Suomen epidemia 2. joulukuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu jatkuu. Ilmaantuvuus on lähtenyt kasvamaan uudestaan sekä HUS:n että Varsinais-Suomen alueilla maskisuosituksesta huolimatta. Kasvu voimistuu myös Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä.

  Todettujen tartuntojen ennuste on noussut 19.11. jälkeen (harmaat viivat) ja myös eilisestä. Tartuntojen huippu on myös koko ajan siirtynyt eteenpäin (viimeisten 13 päivän aikana 12 päivää eteenpäin). Kasvuvauhti (%) ei ole muuttunut.

   Tässä kuvassa 7 päivän ennuste on ylimpänä. Se on luonteeltaan derivaatta: se kertoo, mihin suuntaan piemmän aikavälin (eli 14-28 päivän) ennusteet ovat menossa. Viimeisen 13 päivän aikana kaikki 14-28 päivän ennusteet ovat nousseet selvästi.

    Testeillä todettujen tartuntojen ennusteen yhteenveto (nykyiset olosuhteet jatkuvat): - 288000-743000 tartuntaa (5-13% väestöstä) - viimeisen 13 päivän aikana ennusteeseen on tullut 45500 tartuntaa lisää (3500 per päivä) - arviolta 1.1% kuolee (3200-8200)

     Kuvassa useiden länsimaiden ja Suomen tartuntojen kehitys. Suomen ennusteet kasvavat suunnilleen samaa vauhtia kuin muiden maiden jo toteutuneet tartunnat. Näissä maissa tiukat rajoitukset ovat hidastaneet kasvua, ns. Gompertz-häntää ei näy, ja tartunnat vähenevät jyrkästi.

      Kuvassa näkyy myös Etelä-Afrikan tartuntojen nopea kasvu (Omicron). Kasvuvauhti on selvästi nopeampi kuin Euroopan valtioiden tartuntojen kasvu pahimmillaan viime heinäkuussa, kun ilmaantuvuus oli samalla tasolla.

       Kuvassa näkyy myös, miten Japanissa Delta on hävinnyt lähes täysin. Rokotukset, maskit ja etäisyyden pito on mainittu. Lisäksi virus on saattanut tuhoutua itsekseen.

       Kuolemien määrä on noussut nopeasti viimeisten 2-3 viikon aikana. Kuvassa alimpana - koronaan kuolleiden määrä (% tartunnoista) (vaaleansininen) - koronan kanssa kuolleiden määrä (%) (tummansininen)

        Tässä samat suhdeluvut suuremmassa kuvassa, Kuolemien määrä on tällä hetkellä 0.74-1.10 prosenttia 13 päivää aikaisemmin todetuista tartunnoista. Kuolemien määrä suhteessa tartuntoihin on noin nelinkertaistunut sen jälkeen, kun testausta vähennettiin 27.8. jälkeen.

         Palaan Etelä-Afrikan tilanteeseen. Tartuntojen ja positiivisten osuuden määrä nousee selvästi nopeammin kuin Deltan nousun aikana. Sairaanhoidon luvut näyttävät tilannetta noin viikko sitten.

          Etelä-Afrikan Gautengin osavaltiossa (=Johannesburg) positiivisten osuus on korkein 10-19 ja 20-29 -vuotiailla.

           Omicron kiertää tehokkaasti aikaisemmin sairastetun taudin antamaa suojaa. Eli niillä, joita ei ole rokotettu, on edessä kohtaaminen luonnon kanssa. (Käytetty THL:n laumasuojakieltä.)

           Tässä yleiskuva koko epidemiasta, mikäli tartuntojen kasvu jatkuu nykyisellä vauhdilla. Koko epidemian tartuntojen määrä 2.3-4.8 -kertaistuu tämän aallon aikana. Omicron alkaa todennäköisesti kiihdyttämään kasvua seuraavien noin 1-2 kuukauden aikana (ei mukana luvuissa).

            41 päivää jatkunut yhtämittainen tartuntojen kasvu ei missään vaiheessa ole ylittänyt kolmen (3) prosentin tasoa. Syy siihen, että epidemia on paisunut nykyisiin mittasuhteisiin, on se, ettei siinä ole ollut lainkaan taukoa.

             Ilman koulujen syyslomia meillä olisi nyt 500-1000 tartuntaa enemmän päivässä. Koulujen syyslomat olivat erittäin tehokas keino vähentää tartuntoja. Rajoitusten sijaan pidettävät ylimääräiset syyslomat olisivat tehokkain keino vähentää tartuntoja välittömästi.

              Veikkaan kuitenkin, että ylimääräisten koulujen lomien tiellä on kaksi isoa estettä: - THL jonka mielestä tartunnat eivät leviä kouluissa - opetusministeri, jolla poliittinen syy pitää koulut auki

               Veikkaan, että opetusministeri jälleen kerran syyttää joululomia tartuntojen leviämisestä. Tässä esimerkki siitä, miten opetusministeri Saramo (Vas.) laittoi joululomat epidemian syyksi.

                THL puolestaan on kieltäytynyt tunnustamasta, että koulut ovat keskeinen syy tartuntojen leviämiseen. Suomessa ei ilmeisesti ole vielä kuollut tarpeeksi ihmisiä.

                 Sekä tartunnat että tartuntojen muutos ovat kasvaneet yhtäjaksoisesti 41 päivän ajan. Tartuntojen kasvu alkoi välittömästi sen jälkeen, kun syyslomat päättyivät ja koulujen maskisuositus poistettiin.

                  Tässä kuva todettujen tartuntojen ennusteissa tapahtuneista muutoksista viimeisen kahden viikon aikana. Huippu on siirtynyt koko ajan eteenpäin, ja tartuntojen määrä epidemian huipulla on kasvanut.

                   Ja tässä kuva koko epidemian (todetut tartunnat) ennusteissa tapahtuneista muutoksista. Koko epidemian tartuntamäärät ovat jatkuvasti kasvaneet, ja epidemian huippu on siirtynyt eteenpäin.

                    Testauksen määrä on 2.11. jälkeen kasvanut keskimäärin 1.9% päivässä = 1.7x kuukaudessa, eli keskimäärin hitaammin kuin epidemian kasvuvauhti.

                     Testien kasvuvauhti on pienentynyt 12.11. jälkeen, mutta myös tartuntojen kasvu on vähentynyt (TTR:n lukujen kasvu on vähentynyt nopeammin kuin sairaanhoitopiirien lukujen kasvu, mikä voi johtua raportoinnin viiveestä).

                      Testauksen määrien kasvu on lähes koko viimeisen 41 päivän epidemian ison kasvuaallon ajan ollut heikompaa kuin uusien tartuntojen kasvu. Nyt epidemian kasvu on ehkä hidastunut, ja testien kasvu on taas kovempaa kuin epidemian kasvu. Hyvä.

                       30 päivän regressio, jota käytän ennusteisiin, ei reagoi aivan herkästi tartuntojen kasvun muutoksiin (kumpaankaan suuntaan), vaan on pidempiaikainen indikaattori. Jos tartuntojen hyvä kehitys jatkuu, niin myös regressioviiva tulee alas.

                        Positiivisten osuus on jo viikon ajan pysynyt paikallaan ja sen jälkeen ruvennut laskemaan. Tämä on hyvä merkki: piilossa olevien tartuntojen määrä ei enää kasva nopeammin kuin testeillä todettujen tartuntojen määrä.

                         Hyvä kehitys näkyy myös tässä kuvassa. Positiviisten osuudesta laskettu todellisten tartuntojen määrä (vaaleanpunainen viiva) ei enää 19.11. jälkeen ole noussut nopeammin kuin vähentyneellä testauksella todettujen tartuntojen määrä. Keltainen viiva.

                          Vielä Omikronista. Aikaisemmin sairastettu tauti näyttää lisäävän Omikron-tartunnan saamisen todennäköisyyttä. Eli laumasuoja toimii väärin päin.

                           Eilen THL, ilmeisen tietämättömänä tästä, kuitenkin jälleen puhui laumasuojaa. (Seuraavana päivänä sen jälkeen, kun @mapetti oli 1.12.2021 A-Studiossa kiistänyt laumasuojasyytökset salaliittoteorioina.)

                            Tässä se kohta A-Studiosta (1.12.2021) missä Tervahauta kiistää syytökset laumasuojan edistämisestä salaliittoteorioina.

                             Gautengissa (Johannesburg) alle 5-vuotiaiden ilmaantuvuus on toiseksi korkein.

                              Rokotukset näyttävät tehoavan Omicronia vastaan.

                               Etelä-Afrikassa noin 17 prosenttia sairaanhoitoon joutuneista on alle 4-vuotiaita.

                                Jaa sosiaalisessa mediassa

                                Arkisto