Suomen epidemia 20. heinäkuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu kiihtyy. Syy on 15-29 -vuotiaissa. Näiden ikäryhmien tartuntojen kasvu kiihtyy erityisesti Pirkanmaalla, mutta myös Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Päijät-Hämeessä (jossa kasvu ehti jo hidastua välillä).

  Päivittäinen kasvu kiihtyy (sininen viiva). Tänään THL ilmoitti 461 tartuntaa, poisti yhden, ja tunnettu raportoinnin viive pieneni 123 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä = 461+1-123=339 (punainen viiva).

   Rokotusten määrä on vähentynyt 20-25 prosenttia verrattuna kesäkuun alun tasoon. Elokuussa Modernan määrien pitäisi nousta jonkin verran.

    Uskomatonta. Jopa 12-19 -vuotiaiden paras kiinnostus 1. rokotusta kohtaan näyttäisi vaimenneen. Tai sitten aikoja ei enää anneta heille, vaikka walk-in onkin auki ainakin Helsingissä.

     Sama hidastelu näyttäisi vaivaavan 2. rokotuksen saajia. Rokotukset hidastuvat, vaikka Helsingissä rokotteita on jäänyt sen verran yli että rokotukseen pääsee ilman ajanvarausta.

      50-54 -vuotiaat saavat kohta tartuntoja ja joutuvat sairaalaan. Joku siinä on ettei rokotusta ole haettu. Nyt 64 prosenttia on saanut 1. rokotuksen.

       Heinäkuussa vallinneella tahdilla 100 prosenttia kansasta on rokotettu kahteen kertaan 12. joulukuuta ja kaikki yli 11-vuotiaat 19. marraskuuta.

        Englannissa on laskettu ns. attack rate, eli altistusten ja tartuntojen välinen suhde. Aika samalla tasolla ollaan kuin mitä meillä Suomessa altistumiset.fi datan mukaan on ollut tilanne: noin 15 prosenttia altistuneista saa tartunnan.

        58 prosenttia Englannin Delta-tartunnoista on tullut 21.6. mennessä niille, joita ei ole rokotettu. Alle 50-vuotiaiden keskuudessa 64 prosenttia tartunnoista on tullut täysin rokottamattomille.

        Englannissa 73 prosenttia niistä, jotka ovat joutuneet Deltan vuoksi sairaalaan 21.6. mennessä, on ollut alle 50-vuotiaita.

        Englannissa 63 prosenttia sairaalaan joutuneista oli 21.6. mennessä ollut niitä, joita ei ollut rokotettu lainkaan. Alle 50-vuotiaiden joukossa (joita on 73% kaikista sairaalaan joutuneista) osuus oli vielä suurempi: 76% oli täysin rokottamattomia.

        Tästä saa hyvän käsityksen sairaanhoidon realismista Englannissa.

         Englannissa Delta leviää vauhdilla. Tartuntojen lisäksi myös sairaanhoidossa olevien, hengityskoneessa olevien ja kuolemien määrä kasvaa eksponentiaalisesti. Tämä kuva on logaritmisessa mittakaavassa, mikä antaa petollisen levollisen kuvan epidemian kulusta.

          Englannissa (=UK) näytteenottopäivän mukainen tartuntojen määrä kasvoi 11.8 prosenttia noin 60000:een, mikä vastaa Suomessa noin 5450 uutta tartuntaa (eli noin 12x THL:n tänään ilmoittamat 461 tartuntaa). Tiedot tulevat 5 päivän viiveellä (Suomessa 4 päivää). #HerdImmunity

           Englannin laumasuojastrategiasta puuttuu vain nimi.

            Hollannin laumasuojakokeilun aikana (26.6.-10.7.) tartuntojen kasvu nousi lähes 40 prosenttiin. Tartuntojen kasvu kiihtyi vielä 4 päivän ajan sen jälkeen, kun rajoitukset tulivat takaisin voimaan 10. heinäkuuta.

             Israel pohtii kaikkien yli 65-vuotiaiden rokottamista kolmanteen kertaan. Syy: rokotteen teho Deltaa vastaan on heikentynyt.

             Englannissa Delta vie lapsia sairaalaan enemmän kuin mikään aikaisempi variantti.

              Delta: Arkansas, jossa on 25% enemmän kahteen kertaan rokotettuja kuin Suomessa, johtaa USA:n tartuntatilastoja. Lisäksi sairaalaan joutuneiden ja kuolleiden määrät kasvavat nopeasti. Parhaassa päässä on Vermont, jossa 67% rokotettu kahteen kertaan.

               Jaa sosiaalisessa mediassa

               Arkisto