Suomen epidemia 21. syyskuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Etelä-Savon epidemia pahenee entisestään, samoin Kanta-Hämeen, Pirkkalan ja HUS-alueen. Nyt 8 sairaanhoitopiiriä ja koko Suomi kiihtymisvaiheessa.

  Tänään THL ilmoitti 66 uutta tartuntaa (punainen). Tämän lisäksi SHP:t ovat ilmoittaneet 38 (+15) sellaista tartuntaa, jota THL ei ole vielä ilmoittanut (vaaleanpunainen). Yhteensä 66+15=81 uutta tartuntaa tänään.

   THL ilmoitti tänään 66 uutta tartuntaa, joista 72 prosenttia HUS-alueelta. Suhteessa väestöön suurin vaikutus Etelä-Savossa, jonka 10 uutta tapausta riittäisivät nostamaan sen suoraan nollilta kiihtymisvaiheeseen.

    Kohta tulee rutkasti lisää uusia tartuntoja, jos uutinen tartunnoista pitää paikkansa. (Koska meillä testataan ihan kaikkien joukkueiden ihan kaikki pelaajat?)

     Kanta-Hämeen ja Etelä-Savon epidemiat näyttävät aika pahalta. Nyt 8 yhteensä 21 sairaanhoitopiiristä vähintään kiihtymisvaiheessa. Ja koko Suomi.

      Suomen ilmaantuvuus on noussut 12.9:een. Tällä vauhdilla Iso-Britannian asettama travel corridor -raja (20 tapausta päivässä (14 vrk keskiarvo) per 100.000 asukasta) saavutetaan 15. lokakuuta.

       Omaoloon laitetaan puolet vähemmän oireita kuin kuukausi sitten, mutta positiivisia on 3 kertaa enemmän kuin kuukausi sitten.

        Vaikka Suomessa testataan paljon enemmän kuin 10.6., niin testien määrä per uusi tartunta on samalla tasolla kuin silloin. Syy: niin paljon uusia tartuntoja.

         20-30 -vuotiaiden osuus uusista tartunnoista lähti kasvamaan, kun taas 10-20 -vuotiaiden osuus on suvantovaiheessa.

          Tästä näkyy hyvin, minkä ikäisiä nyt sairastuu. Pidetään mielessä 97 prosentin korrelaatio altistusten ja tartuntojen välillä. Nopeasti väittäisin, että aika moni näistä on saanut tartunnan jossakin niistä julkisuudessakin olleista altistumistilanteista.

           20-30 -vuotiaiden tartunnat jatkavat kasvuaan. 10-20 -vuotiaiden tartunnat ovat toistaiseksi lakanneet kasvamasta. Voi tosin olla samanlainen U-käännös edessä kuin 20-30 -vuotiaillakin.

            Tästä näkyy hyvin 20-30 -vuotiaiden tartunnoissa tapahtunut muutos: osuus kasvusta kasvoi tänään voimalla.

             Testien määrä per uusi tartunta on 71 prosenttia alempana kuin runsaat kolme viikkoa sitten. Jos nykyinen trendi jatkuu, niin kolmen viikon päästä ollaan samalla tasolla kuin toukokuussa, kun @hsfi :n mukaan hallituksen tavoitteena on "taudin etenemisen hallinta".

              Tässä muistin virkistykseksi kyseinen HS:n juttu.

               Ei ole kyse muusta kuin tahdosta.

                Lyhyt katsaus maailmalle. Uudet tartunnat suhteessa väestöön nousevat pahanenteisesti Aasiassa, missä asuu suurin osa maailman asukkaista. Euroopan toinen aalto on nyt pahempi kuin kevään aalto.

                 Aasian nousu on johtanut siihen, että koko maailman luvut ovat ruvenneet kasvamaan uudestaan. Aasiassa luvut suhteessa väestöön ovat vielä aika pienet, eli epidemia saattaa kasvaa vielä paljon suuremmaksi.

                  Eurooppa on Aasian ohella ainoa manner, jossa epidemia on merkittävässä kasvussa. Muun maailman päivittäiset tartunnat ovat vähentyneet heinäkuun lopulta lähtien.

                   Jaa sosiaalisessa mediassa

                   Arkisto