Suomen epidemia 25. marraskuuta 2020 Ilkka Rauvola Päivitetty

Vaikka uusien tartuntojen kasvu hidastuu, niin ei ole syytä olla positiivinen. Korona leviää nyt ennätysvauhtia ympäri Suomea. Lisäksi yli 40-vuotiaiden tartunnoissa lyödään nyt Vaasan jälkeisiä ennätyksiä.

  Sairaanhoitopiirit ovat ruvenneet varoittamaan siitä, että testauksen viive kasvaa. Se tarkoittaa sitä, että luvut antavat liian positiivisen kuvan. Tänään Vaasan SHP liittyi Päijät-Hämeen seuraksi - Vaasassa autetaan muita.

  THL:n ilmoittamien tartuntojen määrä kasvaa voimallisesti. raportoinnin tunnettu viive kasvoi tänään.

   Tässä syy pessimismiin: tauti leviää nyt voimalla ympäri Suomea. Viikossa niiden kuntien määrä, joissa on havaittu tautia, on noussut 44 prosenttia. Tänäänkin tuli 7 kuntaa lisää. Mitään hidastumista ei ole havaittavissa.

    Kuntakohtaisen 7 päivän ilmaantuvuuden maksimi nousee koko ajan. Se on nelinkertaistunut viikossa (Rautalampi on kärjessä, nyt 1987). Pahoja epidemioita leviää nyt.

     Sen lisäksi että kuntien määrä on noussut 44 prosenttia viikossa, niin kuntien 7 päivän ilmaantuvuuden keskiarvo on noussut 61 prosenttia viikossa. 1.44 x 1.61 = 131 prosentin kasvu = (määrä x ilmaantuvuus) yhteisvaikutus.

      Yhteenveto: koronan siemen on nyt kylvetty ympäri maata. Isot luvut tulevat kohta. Kuntien epidemioiden luvut ovat toistaiseksi pieniä, mutta kasvu on ennätyskovaa. SHP:t raportoivat jo viiveistä, eli ei pidä antaa väliaikaisesti pienenevien lukujen hämätä.

       Kuolemien määrä on ruvennut nousemaan nopeammin (5.4 prosenttia päivässä) kuin sairaanhoidossa olevien määrä. Viimeisen kahden päivän aikana teholla olevien määrä on noussut keskimäärin 16 prosenttia päivässä.

        Vaikka tehohoidon tarpeen kasvun laskisi puolella nykyisestä kasvusta (joka on noin 16% päivässä), niin kaikki Suomen tehohoidon noin 400 paikkaa ovat käytössä tammikuun 2. päivänä. Jos lasketaan 16 prosentin kasvulla, niin kaikki paikat tulee täyteen 15. joulukuuta.

         Tässä ne kunnat, joissa alle yksi tartunta päivässä tällä hetkellä. Y-asteikko on yhden viikon kasvukerroin, eli esimerkiksi Valkeakosken tartunnat kasvavat nykyisellä kasvun vauhdilla viikossa noin 12.5-kertaisiksi. X-akselilla 7 päivän ilmaantuvuus.

          Tässä kunnat, joissa on tällä hetkellä 1-5 tartuntaa päivässä. Kannattaa kiinnittää huomiota niihin kuntiin, joiden sijainti Y-akselilla on ylhäällä. Jos eksponentiaalinen kasvu jatkuu, niin pienistäkin määristä tulee nopeasti merkittäviä.

           Tässä niiden kuntien, joissa on yli 5 tartuntaa päivässä, tilanne tällä hetkellä. Pääkaupunkiseudulla kasvu on alle 6 prosenttia päivässä (6x kuukaudessa). Lahdessa ja Jväskylässä 20 (eli 240x kuukaudessa) ja Tampereella 11 (24x eli tällä vauhdilla viikon päästä 17x24=408).

            Tässä yhden viikon ennuste. Kuvassa ne kunnat, joissa nykyisellä kasvuvauhdilla alle 2 tartuntaa päivässä. pallot ovat kasvaneet ja siirtyneet oikealle (eli ilmaantuvuus on kasvanut).

             Tässä ne kunnat, joissa on viikon päästä nykyisellä kasvuvauhdilla 2-5 tartuntaa päivässä. Niissä kunnissa, joissa kasvuvauhti on suurin, pallot ovat kasvaneet melkoisesti ja siirtyneet melko paljon oikealle.

              Tässä puolestaan ne kunnat, joissa nykyisellä kasvu vauhdilla 5-20 tartuntaa päivässä. Jonkin verran Pirkanmaan kuntia. Parkanossa jo yli 10 prosenttia Helsingin tartunnoista päivässä.

               Tässä ne kunnat, joissa nykyisellä 7 päivän ilmaantuvuuden kasvuvauhdilla yli 20 tartuntaa päivässä.

                Suomen pahin epidemia on Rautalammella. Ylilääkärin mukaan se kehittyi koulussa. Nyt jokaisesta 50 kunnan asukkaasta yksi on sairaana.

                Uusien tartuntojen kasvu kiihtyy (sininen viiva). Tässä karkea arvio tämän päivän 26.11. lukujen (570 uutta tartuntaa) vaikutuksesta.

                 Jaa sosiaalisessa mediassa

                 Arkisto