Suomen epidemia 14. syyskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen alamäki jatkuu, mutta testien määrä tulee alas vielä nopeammin: positiivisten osuus nousee koko maassa.

  Tänään THL ilmoitti 454 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja otti kiinni viivettä 61 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä = 454+0-61=393 (punainen viiva).

   THL ilmoitti tänään 2 alle 30-vuotiaan kuolemaa. Suomessa kuolee nyt keskimäärin noin 0.38 alle 50-vuotiasta, joilla oli korona, päivässä, eli yksi alle 50-vuotiaan kuolema noin 2.6 päivän välein.

    Tässä aikasarja (lähde: THL). Olen tulkinnut lukuja siten, että totaalin ja nimettyjen ikäryhmien erotus = 0-29 -vuotiaat. THL ei julkaise tietoja (eikä koko ikäryhmää), jos määrä on alle 5. Tämä on ensimmäinen kerta koko epidemian aikana, kun määrä nousee tälle 5:n tasolle.

     THL on myös avannut alle 30-vuotiaiden ikäryhmät tartuntojen raportointisivulle. Koska kuvaajat eivät näy ja summa on kuitenkin 5, niin saattaa olla että kuolleita on useammassa ikäryhmässä (esim. 10-19 ja 20-29). experience.arcgis.com/experience/d40….

     Vielä yksi huomio: THL:n kuva ei sisällä kategoriaa "ikä ei tiedossa".

     Yhdysvalloissa CDC:n (eli paikallinen THL) edustajan mukaan alle 12-vuotiaiden rokote saadaan toimituksiin toivon mukaan vielä tämän vuoden aikana. Keskustelu alle 12-vuotiaista on hieman erilaista kuin täällä Suomessa: "lapset ovat haavoittuvaisia".

      CDC:n (eli Yhdysvaltojen THL) mukaan Delta variantti on vaarallisempi lapsille kuin aikaisemmat variantit. Kohta 1:49.

       Tässä toinen taulukko, mistä käy kuolemien lisäykset (with) ja poistot (with/from) ikäryhmittäin. Kyselyllä saa kumulatiiviset luvut, ja kun ne vähennetään keskenään, saadaan tämä taulukko. Noin 80 % alle 30-vuotiaiden kuolemista on poistettu, eli kuolinsyy on joku muu.

        Maassamme kuolee nyt yksi alle 30-vuotias, jolla on korona ("with corona"), noin joka neljäs päivä arvioni mukaan.

         Tähän mennessä on pätenyt: uusi variantti = uusi epidemia. Myös Delta näyttää etenevän melko kauniisti Gompertz-käyrää pitkin.

          Tässä yhteenveto tartuntojen, testien ja positiivisten osuuden kehityksestä koko maassa. Testien määrä on laskenut jyrkästi.

           Testien raportoinnin viive on hieman parantunut. THL on raportoinut 90 prosenttia testeistä (jolloin sillä tiedolla tekee jotain) runsaan 4 päivän viiveellä.

            Jaa sosiaalisessa mediassa

            Arkisto