Suomen epidemia 30. lokakuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tänään suurin määrä ilmoitettuja tartuntoja koko epidemian aikana (344). 10-20 -vuotiaiden tartuntojen määrä nousi uuteen ennätykseen.

  Tänään THL raportoi poikkeuksellisen nopeasti (95% päivän tartunnoista <= 3 päivässä) ja otti voimalla kiinni sairaanhoitopiirejä, eli viive pieneni. Muuttumattomalla viiveellä laskettu arvioitu kasvu (sininen viiva) lievästi positiivinen.

   Muuttumattomalla viiveellä laskettu tartuntojen määrä (punainen viiva) nousee vauhdilla kohti runsaan viikon takaisia ennätyslukemia. Jos tämä trendi jatkuu, niin keskimääräinen kasvu (kuvien 1 ja 2 sininen viiva) rupeaa seuraavien päivien aikana nousemaan.

    Kun Vaasan SHP:n luvut vähennetään koko maan luvuista, niin muun Suomen luvut ovat kasvaneet koko ajan. Tässä on käytetty ilmoitettuja lukuja, joilla päästään tähän päivään asti.

     Näyttäisi siltä, ettei ole ollut kyse mistään yleisestä epidemian kasvun hidastumisesta. Vain Vaasan SHP (eli yksi 21:sta sairaanhoitopiiristä, jossa 3% maan asukkaista) on hidastunut.

      Nyt menossa oleva toinen aalto hidastuu 2.4 kertaa hitaammin kuin kevään epidemia.

      Katsotaan vähän, mikä ikäiset saavat nyt tartuntoja. Tässä yleiskuva. Suurin muutos Vaasan epidemian huipun jälkeen (14.10.) on 20-30 -vuotiaiden määrän voimakas putoaminen.

       Tartunnat lähtivät noin 14.9. leviämään kohti vanhempia ikäryhmiä.

        Tämän huomaa siitä, että 14.9. jälkeen yli 30-vuotiaiden tartunnat lähtivät selvästi nopeampaan kasvuun. Siihen asti lähinnä vain 10-30 -vuotiaiden tartunnat olivat kasvaneet. Kasvu on jatkunut Vaasan epidemian huipun (14.10.) jälkeen yhtä tasaisena kuin ennenkin.

         Vaasan epidemian huipun (14.10.) jälkeen 20-30 -vuotiaiden saamien tartuntojen määrä on tullut alle puoleen, eikä noussut tänäänkään.

          Sen sijaan 10-20 -vuotiaiden saamien tartuntojen määrä lähti tänään voimakkaaseen kasvuun (5 päivää sen jälkeen kun etelän isojen kaupunkien koulujen syyslomat päättyivät).

           Tänään THL ilmoitti 344 tartuntaa ja vieläpä poikkeuksellisen nopeasti. Esimerkiksi HUS:n 178 tartunnasta oli yli 95% raportoitu jo kolmessa päivässä (173 eli 97.2%). Koko maan 95 prosentin viive 4 päivää. Nämä ovat hyviä lukuja.

            14 päivän ilmaantuvuus on voimakkaassa nousussa seitsemässä sairaanhoitopiirissä. Varsinais-Suomi uutena (tänään ennätykselliset 58 tartuntaa).

             Jaa sosiaalisessa mediassa

             Arkisto