Suomen epidemia 11. tammikuuta 2022 Ilkka Rauvola Päivitetty

Todettujen tartuntojen kasvu vähenee, mutta myös testien määrä vähenee. Positiivisten osuus - ehkä tärkein tilanteen mittari - nousee lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä.

  THL:n korkea ilmoitettu määrä (9768) johtui siitä, että THL otti raportoinnin viivettä kiinni noin 2000 tartunnan verran. Sairaanhoitopiirien lukujen perusteella laskettu tartuntojen määrä oli 7799.

   Useimmissa sairaanhoitopiireissä positiivisten osuus nousee. Tämä on tällä hetkellä mielestäni luotettavin epidemian mittari tilanteessa, missä testauskäytännöt ja testauksen määrät vaihtelevat.

    Testauksen määrä on hieman vähentynyt koko maassa. Ahvenanmaalla, Satakunnassa ja Vaasassa ollaan kuitenkin päättäväisesti ryhdytty nostamaan testauksen määrää. Vaasassa testiin pääsee tunnin jonotuksella autossa, kun Helsingissä testiä joutuu odottamaan 4 päivää.

     Tässä ne sairaanhoitopiirit, joissa testauksen määrä nousee suhteessa väestöön. Ahvenanmaalla testauksen määrä on lähes nelinkertaistunut.

      Rokotusten päivittäinen määrä on noussut koko epidemian ennätykseen. Viimeisen viikon aikana annettiin vajaat 55000 rokotusta päivässä, eli 24.6. tehty aikaisempi ennätys rikkoutui vihdoin.

       Rokotukset ovat kohdistuneet pääasiassa alle 75-vuotiaisiin, ja kaikkiin ikäryhmiin. Vain alle 15-vuotiaita ei vielä rokoteta 3. kertaan.

        Tulos: 3. rokotuksen efektiivinen rokotuskattavuus nousee kaikissa ikäryhmissä.

         Toinen tulos: yhdistetty 2. ja 3. annoksen rokotuskattavuus, laskettuna 90/150 päivän rokotusten vanhenemisella, on saatu nousuun.

          Yli 50-vuotiaiden efektiivinen rokotuskattavuus on lähtenyt nousemaan tammikuun aikana. Vielä joulukuussa tilanne näytti uhkaavalta.

           Koko väestön rokottamisessa 3. kertaan Etelä-Savo on selvässä johdossa, kun taas naapurissa Keski-Suomessa ollaan koko maan viimeisenä. HUS, missä epidemia on ollut pahin, on toiseksi viimeisenä.

            Suomi on 3. rokotusten antamisessa vieläkin Länsi-Euroopan 2. huonoin maa. Vain laumasuojastrategiaa toteuttava Ruotsi on jäänyt taakse (täälläkin THL yritti samaa). Hollannissa on mieli muuttunut ja ovat tehneet mahtavan kirin. Suomi?

             Tässä on erittäin hyvä kuvaus epidemian johtamisesta.

              Jaa sosiaalisessa mediassa

              Arkisto