Suomen epidemia 21. huhtikuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Kuolemien määrä on voimakkaassa nousussa. Myös positiivisten osuus on kääntynyt uuteen nousuun.

  Ilmoitettujen kuolemien määrä tulee alas, mutta antaa nyt liian optimistisen kuvan. Kuolemien raportoinnin viive kasvaa, ja todellisuudessa kuolemat kertyvät samoille päiville maaliskuun alkuun (kuolinpäivä) kuvan 1 mukaisesti.

   Positiivisten osuuden 23.3. alkanut lasku on pysähtynyt.

    Positiivisten osuus ei 6.4. jälkeen ole laskenut enää juuri lainkaan. Nousu on alkanut 15.4. jälkeen.

     Rokotusten määrät ovat romahtaneet, vaikka ainoastaan puolet väestöstä on rokotettu 3. kertaan. Tulos: yli 60-vuotiaiden 3. rokotukset ovat vanhentuneet, ja rokotusten tehon hävittyä kuolemien määrät kasvavat koko ajan.

      Tässä kuvassa on ns. efektiivinen rokotuskattavuus, eli niiden henkilöiden osuus väestöstä, joilla 2. tai 3. rokotuksen teho sairaanhoitoa vastaan ylittää 80%. Uuden rokotteen teho on noin 95% (eli riski sairastua vakavasti on 5%), ja rokotteen teho laskee ajan myötä.

       Rokotusten tehon matematiikka menee niin, että 1) jos teho tuoreena vakavaa sairautta vastaan on 95 prosenttia, niin riski joutua sairaalaan on 5 prosenttia.

        2) jos rokotteen teho laskee 80 prosenttiin, riski sairastua vakavasti = (100-80)/(100-95) = nelinkertaistuu. 3) jos teho laskee 50 prosenttiin, riski sairastua vakavasti (100-50)/(100-95) = 10-kertaistuu.

         Jos riski sairastua vakavasti 4-kertaistuu rokotteen tehon laskiessa 80 prosenttiin, ja 10-kertaistuu rokotteen tehon laskiessa 50 prosenttiin, niin efektiivisen rokotuskattavuuden laskulla on aivan varmasti syy-yhteys kuolemien määrään.

          Tässä kuvassa näkyy selvästi, miten yli 65-vuotiaiden 2. rokotukset vanhenivat viime syksynä, ja myös 3. rokotukset ovat vanhentuneet (eli rokotusten teho on laskenut alle 80 prosenttiin). THL myönsi viime syksynä, että yli 60-vuotiailla rokotteet vanhenevat 3-4 kuukaudessa.

           Israelissa 4. rokote viisinkertaisti rokotusten tehon kuolemaa vastaan. Väitän että Suomessa yli 60-vuotiaat on päätetty jättää rokottamatta juuri tästä samasta syystä.

            Olen täsmälleen samaa mieltä.

             Kyllä kansa tietää. Tämä uutinen nousi tänään YLE:n (ja Suomen?) luetuimmaksi uutiseksi.

             Alle 65-vuotiailla rokotteiden teho heikkenee hitaammin. Kuten tästä kuvasta näkyy, alle 60-vuotiaat oli tammikuun 2022 loppuun mennessä suojattu rokotuksilla hyvin. Tilanne rupesi huononemaan helmikuussa ministerin vaihduttua, kun rokotusten määrät vähenivät jyrkästi.

              Toinen suuri muutos 3. rokotuksissa aiempaan verrattuna on se, että nuoret ikäryhmät jätetään suureksi osaksi rokottamatta (siniset nuolet). Ministerin vaihduttua (4.2.2022) THL on ilmeisesti saanut tahtonsa läpi: tartuntojen halutaan leviävän kouluissa.

               Tässä kuvassa on erikseen yli 60-vuotiaiden ikäryhmät. Toisin kuin alle 60-vuotiaiden ikäryhmissä, yli 60-vuotiaiden ikäryhmissä uusien rokotusten kanssa on odotettu niin kauan, että rokotuskattavuus laski selvästi. Suomi on hyvinvointiyhteiskunta vain alle 60-vuotiaille.

                Tästä näyttää tulleen uusi toimintatapa. Näytellään huolestunutta, mutta ei kuitenkaan tehdä mitään.

                 Tässä toinen samanlainen esimerkki. Ensin ollaan huolestuneita, mutta heti perään sanotaan ettei kuitenkaan tehdä mitään.

                  Tässä tuorein esimerkki. Viime vuoden lukuja voivotellaan, mutta ei vedetä johtopäätöksiä nykytilanteeseen. Missään tapauksessa ei TEHDÄ mitään.

                   Toiseen suuntaan TEHDÄÄN ja ollaan hiljaa asiasta. Linden ei sanonut mitään kun hänen oma ministeriönsä (eli hän itse) päätti kaupata rokotteet muualle. Samaan aikaan yli 70-vuotiaat kuolevat käsiin.

                     Palataan rokotuksiin. Viime lokakuussa yli 80-vuotiaiden kuolemien määrä rupesi selvästi nousemaan noin kuukausi sen jälkeen, kun heidän saamiensa 2. rokotusten teho laski alle 80 prosentin tason, eli riski sairastua vakavasti (100-80)/(100-95) = 4-kertaistui.

                      THL ei kuitenkaan nähnyt mitään kiirettä 3. rokotusten kanssa. Asiasta nousi kiivas väittely (mm. A-Studio 16.11.).

                       Lopulta ministeri Kiurun kanta voitti (eli rokotuksiin ryhdyttiin). Rokotuksiin ryhdyttiin kuitenkin niin myöhään, että kaikkiin yli 65-vuotiaiden ikäryhmiin syntyi 4-5 kuukauden mittainen aukko puolustuksessa virusta vastaan.

                        Tulos: Suomi oli pitkään Länsi-Euroopan viimeinen maa 3. rokotuksissa. Kun Omicron-epidemia alkoi noin 24.12., vain 17 prosenttia suomalaisista oli rokotettu 3x, kun Iso-Britanniassa ja Tanskassa luku oli 2.5-kertainen.

                         Toinen tulos: kuolemien määrä nousi jyrkästi Omikron-epidemian myötä. Raportoitujen kuolemien määrä on Suomessa Omikron-epidemian aikana noussut koko ajan.

                          Kolmas tulos: Suomessa kuolee 2.3-3.7 kertaa niin paljon ihmisiä suhteessa sairaanhoidossa olevien määrään kuin Tanskassa ja Iso-Britanniassa. Veikkaan että rokotusten puute näkyy tässä.

                           Yli 80-vuotiaiden kuolemien määrä suhteessa tartuntoihin ehti 83/18 = 4.6-kertaistua (1.1.-6.3.) ennen kuin THL teki rokotuksille mitään. Tammikuun alussa oli jo varsin hyvin tiedossa, että 3. rokotukset tulevat vanhenemaan. Lähde: THL:n oma paperi.

                           Suomi oli siis Länsi-Euroopan viimeinen maa 3. rokotusten aloittamisessa.

                            THL:n hidastelu johti 3. rokotuksien antamisessa johti siihen, että kun massiivinen Omikron-epidemia alkoi Suomessa jouluviikolla 2021, niin vain noin 60 prosenttia yli 80-vuotiaista oli ehditty rokottaa niin, että rokotteen saamisesta oli ehtinyt kulua viikko.

                             Toisin sanoen 40 prosenttia Suomen yli 80-vuotiaista oli ilman 3. rokotteen tarjoamaa suojaa, kun massiivinen Omikron-epidemia alkoi.

                              Päättelen että joulu-helmikuun kuolemat ovat pääasiassa näitä varsinkin yli 80-vuotiaita, joita ei ehditty rokottaa ennen Omikron-epidemiaa.

                               Lisäksi nyt on syntymässä vielä pahempi tilanne. Etelä-Afrikasta on tulossa seuraava todennäköisesti yhtä iso epidemia kuin mitä Omikron on ollut, ja tällä kertaa kenelläkään alle 80-vuotiaalla ei tule olemaan tehokasta rokotetta hihassa.

                                Yleiskuva epidemiasta tähän mennessä: 1) tartuntojen leviämisvauhti, positiivisten osuus ja siis todellinen tartuntojen määrä ovat tähän mennessä kasvaneet koko ajan.

                                 Epidemian yleiskuva: 2) Jokainen variantti on tähän mennessä aiheuttanut enemmän kuolemia kuin edellinen. 3) Sairaanhoidossa olevien määrä on tähän mennessä noussut jokaisen variantin myötä.

                                  4) rokotteet ovat alentaneet sairaanhoidon ja kuolemien määriä todella merkittävästi. Jos rokotuksiin ei olisi ryhdytty, sairaanhoidon ja kuolemien määrät Suomessa olisivat olleet nykyiseen verrattuna arviolta 5-10-kertaiset.

                                   Epidemian yleiskuva: 5) Omikron-tyylisiä massiivisia epidemioita on tulossa jatkossa noin kuuden kuukauden välein. Näitä vastaan voidaan suojautua WHO:n suosittamilla toimenpiteillä (rokotukset, maskit, ilmanvaihto, jne.).

                                    Suomen ylin vallankäyttäjä ei ole pääministeri eikä presidentti, vaan THL. Alle 80-vuotiaita ei rokoteta. Maan turvallisuus jne, mitä väliä. Jos THL:n kenraalit olisivat sotaa johtamassa, olisimme luovuttaneet ilman taistelua.

                                    Tässä on vuoden paras vastakkainasettelu.

                                     THL:n mielestä mitään ylikuolleisuutta ei ole.

                                      THL: mitään ylikuolleisuutta ei ole. Toisin sanoen ne olisivat kuolleet muutenkin.

                                       THL:n julkaisemissa kuvissa ylikuolleisuuden yhtäkkinen nousu yli 80-vuotiaiden keskuudessa näkyy kuitenkin selvästi. Vaikka data on valmista, niin THL ei ole julkaissut tammikuun 2022 (eli pahimman vaiheen) tietoja.

                                        Omikron-epidemia on karkeasti kolminkertaistanut kuolemien päivittäisen määrän, ja sairaaloiden varastot ovat täynnä vainajia. Siitä huolimatta THL on sitä mieltä, ettei mitään ylikuolleisuutta ole.

                                         THL:n ex tutkimusprofessori Matti Jantusen mukaan ylikuolleisuus on kasvanut Suomessa eksponentiaalisesti aivan uudelle tasolle.

                                          Tässä kuvassa on arvioitu, mihin rokotuspäivään asti tähän mennessä julkistetut kuolemat on raportoitu. Kuolemat on raportoitu noin 5.2. asti, joka vastaa kuolemalta suojaavia rokotuksia 22.1. mennessä.

                                           Keskeinen johtopäätös: ministerivaihdoksen (4.2.) jälkeen tapahtunut efektiivisen rokotuskattavuuden jyrkkä aleneminen yli 60-vuotiaiden ikäryhmissä (tämä kuva) ei vielä näy tähän mennessä julkaistuissa koronakuolemissa.

                                            Arvioin että yli 60-vuotiaiden jyrkästi alentunut rokotuskattavuus tulee näkymään kuolemien edelleen jatkuvana (mahdollisesti jyrkkänä) nousuna noin 1.3. alkaen (kuolinpäivä), kun yli 80-vuotiaiden efektiivinen rokotuskattavuus on pienentynyt alle 50 prosenttiin ...

                                             ... eli alle 50 prosentilla 3. rokotuksen saaneista rokotus on alle kolme kuukautta vanha). Ne raportoidaan noin 9 viikon viiveellä (viive on viime aikoina kasvanut), eli maaliskuun kuolemat raportoidaan toukokuun aikana.

                                              Jaa sosiaalisessa mediassa

                                              Arkisto