Suomen epidemia 29. heinäkuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Ilmaantuvuuden muutosvauhti nousi tänään koko epidemian korkeimmalle tasolle. Ilmaantuvuus kasvaa joka puolella maata paitsi Itä-Savossa, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. @reimatw

  Kasvun nopeutta kuvaa se, että vielä eilen arvioin, että uuden ennätykseen menisi noin viikko. Uusi ennätys syntyikin yhdessä päivässä.

   Tartuntojen kasvuvauhti nousi 6.0 prosenttiin päivässä (7 päivän keskiarvo), eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 6-kertaistuu kuukaudessa. Kuitenkin ...

    ... viimeisen kolmen päivän aikana (26.7.-29.7.) kasvuvauhti on noussut 8.2 prosenttiin päivässä (10x kuukaudessa) ja eilisen jälkeen 10.3 prosenttiin päivässä, eli tämän päivän kasvuvauhdilla tartuntojen määrä 19-kertaistuu kuukaudessa. Kasvuvauhti on kiihtynyt.

     Tartuntojen kasvuvauhti on noussut joka päivä viimeisten kuuden päivän ajan. Lisäksi kasvuvauhdin muutos on kiihtynyt: tänään kasvuvauhti kasvoi kuluneen viikon aikana eniten. Tätä on eksponentiaalinen kasvu.

      Mistä tunnistaa eksponentiaalisen kasvun? Siitä, että jos kuvan oikean laidan asteikon muuttaa logaritmiseksi, niin tartuntaluvut piirtävät suoran käyrän. Sekä ylös- että alaspäin.

       Suomessa 20-29 -vuotiaiden tartunnat ovat lähteneet nopeaan kasvuun. Viimeisen viikon aikana 25-29 -vuotiaiden tartunnat ovat kasvaneet yli kaksi kertaa niin nopeasti (13x kuukaudessa) kuin kaikki tartunnat (5.5x).

        15-19 -vuotiaita lukuunottamatta kaikkien alle 40-vuotiaiden ikäryhmien ilmaantuvuus kasvaa eksponentiaalisesti Suomessa. Käyrät piirtävät suoraa viivaa logaritmiselle asteikolle.

         Myös 40-64 -vuotiaiden ilmaantuvuus kasvaa eksponentiaalisesti. Parin viimeisen päivän kovan kasvun aikana 65-74-vuotiaiden ilmaantuvuus on kasvanut, mutta yli 75-vuotiaiden ei ole.

          Tässä näyttäisi olevan syy siihen, miksi yli 75-vuotiaiden saamien tartuntojen määrä ei ole kasvanut: heidät on rokotettu kahteen kertaan. Rokotukset näyttäisivät toimivan todella tehokkaasti.

           HUS:n Eeva Ruotsalainen on samaa mieltä. Hänen mukaansa HUS:n alueella vain 0.04 prosenttia niistä, jotka on rokotettu kahteen kertaan, on saanut tartunnan viimeisten 7 kuukauden aikana.

           Englannissa (=UK) tartunnat ovat 10 päivää kestäneen vähenemisen jälkeen lähteneet nousemaan. Tässä kuva ilmoitetuista tartunnoista. Tartuntojen määrä nousi eilen noin 20 prosenttia (= noin 2x Suomen tartuntojen kasvuvauhti).

            Venäjällä epidemia näyttäisi olevan laantumassa (en ehkä usko kuitenkaan), kun taas Ruotsissa ilmaantuvuus nousee hieman kovempaa vauhtia kuin Suomessa. Norja ja Latvia ovat hoitaneet asiansa parhaiten.

             Pietarissa näyttäisi olevan samanlainen tilanne kuin Wuhanissa keväällä 2020: krematorioiden kapasiteetti on loppunut kesken.

              Kuolleita on jopa kaksi kertaa niin paljon kuin krematorioiden kapasiteetti. Viranomaisten tarjous haudata ilmaiseksi ei ole auttanut.

              Tämän mukan Venäjän tartuntojen määrät ovat 4.5-5 kertaa niin suuria kuin julkaistut luvut.

              Jaa sosiaalisessa mediassa

              Arkisto