Suomen epidemia 3. marraskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen määrä kasvaa, sairaanhoidon ja kuolemien määrät kasvavat, positiivisten osuus kasvaa, testien määrä ei nouse, ja rokotusten sekä efektiivisen rokotuskattavuuden alamäki kiihtyvät.

  Aloitetaan kuolemista. Kuolemien määrä kasvaa, mutta niiden kasvuvauhti on hieman hidastunu, mikä johtuu yli 80-vuotiaiden kuolemien määrän kääntymisestä laskuun. 60-69 -vuotiaiden kuolemien määrä kuitenkin kasvaa edelleen nopeasti.

   Eilen ilmoitettiin jälleen yksi alle 30-vuotias, jolla oli korona kuollessaan ("with corona"), ja tänään se poistettiin. Koronan kanssa kuolleita alle 30-vuotiaita on nyt 22. Tähän on lisättävä ne, jotka ovat kuolleet yli 30 päivää positiivisen testituloksen jälkeen.

    Sairaanhoidossa olevien ilmaantuvuus (ja siis potilaiden määrä) nousee edelleen. Syynä on nopeasti nouseva potilaiden määrä TYKS (Turku) ja TAYS (Tampere) erityisvastuualueilla.

     Tässä sairaanhoidon ilmaantuvuus koko epidemian ajalta. TAYS ja OYS erityisvastuualueiden ilmaantuvuus lähestyy aikaisempia huipputasoja, ja TYKS ervan alueella sairaanhoidon ilmaantuvuus nousi uuteen ennätykseen.

      Tässä yleiskuva TYKS erityisvastuualueen sairaanhoidon ilmaantuvuudesta. Sairaanhoidossa olevien määrä lähti jyrkkään nousuun noin kolme viikkoa sen jälkeen, kun hallituksen Nyt saa elää -koronastrategia tuli voimaan 6. syyskuuta.

       TAYS erityisvastuualueella (Tampere) sairaanhoidossa olevien määrä lähti lähes yhtä jyrkkään nousuun noin kuukausi hallituksen Nyt saa elää -koronastrategian voimaantulon jälkeen (6.9.).

        Myös OYS erityisvastuualueen (Oulu) potilasmäärä lähti voimakkaaseen nousuun noin kuukausi sen jälkeen, kun hallituksen Nyt saa elää -koronastrategia tuli voimaan 6. syyskuuta. Sairaanhoidossa olevien määrä on laskenut viime päivien aikana.

         TYKS erityisvastuualueen potilasmäärän nousu tulee sekä erikoissairaanhoidosta että vuodeosastolta. Teho-osastolla olevien määrä ei ole toistaiseksi noussut (teho-osaston potilasmäärä seuraa muuta sairaanhoitoa normaalisti noin viikon viiveellä).

          Sairaanhoidon määrän kasvu on kiihtynyt viimeisen viikon aikana. Hyvä uutinen on se, että HYKS erityisvastuualueella (Helsinki) sairaanhoidon tarve on vähentynyt.

           Tänään THL ilmoitti 1150 tartuntaa, joista 315 oli noin kuukauden vanhoja. Samassa yhteydessä THL ilmeisesti siirsi 44 tartuntaa kohdalleen, mikä näkyy deletointeina (vaaleanpunainen). Nettosumma on 271 kuukauden vanhaa tartuntaa.

            Kyseiset 271 tartuntaa nostavat tartuntojen kasvua lokakuun alussa. Viimeisen kahden viikon aikana (eli OYS erityisvastuualueen epidemian aikana) tartuntojen määrä on kasvanut koko ajan.

             Vaikuttaa siltä, että sairaanhoitopiirit ovat jo raportoineet osan niistä 271 vanhasta tartunnasta, jotka THL raportoi tänään. Tänään THL ilmoitti 1150 tartuntaa, poisti 7, ja otti raportoinnin viivettä kiinni 191 tartunnan verran, yhteensä 966 (punainen viiva).

              Suomessa sekä 7 että 14 päivän ilmaantuvuus on lähtenyt selvään nousuun.

               Testien määrä ei ole lähtenyt nousuun.

                OYS erityisvastuualueella testien määrä ei näytä millään tavalla reagoineen pahenevaan epidemiaan. Sairaanhoidon lukujen perusteella arvioitu todellinen tartuntojen määrä Oulussa on noin 3 kertaa niin suuri kuin testeillä todettu tartuntojen määrä.

                 Positiivisten tulosten osuus tehdyistä testeistä on nousut puolentoista vuoden ennätystasolle. Tilanteessa, missä testausta on vähennetty, tämä on parempi mittari epidemialle kuin tartuntojen määrä (joka pysyy alhaalla, koska testejä tehdään vähemmän).

                  Koko maassa positiivisten tulosten osuus on lähes kolminkertaistunut verrattuna syyskuun alkuun, jolloin Nyt saa elää -koronastrategia tuli voimaan (6.9.2021). Eli siis todellinen tartuntojen määrä on arviolta lähes kolminkertaistunut.

                   Sairaanhoidon lukujen mukaan tartuntojen määrä on arviolta 2.6-kertaistunut syyskuun alun jälkeen (4.31/1.65=2.61). Sairaanhoidon lukujen kasvu on kiihtynyt viimeisen viikon aikana.

                    Positiivisten osuuden Hall of Fame. Näissä sairaanhoitopiireissä positiivisten osuus ei ole päässyt nousemaan. Ikävä kyllä tässä on vain 2/5 Suomen sairaanhoitopiireistä ja vain 20 prosenttia maan väestöstä.

                     Näissä sairaanhoitopiireissä positiivisten osuus nousee, mutta on kuitenkin alle koko maan keskiarvon. Yhteensä 6 sairaanhoitopiiriä, joissa 24 prosenttia maan väestöstä.

                      Tässä ne sairaanhoitopiirit, joissa positiivisten osuus nousee ja on koko maan keskiarvon yläpuolella. Kärjessä Pohjois-Pohjanmaa, missä taso on yli viisinkertaistunut sen jälkeen, kun Nyt saa elää -strategia tuli voimaan 6. syyskuuta. Yhteensä 6 piiriä / 56% väestöstä.

                       Ja sitten viimeisenä rokotukset. Rokotusten määrissä viimeisen viikon aikana tapahtunut hienoinen käänne näyttää päättyneen (harmaa viiva).

                        Efektiivinen rokotuskattavuus vähenee yhä jyrkemmin. Tämä johtuu siitä, että yhä useamman saama toinen rokote on yli 19 viikkoa vanha (yli 65-vuotiailla) tai yli 6.5 kuukautta vanha (alle 65-vuotiailla).

                         Laskentamenetelmä on tässä.

                          Nyt myös 55-64 -vuotiaiden toiset rokotukset ovat tulleet siihen vaiheeseen, että niiden teho rupeaa putoamaan alle 80 prosentin tasolle. Syynä on se, että ensimmäisistä 55-64 -vuotiaiden 2. rokotuksista on kulunut yli 6.5 kuukautta.

                           Jaa sosiaalisessa mediassa

                           Arkisto