joko parantumassa tai tartunnat tulevat karanteenissa olevilta (jotka todennäköisesti eivät ole levittäneet tartuntaa). Mutta HUS-alue vetää koko Suomea mukanaan.

      Tästä näkee konkreettisesti, minkä ikäiset saavat tartuntoja tällä hetkellä.

       @solanpaa :n ennuste on noussut 24 prosenttia kahdessa päivässä. Viime kevään huippu (viikon keskiarvo 160 tapausta 7.4.) ohitetaan nyt 8. lokakuuta. R = 1.402, päivittäisten tartuntojen kasvu päivässä 5.7 prosenttia, viikossa 44 prosenttia ja kuukaudessa 4.9x.

        THL:n viiden vuoden ikäjakauman tiedot ovat tulleet. Siellä 211 tartuntaa eiliselle, kun toisessa 10 vuoden ikäjakaumassa 93 tartuntaa eiliselle. Eli tänään saattaa tulla aika paljon enemmän tartuntoja kuin eilen. Tai sitten 5 vuoden raportointi vain ottaa viivettä kiinni.

         Viiden vuoden ikäjakaumasta näkyy toinen huolestuttava piirre: vanhempien ikäluokkien tartuntojen nopea nousu kahden viime päivän aikana. Erityisesti nousevat 60-69 ja 30-39 -vuotiaiden saamat tartunnat. Vanhemmat ja isovanhemmat?

          Jaa sosiaalisessa mediassa

          Arkisto