Suomen epidemia 22. maaliskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen väheneminen jatkuu. 7 päivän ilmaantuvuus laskee Uudellamaalla (mukaanlukien Helsinki, Espoo ja Vantaa), Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla sekä useissa muissa sairaanhoitopiireissä.

  Tänään THL ilmoitti 430 tartuntaa, poisti yhden ja tunnettu raportoinnin viive kasvoi 3 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu tartuntojen määrä = 434 (punainen viiva).

   Rajoitukset ovat ruvenneet tehoamaan. Yhdenkään sairaanhoitopiirin tartunnat (7 päivän keskiarvolla mitattuna) eivät nousseet tänään. Sairaanhoitopiirien tartuntojen muutosten summa (musta viiva) on ollut negatiivinen jo kuusi päivää. Todella hyvä.

    Kun katsotaan ikäryhmäkohtaista kehitystä, niin kouluikäisten tartunnat ovat nyt laskussa koko maassa. Syynä hyvään kehitykseen on Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen epidemioiden kasvun hidastuminen. Satakunta, HUS ja Varsinais-Suomi ovat kääntyneet jo aikaisemmin.

     HUS:n alueen ilmaantuvuus on nyt tullut alas 7.8 prosenttia neljässä päivässä. Loistavaa. 7 päivän ilmaantuvuus on 15.3. jälkeen vähentynyt 2.0 prosenttia päivässä (tällä vauhdilla 46 % kuukaudessa). Vauhti on noin 30% viime kevään vauhdista, mutta silloin oli oikea sulku.

      Kun HUS otetaan pois luvuista, Suomen ilmaantuvuus on noussut edelleen. Tämä johtuu Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Etelä-Karjalan epidemioista, jotka nyt ovat hidastumassa. Laskettu kuntakohtaisista ilmoitetuista luvuista.

       Helsingissä 7 päivän ilmaantuvuus on 15.3. jälkeen laskenut 6 prosenttia. Viimeisen kahden päivän aikana vauhti on ollut -2.5 prosenttia päivässä (tällä vauhdilla -53 prosenttia kuukaudessa).

        Espoossa 7 päivän ilmaantuvuus on 16.3. jälkeen laskenut keskimäärin 1.0 prosenttia päivässä (-25% kuukaudessa). Viimeisen kahden päivän aikana tahti on ollut -3.6 prosenttia päivässä (-67 prosenttia päivässä).

         Vantaalla 7 päivän ilmaantuvuus on 4.3. jälkeen laskenut jo 23 prosenttia. Siellä ollaan myönnetty, että korona leviää kouluissa, ja toimitaan tehokkaasti. 14.3. jälkeen ilmaantuvuus on laskenut keskimäärin -2.8 % päivässä (tällä vauhdilla -57 prosenttia kuukaudessa).

          HUS:n alueella tilanne paranee päivä päivältä. Nyt ollaan vaiheessa 4: sekä kouluikäisten että vanhempien ikäryhmien tartunnat vähenevät. Suurin osa jäljellä olevasta kasvusta tulee alle 10-vuotiaiden tartunnoista.

           Tässä yhteenveto edellisistä vaiheista.

            HUS.n alueella alle 20-vuotiaiden tartunnat ovat selvästi vähenemässä. Vaihe 1: nuorten tartunnat kasvoivat 5.-10.3. Vaihe 2: tartuntojen kasvu rupesi hidastumaan 11.3., eli välittömästi viimeisen koulupäivän 5.3. jälkeen kun viiden päivän itämisaika otetaan huomioon.

             Vaihe 2 jakautuu kahteen osaan: - ensin nuorten tartunnat kasvoivat, mutta kasvuvauhti rupesi hidastumaan (11.-16.3.) - sitten kasvu meni negatiiviseksi 17.3. eli nuorten tartunnat rupesivat vähenemään (ja ovat vähentyneet koko ajan 17.3. jälkeen)

              Jaa sosiaalisessa mediassa

              Arkisto