Suomen epidemia 3. joulukuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Vaikka Espoossa ja Vantaalla tartuntojen määrä laskee, niin monella alueella kasvu on edelleen kovaa, virusta on yhä useammassa kunnassa ja keskimääräinen ilmaantuvuus nousee.

  Tänään THL ilmoitti 540 uutta tartuntaa. THL otti sairaanhoitopiirien lukuja kiinni 9 tartunnan verran, eli muuttumattomalla viiveellä lasketut tartunnat = 531 (punainen viiva).

   Vaikka luvut kasvavat edelleen, niin kasvu on tullut alaspäin. Se johtuu pääasiassa siitä, että kasvu on hidastunut pääkaupunkiseudulla. Kasvun 7 päivän keskiarvo (kuva) on nyt 1.9% päivässä eli 1.75x kuukaudessa (-75%) , kun se ehti nousta jo 7.1% tasolle (8x kuukaudessa).

    Tässä 7 päivän ilmaantuvuuden kehitys suurimmissa kaupungeissa viimeisen viikon aikana. Niitä kaupunkeja, joissa tilanne on huonontunut on noin 50 prosenttia enemmän kuin niitä, joissa tilanne on parantunut. Mutta viidessä 10 suurimmasta kaupungista tilanne paranee.

     Tässä suurimmissa kaupungeissa viimeisen päivän aikana tapahtunut kehitys. Niitä kaupunkeja, missä tilanne on huonontunut, on kaksi kertaa enemmän kuin niitä kaupunkeja, missä tilanne on parantunut.

      Tässä maan korkeimmat 7 päivän ilmaantuvuudet. Niitä kuntia, missä tilanne huononee, on 3.4 kertaa enemmän kuin niitä, missä tilanne paranee. Pohjois-Satakunnan tilanne on pahin. Karvialla joka 30:s on saanut tartunnan viimeisen viikon aikana. Parkanossa tilanne paranee jo.

       Tässä osoitus siitä, kuinka nopeasti kunnissa on reagoitava, jos epidemia halutaan saada kuriin: puolet epidemioista on sellaisia, joita ei ollut olemassakaan viikko sitten. Niitä kuntia, joissa tilanne pahenee, on yli 4 kertaa niin paljon kuin niitä, joissa tilanne paranee.

        Tauti on lähtenyt leviämään uudestaan kuntiin. Niiden kuntien määrä, jossa on ollut tartuntoja viimeisen viikon aikana, kasvoi tänään seitsemällä.

         Kuntien keskimääräinen ilmaantuvuus on noussut koko ajan (punainen viiva). Nousuvauhti on ruvennut kiihtymään (sininen viiva).

          HUS-alueella 7 päivän ilmaantuvuus on lähtenyt taas nousemaan. Syynä on Helsinki; Espoossa ja Vantaalla 7 päivän ilmaantuvuus pienenee. HUS-alueen raportoinnin viive on kasvanut, eli tätä uudempiin lukuihin ei voi luottaa.

           Helsingissä 7 päivän ilmaantuvuus on taas ruvennut nousemaan sellaista vauhtia, että huomenna ylitetään viikon takainen maksimi (288, 27.11.2020). Ei mitään juhlimisen aihetta.

            Espoossa 7 päivän ilmaantuvuus on jo 27 prosenttia pienempi kuin Helsingissä, ja suunta on alaspäin eikä ylöspäin.

             Vantaalla ilmaantuvuus ehti jo käydä korkeammalla kuin Helsingissä. Nyt ero on Vantaan hyväksi 11 prosenttia ja kasvaa päivä päivältä. Mutta Vantaalla ollaankin seulottu kouluja. Onko jotain muutakin eroa toimenpiteissä?

              Helsingin ilmaantuvuus lähti nousemaan uudestaan 29. marraskuuta, jonka jälkeen tartunnat ovat nousseet keskimäärin 2% päivässä (2x kuukaudessa). 3.12. nousuvauhti kiihtyi 3.8 prosenttiin päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 3-kertaistuu kuukaudessa.

               Tässä yhden päivän aikana (2.-3.12.) HUS-alueella tapahtunut ilmaantuvuuden muutos. Monessa Uudenmaan kunnassa 7 päivän ilmaantuvuus nousi nopeasti 3. joulukuuta. Espoossa, Vantaalla ja Porvoossa ilmaantuvuus laski. Muualla Uudellamaalla epidemia kasvoi nopeasti.

                Varsinais-Suomessa 7 päivän ilmaantuvuus nousee keskimäärin 8.8 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 13-kertaistuu kuukaudessa.

                 Viimeisen viikon aikana Varsinais-Suomen epidemia on kasvanut voimakkaimmin Salossa, Turussa ja Turun ympäristökunnissa.

                  Myös Satakunnassa 7 päivän ilmaantuvuus kasvaa nopeasti.

                   Vaikka Porissa ja Raumalla tilanne on hyvä, niin Pohjois-Satakunnan tilanne on noussut viikossa Suomen pahimmaksi. Tauti on ruvennut leviämään myös Porin naapurikunnissa. Kaikki nämä epidemiat ovat alle viikon vanhoja.

                    Tässä kuva siitä, kuinka nopeasti epidemia voi kasvaa. Karvialla 7 päivän ilmaantuvuus nousi 2.-3.12. eli yhdessä päivässä 38 prosenttia ja Honkajoella 9 prosenttia.

                     Pirkanmaalla 7 päivän ilmaantuvuuden nousu näyttää toistaiseksi pysähtyneen. Hyvä.

                      Pirkanmaalla tilanne on dynaaminen. Aika monessa kunnassa epidemia näytetään saaneen hallintaan. Kasvu on siirtynyt uusiin kuntiin, joissa kasvu on voimakasta.

                       Myös Kanta-Hämeessä 7 päivän ilmaantuvuuden kasvu on pysähtynyt.

                        Myös Kanta-Hämeessä tilanne elää voimakkaasti. Muun muassa Riihimäellä ja Lopella on saatu epidemia kuriin, mutta Hämeenlinnassa ja varsinkin Jokioisissa ilmaantuvuus kasvaa.

                         Päijät-Hämeessä ilmaantuvuuden nousu on hidastunut 4 prosenttiin päivässä.

                          Jaa sosiaalisessa mediassa

                          Arkisto