Suomen epidemia 20. lokakuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Sairaanhoidon kasvu hidastuu. Suurin parannus on TAYS ervan alueella. Vakavasti sairaiden ilmaantuvuuden nousu on lähes pysähtynyt.

  HYKS erityisvastuualueella (erva) potilaiden kokonaismäärä on hieman pienentynyt. Erikoissairaanhoidosta on ehkä siirretty potilaita vuodeosastoille.

   TYKS ervan alueella potilaiden kokonaismäärä on laskenut viime viikosta.

    TAYS ervan alueella potilaiden määrä on vähentynyt alkuviikon nousun jälkeen. Nyt ollaan takaisin samalla tasolla kuin viime viikolla.

     KYS ervan alueella potilaiden määrä nousee. Erityisesti teho-osastolla olevien potilaiden määrä on noussut.

      OYS ervan potilasmäärä on noussut viime viikon lopun tasolta ja pysynyt alkuviikon ajan paikallaan.

       THL raportoi tänään testejä 7 päivän viiveellä (ja eilen runsaat 30000 testiä aikavälille 2.7.-14.9., hyvä että korjataan).

        Sen johdosta testien määrät eivät olekaan vähentyneet. Vain THL:n testien raportoinnin viive on pidentynyt.

         Positiivisten osuus ei ole(kaan) noussut 1.10. huipun jälkeen. Tämä ehkä selittää sen, miksi sairaanhoidossa olevien määrän kasvu on hidastunut.

          Sairaanhoidossa olevien tähänastinen huippu (218, 18.10.) tapahtui 13 päivää todettujen tartuntojen huipun (5.10.) jälkeen. Sairaanhoidon viive oli 13 päivää myös kesäkuussa, kun Delta lähti liikkeelle.

           Testauksen määrä on nyt noin 1/2.5 elokuun lopun tasolta. Sairaanhoidossa olevien määrän suhde 13 päivää aikaisemmin todettuihin tartuntoihin on noussut noin 2.5-kertaiseksi elokuun lopun jälkeen.

            Tartuntojen määrä on kääntynyt laskuun, mutta testien määrä ei ole kääntynyt laskuun. Kumpikin on hyvä asia.

             Tänään THL ilmoitti 312 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja tunnettu raportoinnin viive kasvoi 92 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu (eli sairaanhoitopiirien lukuihin perustuva) uusien tartuntojen määrä = 312+0+92=404 (punainen viiva).

              Koulujen syyslomat ovat menossa. Viime vuonna koulujen syyslomat olivat ainoa hetki koko syksyn aikana, kun ilmaantuvuus ei noussut. Varmaan samanlainen vaikutus tänä vuonna.

               18.10. alkanut koulujen syysloma näkyy jo HUS:n alueen ilmoitetuissa tartunnoissa. Ilmaantuvuus oli nopeassa kasvussa 17.10. saakka, mutta eilen kasvu hidastui jo selvästi, ja tänään ilmoitetut tartunnat vähenivät jo 63 prosenttia viikon takaisesta.

                Uudellamaalla on nyt viikon mittainen hengähdystauko tartuntojen kasvussa. Kun koululaiset palaavat kouluihin, tartuntojen kasvu tulee -pienellä viiveellä - todennäköisesti palautumaan viime viikon tasolle.

                 Jaa sosiaalisessa mediassa

                 Arkisto