Suomen epidemia 26. lokakuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu kiihtyy. Efektiivinen >80 prosentin rokotuskattavuus pienenee. Syyslomien päätyttyä on Uudellamaalla ilmoitettujen tartuntojen ilmaantuvuus ruvennut nousemaan.

  Tänään THL ilmoitti 659 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja otti raportoinnin viivettä kiinni 11 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu (eli sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva) uusien tartuntojen määrä on 659+0+11=648 (punainen viiva).

   Efektiivinen >80 prosentin rokotekattavuus pienenee edelleen. 7 päivän muutos on toista päivää negatiivinen (punainen viiva).

    Rokotusten määrä pienenee edelleen. Päivittäiset rokotusten määrät eivät enää yllä sille tasolle, millä voitaisiin ylläpitää 80 prosentin rokotuskattavuutta (keltainen viiva).

     Tässä kuva efektiivisen >80 prosentin rokotuskattavuuden kehittymisestä ikäryhmittäin. Yli 80-vuotiaiden >80% suoja on ruvennut vähenemään elokuun lopulta alkaen, ja nuorempien ikäryhmien sen jälkeen.

      Suomessa on sairaanhoidon määrällä mitattuna ylivoimaisesti Pohjoismaiden pahin epidemia. Sairaanhoidossa olevien määrä on 2x korkeampi kuin Tanskassa ja Norjassa ja 1.6x korkeampi kuin Ruotsissa.

       Suomi oli vielä elokuussa, kun testien määrä oli yli kaksi kertaa korkeampi kuin nyt, Pohjoismaiden parhaassa tilanteessa. Luisu Pohjoismaiden huonoimmalle sijalle on tapahtunut yhdessä kuukaudessa sen jälkeen, kun hallituksen 6.9. strategia tuli voimaan.

        Koulujen syyslomat näyttäisivät tehokkaasti vähentäneen tartuntoja HUS:n alueella. Ilmoitettujen tartuntojen ilmaantuvuus nousi lokakuun korkeimmalle tasolle perjantaina ennen syyslomien alkua, ja putosi 39 prosenttia syysloman aikana.

         HUS:n alueella viikon kestänyt syysloma vei ilmaantuvuutta noin kuukauden verran taaksepäin. Ilmaantuvuuden nousu 25.9.-17.10. on noin 3.56/päivä (vaaleanpunainen viiva), ja (250.6-151.6)/3.56=28.

          Suomessa kuolee tästä päivästä lähtien eniten ihmisiä koronaan Pohjoismaissa. Määrä on kaksinkertainen Tanskan ja Norjan tasoon verrattuna. Muutos on ollut nopea: vielä lokakuun alussa olimme parhaalla tasolla. Kuolemat seuraavat päätöksiä (6.9.) noin kuukauden viiveellä.

           Efektiivisen >80 prosentin rokotekattavuuden laskentamenetelmä on tässä.

            Jaa sosiaalisessa mediassa

            Arkisto