Suomen epidemia 29. lokakuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Sairaanhoidossa olevien määrä kasvaa edelleen. Sairaanhoidon ilmaantuvuus kasvaa voimakkaasti TYKS erityisvastuualueella (erva). Myös TAYS ervan alueella sairaanhoidossa olevien määrä kasvaa edelleen.

  Tässä potilasmäärät per erityisvastuualue. TYKS ervan hyvä kehitys näyttää toistaiseksi päättyneen.

   TYKS ervan potilasmäärän kasvu tulee vuodeosastolta. Teho-osaston potilasmäärä on hieman noussut.

    Sen sijaan TAYS ervan kasvu tulee sekä erikoissairaanhoidosta että vuodeosastolta.

     Tartuntojen kasvu jatkuu. Ilmaantuvuus nousee HUS:n alueella, Pirkanmaalla ja Länsi-Pohjassa, missä noin puolet tartunnoista tulee rajalta. Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla ilmaantuvuus laski tänään.

      Tartuntojen kasvu on hieman hidastunut, mutta tehtyjen testien määrä on vähentynyt vielä nopeammin. Vaikka kasvu näyttää hidastuneen, niin nouseva positiivisten osuus kertoo toista. Tänään THL 572, poistot 4, viive +7, yhteensä 583.

       Testien määrä vähenee edelleen.

        Positiivisten osuus on nousussa.

         Efektiivisen yli 80 prosentin rokotuskattavuuden alamäki syvenee: seitsemän päivän muutos painuu yhä alemmas (punainen viiva). Rokotusmäärät eivät tänään muuttuneet, mutta yli 65-vuotiaiden rokotukset vanhenevat.

          Niiden 75-79 -vuotiaiden, joilla 2. rokotuksen teho vielä ylittää 80 prosenttia, painuu nopeasti alaspäin. Noin 2-3 viikon päästä myös alle 65-vuotiaiden efektiivinen >80% rokotuskattavuus rupeaa alenemaan.

           Tänään 30.10. ei julkaistu muita uusia tietoja kuin rokotukset. Efektiivinen yli 80 prosentin rokotuskattavuus rupesi alenemaan 19.10. ja putoaa nyt 0.8 prosenttiyksikköä viikossa. THL ei ole vielä raportoinut 3. rokotuksista mitään.

            Tartuntojen kasvu on kiihtynyt sekä Oulussa että koko Pohjois-Pohjanmaalla. Oulussa tartuntojen määrä kasvoi viime viikolla 1.79x, eli kasvu oli viime viikolla 8.7 prosenttia päivässä = 12x kuukaudessa.

             Pohjois-Pohjanmaalla tartuntojen määrä kasvoi viime viikolla 1.84x = 9.1 prosenttia päivässä =13x kuukaudessa.

              Pohjois-Pohjanmaan epidemia on Oulussa. Oulu on viimeisen viikon aikana noussut Pohjois-pohjanmaan epidemian selväksi keskuspaikaksi. Vielä noin viikko sitten Muhos ja Raahe olivat edellä, mutta ei enää.

               Kuluneella viikolla annettiin keskimäärin vain noin 15000 rokotusta päivässä. Sen vuoksi efektiivinen >80 prosentin rokotuskattavuus pieneni tänään edelleen.

                Viimeisen kuukauden aikana 75-79 -vuotiaiden >80 prosentin rokotuskattavuus on tullut yli 90 prosentin tasolta noin 30 prosenttiin. Seuraavaksi nuorempien ikäryhmien luvut tulevat alenemaan samaa vauhtia.

                 Jaa sosiaalisessa mediassa

                 Arkisto