Suomen epidemia 29. syyskuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Syksyn pahin päivä. Kaikki tartunnat kasvavat nyt 8.2% päivässä eli 11-kertaistuvat kuukaudessa, ja 50-60 -vuotiaiden tartunnat kasvavat 18.9% päivässä eli 180-kertaistuvat kuukaudessa. Tartunnat siirtyvät nyt voimalla kohti vanhempia ikäryhmiä.

  Tänään THL ilmoitti 149 uutta tapausta (punainen). Tämän lisäksi SPT:t ovat ilmoittaneet 8 tapauksesta, jotka eivät vielä näy THL:n luvuissa (vaaleanpunainen). Nopeutuva kasvu näkyy sinisen ja punaisen alueen suurena kokona edellisiin päiviin verrattuna.

   Sekä HUS-alueen että Keski-Suomen päivittäiset tartunnat nousivat uusiin ennätyslukemiin. Pohjois-Karjalan 8 tapauksesta ainakin 5 karanteenissa olleilta henkilöiltä, hyvä juttu. Epidemia leviää tasaisesti 13/21 SHP:ssa.

    HUS-alue (37.9 tapausta päivässä per 100.000 asukasta, 14 päivän keskiarvo) nousi tänään Suomen pahimmaksi epidemiaksi. Koko Suomi on nyt lähempänä leviämisvaihetta kuin kiihtymisvaiheen alarajaa.

     Uudet tartunnat ovat siirtymässä voimalla kohti vanhempia ikäryhmiä. Tässä osuudet uusista tartunnoista prosentteina, yhden päivän tiedot per palkki.

      Alle 30-vuotiaiden saamien uusien tartuntojen määrä nousi vielä 14.9. ja 27.9. välisenä aikana, mutta suhteellinen osuus tartunnoista pieneni jo. 27.9. jälkeen myös tartuntojen määrä on ruvennut pienenemään. Viikon keskiarvot.

       Yli 30-vuotiaiden saamat tartunnat lähtivät kasvamaan voimakkaasti 15. syyskuuta. Näistä ikäryhmistä nopeimmin kasvavat tällä hetkellä 50-60 -vuotiaiden ja 60-70 -vuotiaiden tartunnat.

        Tässä sama kuva, mutta nyt ollaan käytetty päiväkohtaisia lukuja (kun yllä käytetään viikon keskiarvoja). Kasvuluvut on laskettu näistä luvuista.

         Tässä päiväkohtaiset tartunnat. Tästä näkyy hyvin, miten tartunnat ovat lähteneet siirtymään vanhempiin ikäluokkiin: punainen väri on 15.9. lähtien lähtenyt leviämään oikealle.

          Kuukauden päästä Suomessa on kolme kertaa niin paljon uusia tartuntoja päivässä kuin keväällä pahimmillaan (viikon keskiarvo 160, 7.4.2020) @solanpaa :n ennusteen mukaan.

           Jaa sosiaalisessa mediassa

           Arkisto