Suomen epidemia 2. huhtikuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen väheneminen jatkuu. Tänään 7 päivän ilmaantuvuus laski 1.1 prosenttia (-28% kuukaudessa tällä vauhdilla). Itä-Savossa ilmaantuvuus nousee, mutta kaikissa Etelä-Suomen suurissa sairaanhoitopiireissä ilmaantuvuus laskee.

  Tänään THL ilmoitti 566 tartuntaa, poisti yhden, ja tunnettu raportoinnin viive pieneni 16 tartunnalla. Muuttumattomalla viiveellä laskettu tartuntojen määrä on 551 (punainen viiva).

   Sairanhoitopiirien 7 päivän muutoksissa tapahtuneet muutokset ovat olleet 16.3. jälkeen negatiivisia. Pirkanmaalla tartuntojen muutos on ollut negatiivinen viimeisen 3 päivän ajan.

    Jos lähdetään siitä, että tartunnat leviävät lapsista vanhempiin (mikä on tunnustettu useassa Euroopan maassa), niin ensin on saatava kouluikäisten tartuntojen kasvu loppumaan. Siinä on nyt opnnistuttu. Tulos: koululaisten vanhempien ikäryhmissä tartunnat vähenevät jyrkästi.

     7-9 luokkien viimeinen lähiopetuksen päivä oli 5.3. Tartuntojen kasvu lähti hidastumaan 11.3. eli 5 päivän itämisaika huomioon ottaen seuraavana päivänä koulujen sulkemisen jälkeen. Vanhempien ikäryhmien kasvu rupesi hidastumaan 5 päivää (eli itämisajan verran) myöhemmin.

      Italiassa, Tanskassa, Belgiassa ja Hollannissa on tunnustettu, että korona leviää lapsista vanhempiin ja että kouluilla on tärkeä osuus taudin leviämisessä.

       Suomessa taas se tapa, miten tartuntoja ja altistuksia kirjataan, saa tilanteen näyttämään siltä, että tartunnat on saatu kotona eikä koulussa tai päiväkodissa. Seuraus: voidaan sanoa, etteivät tartunnat leviä kouluissa eikä päiväkodeissa.

        Sitten jos kouluissa nyt sattuisi olemaan altistuksia (kuten puolessa Helsingin kouluista tällä hetkellä), niin ne leimataan yksittäistapauksiksi. Ja sitten sanotaan ettei jatkotartuntoja ole ilmennyt (jonka logiikka yllä).

         Jotkut sairaanhoitopiirit ovat ymmärtäneet, miten epidemia saadaan tukahdutettua, ja niillä on ollut rohkeutta toimia. Vaasassa ja Ahvenanmaalla ollaan saatu erittäin hyviä tuloksia. Tässä Vaasa.

          Tässä kuva Ahvenanmaan tartuntojen kehittymisestä. Todella paha epidemia, jossa 14 päivän ilmaantuvuus nousi 491:een, saatiin tukahdutettua todella nopeasti.

           Nyt nämä samat sairaanhoitopiirit ovat edenneet seuraavaan vaiheeseen: oireettomien testaukseen. Tämä on ratkaisevan tärkeää: koska suuri osa tartunnoista on oireettomia, niin tukahdutus ei ole mahdollista ilman oireettomien testausta.

            Tähän mennessä oireettomia on ollut kaikista positiivisista seuraavasti: - Turku 20 % - Vaasa 50 % (hyvin pienet luvut) - Ahvenanmaa 37 %

             Myös AVI:n sisällä näyttäisi olevan eroja johtamisessa. Itäraja on jo saatu pitämään, kun muualla vielä ihmetellään.

              Lastenlääkäreiden mielipiteistä näyttää päässeen esiin vain se toinen puoli.

               Myös etäopetuksesta näyttäisi päässeen esille vain se toinen mielipide.

                Näyttäisi siltä, että mitä lähemmäksi valtakunnan tasoa mennään, sitä vähemmän uskotaan suomalaisten haluun puolustaa itseään ja haluun toimia omaksi parhaakseen. Kansallistunto ei lähde liikkeelle ainakaan täältä päästä.

                Meillä tuntuu kuitenkin muuten kansallistunto olla huippuluokkaa.

                 Myös tässä ollaan sitä mieltä, että suomalaisten kansallistunto on huippuluokkaa.

                  Tilanteessa, missä yksittäiset sairaanhoitopiirit ovat uskaltaneet tehdä sen mitä pitää tehdä, hallitus näyttää olevan viimeisten joukossa, kun pitäisi kerätä rohkeutensa ja uskaltaa tehdä jotain. Hallitukselta puuttuu rohkeutta.

                   Eilen 2.4. THL ilmoitti jälleen yhdestä alle 30-vuotiaasta, joka on menehtynyt. Saa nähdä poistetaanko tämäkin.

                    Jaa sosiaalisessa mediassa

                    Arkisto