Suomen epidemia 3. maaliskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen määrä kasvaa 4.7 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 4-kertaistuu kuukaudessa. 1000 tartunnan raja saavutetaan 13.-14. maaliskuuta (viikon keskiarvo), mutta ehkä jo tämän viikon lopulla (yhden päivän luku).

  Tänään THL ilmoitti 797 tartuntaa, poisti yhden ja raportoinnin viive pieneni 35 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu tartuntojen määrä on 761 (punainen viiva), kasvua 4.3 prosenttia päivässä eli 34 % viikossa (vs. 568 tartuntaa 24. helmikuuta, lisäys 193).

   Tässä kokonaiskuva epidemiasta. 27.2. jälkeen tartuntojen määrä (viikon keskiarvo) on kasvanut keskimäärin 4.7 % päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä 4-kertaistuu kuukaudessa. Yhdessä viikossa (tämä viikko kun koulut ovat auki) määrät kasvavat 38 % (240 tartuntaa).

    86 prosenttia tämän päivän tartunnoista on tässä kuvassa. Ilmaantuvuus nousee nopeasti kaikissa tämän kuvan sairaanhoitopiireissä, nopeimmin Ahvenanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

     Ilmaantuvuus nousee Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä edelleen. Tänään oli nousua myös Vaasassa ja Etelä-Karjalassa. Vain Kymenlaaksossa tilanne on vakaa.

      Ilmaantuvuus on lähtenyt nousemaan Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa.

       Pohjois-Pohjanmaalla (Oulu, Kempele ja Kuusamo) ilmaantuvuus nousee edelleen. Muualla rauhallista.

        Lapissa epidemia on ehkä hiipumassa. Muualla rauhallista.

         HUS:n alueella tartuntojen kasvu lähti nousemaan torstaina 25.2. yli 30-vuotiaiden ja päivää myöhemmin alle 30-vuotiaiden keskuudessa. thx @EKalmanen !

          Hiihtolomilla on kuitenkin ollut merkittävä positiivinen vaikutus HUS:n alueella: alle 20-vuotiaiden osuus tartuntojen kasvusta on vähentynyt selvästi hiihtolomien aikana ja sen jälkeen. Ilman hiihtolomia tartuntojen määrä olisi kasvanut vielä enemmän.

           HUS:n alueella yhden viikon hiihtoloma riitti tuomaan alle 20-vuotiaiden osuuden tartuntojen kasvusta (ja myös alle 30-vuotiaiden osuuden) tammi-helmikuun epidemian alimmalle tasolle (laskettuna siitä, kun kasvu alkoi tammikuun puolivälissä).

            Sama pätee koko maassa. Etelä-Suomen hiihtolomat ovat vähentäneet alle 20-vuotiaiden osuuden tartuntojen kasvusta koko tammi-helmikuun epidemian alimmalle tasolle. Alle 20-vuotiaiden osuus lähti nousemaan vasta eilen (3.3.).

             Jaa sosiaalisessa mediassa

             Arkisto