Suomen epidemia 15. joulukuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tasainen kasvu jatkuu. Ilmaantuvuus nousee kaikissa suurimmissa kaupungeissa paitsi Espoossa, Oulussa ja Lahdessa. Tauti on lähtenyt uudestaan leviämään uusiin kuntiin, ja kuntien keskimääräinen ilmaantuvuus nousee.

  Tänään THL ilmoitti 349 tartuntaa ja poisti 7 tartuntaa. Viive pieneni 28 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu tartuntojen määrä = 349+7-28 =328 (punainen viiva). Kasvu on nyt kolmatta päivää positiivinen (sininen viiva).

   Niiden kuntien määrä, jossa on ollut uusia tartuntoja viimeisen viikon aikana, on ruvennut nousemaan uudestaan. Kymmenen päivän ajan ehdittiinkin jo toivoa parasta.

    8.-9.12. tapahtui jotain. Silloin koko maassa rupesi asiat menemään huonompaan suuntaan. Tässä kohtaa haaveet siitä, että epidemia olisi saatu tukahdutettua samalla tavalla kuin Vaasassa 2 kuukautta aikaisemmin, jouduttiin hautaamaan. Nyt tauti rupesi tosissaan etenemään.

     Leviäminen tapahtuu nyt laajemmalla rintamalla kuin kertaakaan aikaisemmin. Ilmaantuvuus nousee melkein kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Ilmaantuvuuden nousuvauhti on ollut maltillinen. Toistaiseksi. Se voi vielä muuttua.

      Sama näkyy tässä pahimpien epidemioiden kuvassa. Niitä, joissa tilanne parani tänään (eli on vihreänä), on häviävän vähän.

       Sairaanhoidossa olevien määrä nousi uusiin ennätyslukemiin. Kuolleiden keskimääräinen määrä päivässä nousi 15 prosenttia yhdessä päivässä (kuolemien raportoinnin viive on 24-29 päivää, joten en näytä tätä myöhempiä lukuja).

        Sairaanhoidossa olevien määrä on nyt noussut korkeammalle kuin kevään epidemian aikana THL:n tilanneraportin tietojen mukaan.

         Tänään raportoitiin yksi kuolema (2.12.), viive 13 päivää.

          Kuolemien raportoinnin viive (95%) on nyt 26 päivää. Laskennassa on käytetty 14 päivän keskiarvoja.

           Niistä, joilla todettiin tartunta, on 12-15 päivää myöhemmin nyt kuollut 1.55 prosenttia. Tämä luku on kasvanut keskimäärin 8.6 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla kahden viikon päästä 4.9 % sairastuneista kuolee. Yli 70-vuotiaiden tartunnat kasvavat nopeinta vauhtia.

            Laskentamenetelmä on tässä. Avainkysymys: mitä tapahtuu niille, jotka sairastuvat samana päivänä? Kuinka moni selviytyy ja kuinka moni kuolee ?

             Tänään THL:n tilanneraportissa ilmoittama kuolemien määrä nousi viidellä (punainen viiva), kun taas avoimessa tietokannassa kuolemien määrä nousi yhdellä (sininen viiva). Näin päin se pitää ollakin.

              Tässä kuolemien raportoinnin viiveen kehittyminen syksyn epidemian aikana. THL:n tilanneraportin luvut siinä kohdassa, missä kaikki luvut ovat tulleet (24-29 päivän viive huomioon ottaen), noin 50 kuoleman verran jäljessä avoimen tietokannan raportointia. Jotta näin ei ...

               ... olisi, niin THL:n tilanneraportin pitäisi olla reilusti (80-155 oman arvion mukaan) edellä avoimen tietokannan raportointia. Tällä hetkellä näin ei kuitenkaan ole. Nyt erotus on 20.

                Tässä kuva siitä, miten THL:n tietokannan ja toisaalta tilanneraportin kuolemien luvut ovat kehittyneet tähän mennessä. Tietokannan luvut piirtävät verhokäyrää. Vihreä viiva on skenaario siitä, miten kuolemien määrä saattaa kasvaa, jos nykyinen kasvu jatkuu.

                 Jaa sosiaalisessa mediassa

                 Arkisto