Suomen epidemia 6. syyskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Testien määrä vähenee nopeasti. Positiivisten testitulosten osuus, joka eliminoi testien määrän muutoksen, on tässä tilanteessa paras epidemian mittari, ja nousee nopeasti.

  Positiivisten osuus on 27.8. minimin jälkeen noussut 2.7 prosenttia päivässä = 2.2x kuukaudessa. Tänään positiivisten osuus nousi 7.4 prosenttia = 8x kuukaudessa. Luvut tulevat 4-5 päivän viiveellä.

   Testien määrä vähenee jyrkästi. 27.8. huipun jälkeen määrä on vähentynyt 2.3 prosenttia päivässä = -51 prosenttia kuukaudessa.

    Myös tartuntojen määrä vähenee, mutta vähemmän nopeasti kuin testien määrä. Positiivisten osuuden noustessa entistä useampi tartunta jää piiloon.

     Testien vähyys näkyy löydetyissä tartunnoissa. Tänään THL ilmoitti 408 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja tunnettu raportoinnin viive kasvoi 9 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä = 408+0+9=417 (punainen viiva).

      Sairaanhoidon tarve suhteessa 10 päivää aikaisemmin löydettyihin tartuntoihin on noussut runsaat 30 prosenttia 15.8. jälkeen. Jo löydettyihin tartuntoihin perustuva ennuste näyttää pientä laskua seuraavien 10 päivän aikana.

       Testien määrän väheneminen on alkanut näkymään myös sairaanhoitopiirien luvuissa. Luvut ovat ns. ilmoitettuja, ja ne kuvaavat tilannetta noin 6 päivää aikaisemmin. Tässä kuvassa viivettä ei ole korjattu.

        Tässä aikaviive on korjattu. Testien määrä on ruvennut vähenemään ei niinkään HUS:n alueella, vaan Pirkanmaalla ja Satakunnassa.

         Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa testauksen määrä nousee edelleen, mutta Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä ja Vaasassa testien määrä on vähentynyt voimakkaasti.

          Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa testauksen määrä on vähentynyt, mutta Itä-Savossa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa testien määrä on kasvanut 27.8. jälkeen.

           Testauksen määrä on vähentynyt 27.8. jälkeen Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja vähän Lapissakin. Pohjois-Savossa ja Länsi-Pohjassa määrät ovat kasvaneet.

            Kohta tauti saa tulla Ruotsista vapaasti Länsi-Pohjaan. Ministeriö yllätti Länsi-Pohjassa hyvää jälkeä tehneet vastuuhenkilöt. Voi olla että testien määrät tulevat laskemaan.

            Ruotsissa ilmaantuvuus oli vielä kuukausi sitten (6.8.) alle puolet (44%) Suomen ilmaantuvuudesta. Nyt Ruotsi on ottanut Suomen kiinni.

             Suomessa ilmaantuvuus ei ole (onneksi) noussut samalla tavalla kuin muissa Länsi-Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa.

              Jaa sosiaalisessa mediassa

              Arkisto