Suomen epidemia 19. syyskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Positiivisten osuuden nousu on kiihtynyt. Testien määrä vähenee nopeasti. HUS:n alueella ilmaantuvuus kasvaa kaikissa alle 15-vuotiaiden ikäryhmissä.

  Testien määrä vähenee ennätysvauhtia. Aikavälillä 7.9.-14.9. määrä väheni keskimäärin 5.0 prosenttia päivässä (-78 prosenttia kuukaudessa). Kahden viimeisen päivän aikana vauhti on kiihtynyt.

   Tänään suuri(n) osa THL:n tartunnoista jäi todennäköisesti puuttumaan. Oletan että luvut korjaantuvat ensi viikolla. Tänään vain 51 tartuntaa.

    Tämäkin kuva toivon mukaan korjaantuu THL:n ylläpitotoimenpiteiden jälkeen.

     Sitten ikäryhmiin. Yli 75-vuotiaiden ilmaantuvuus laskee. Myös Etelä-Pohjanmaalla, missä syyskuun alussa jopa joka sadas yli 75-vuotias sai tartunnan kahden viikon aikana, ilmaantuvuus laskee, mutta on edelleen todella korkealla.

      Etelä-Pohjanmaan yli 75-vuotiaiden epidemia alkoi brittivariantin tullessa, ja on vain pahentunut Deltan aikana (rokotuksista huolimatta).

       Etelä-Pohjanmaalla testeissä on käyty Suomen strategiamuutoksen jälkeen selvästi vähemmän kuin aikaisemmin, mutta toista rokotusta haetaan kiihtyvällä vauhdilla.

        Kahdeksan prosenttia Etelä-Pohjanmaan yli 80-vuotiaista on kokonaan rokottamatta. Ei ole tietoa siitä, onko epidemia juuri heidän keskuudessaan.

         Lisäksi Etelä-Pohjanmaalla: 1) 8 prosenttia yli 80-vuotiaista ei ole rokotettu lainkaan 2) 3 prosenttia yli 80-vuotiaista on saanut 1. rokotuksen mutta ei 2. rokotusta

          Tässä koko maan yli 75-vuotiaiden ilmaantuvuus sairaanhoitopiireittäin. Kuvan yläosassa tartuntoja on karkeasti 100 kertaa niin paljon suhteessa väestöön kuin kuvan alaosassa.

           0-4 -vuotiaiden ilmaantuvuus on noussut laumasuojapiireissä keskimäärin viimeisen viikon ajan (12.9. lähtien), paitsi ei Pohjois-Pohjanmaalla eikä Kanta-Hämeessä.

            Tukahduttajapiirit: muun muassa Vaasassa testataan väestöä koko ajan enemmän, eli tämä kuva saattaa antaa todenmukaisemman kuvan 0-4 -vuotiaiden ilmaantuvuuden kehittymisestä niissä piireissä, joissa lasten testausta on vähennetty.

             Väitän: laumasuojapiireissä 5-9 -vuotiaiden ilmaantuvuus laskee sen vuoksi, että lapsia ei testata, ja tukahduttajapiireissä sen vuoksi, että lapsia testataan.

              Se mitä sanoin 1. twiitissä HUS:n lasten ikäryhmien ilmaantuvuuksien noususta meni väärin. 0-4 -vuotiailla nousee, muilla laskee. Virhe johtui THL:n virheestä 12.9. (luvut jäivät julkaisematta). Tässä korjatut luvut.

               HUS:n alueella sekä testien että rokotusten määrä tulevat edelleen nopeaa vauhtia alaspäin.

                Jaa sosiaalisessa mediassa

                Arkisto