Suomen epidemia 13. heinäkuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvuvauhti ei noussut tänään. Myös Uudenmaan 15-19 -vuotiaiden kasvuvauhti hidastuu. Sen sijaan 20-24 -vuotiaiden saamien tartuntojen määrä nousee nopeasti.

  Tänään THL ilmoitti 290 tartuntaa, ei poistanut yhtään, ja tunnettu raportoinnin viive pieneni 56 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä = 290+0-56=234 (punainen viiva).

   Ilmoitettujen tartuntojen ilmantuvuus on 7.7 jälkeen kasvanut Uudellamaalla 3.9 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla 3.2x kuukaudessa. Noin 70 prosenttia kasvusta tulee 15-24 -vuotiaista.

    Uudellamaalla ilmaantuvuus on ruvennut kasvamaan kaikissa alle 60-vuotiaiden ikäryhmissä.

     Uudellamaalla yli 60-vuotiaat ovat säästyneet tartuntojen nousulta.

      Myös koko maassa yli 60-vuotiaat, joista suuri osa on rokotettu kahteen kertaan, ovat laajalti säästyneet tartunnoilta.

       Uudellamaalla 15-19 -vuotiaiden saamien tartuntojen kasvu on hidastunut selvästi. Viimeisen viikon aikana kasvu on ollut 22.6 prosenttia päivässä (450x kuukaudessa), ja viimeisen 2 päivän aikana enää 4.7% päivässä (4x kuukaudessa). Viesti on ehkä menossa perille.

        Uudellamaalla 15-19 -vuotiaiden rinnalle ovat kipuamassa 20-24 -vuotiaat, joiden tartuntojen viimeisen 6 päivän aikana (7.7.-13.7.) on ollut keskimäärin 8.7 prosenttia päivässä (12x kuukaudessa). Myös baarien altistumiset ovat pysyneet ylhäällä.

         Sitten UK:n epidemian pariin. United Kingdom on siis Great Britain -saari (Englanti + Wales + Skotlanti ) + Pohjois-Irlanti. Tämä siksi että näytän jossain vaiheessa dataa myös Englannista. Tässä ensin UK:n epidemian yleiskuva normaalissa mittakaavassa.

          Tässä sama kuva logaritmisella asteikolla, jossa eri lukujen kasvu + suuruusluokat erottuvat. Kuvaan on merkitty minimit ja maksimit. Kaikki luvut (tartunnat, sairaanhoidossa olevat ja kuolemat) kasvavat eksponentiaalisesti.

           Kun UK:ssa toinen aalto lähti liikkeelle 4.7.2020, kesti yli kaksi kuukautta (62-68 päivää eli 4.9.-10.9. asti) ennen kuin sairaanhoidossa olevien ja kuolleiden määrä alkoi nousta suhteessa uusiin tartuntoihin. Niin näyttää olevan nytkin.

            Syyskuussa 2020, kun tartuntojen määrä lisääntyi, Suomessakin THL oli sitä mieltä, että tauti lievenee. Tämän haastattelun jälkeen on kuitenkin kuollut noin 2 kertaa enemmän ihmisiä koronaan (636) kuin ennen haastattelua (337).

             Tässä toinen esimerkki syyskuusta 2020, kun tartuntojen määrät lisääntyivät jo, mutta sairaanhoidon määrät eivät vielä (eli vastaavassa tilanteessa kuin nyt). Tässä jäi sanomatta, että tartuntojen määrä tulee 10-kertaistumaan.

             Suomessa ei muuten julkaista sairaalaan otettujen määrää (prosentteina tartunnan saaneista = taudin vakavuuden mittari). Täällä julkaistaan vain sairaalassa olevat (= laumasuojan mittari). Tämän vuoksi meillä on hämärä kuva taudin vakavuudesta. UK:ssa julkaistaan kummatkin.

              Tarkennuksena vielä ylläolevaan. Näiden kahden jutun julkaisupäivinä 12.9. ja 15.9. Suomessa oli löydetty 8747-8905 tartuntaa. Nyt tartuntoja on 98505, eli tartuntojen määrä on 11-kertaistunut.

              Tässä laumasuojastrategian kulmakivi. Tämä ilmestyi 16.3.2020 eli samana päivänä kun Suomen hallitus ilmoitti rajoituksista. Lähes kaikki tämän paperin suositukset otettiin suoraan käyttöön.

               Mistä tämän paperi tunnistaa laumasuojaksi (sitä nimeä ei käytetä missään)? Ykkösprioriteetti = sairaanhoidon kapasiteetin turvaaminen (eikä esimerkiksi tartuntojen määrän minimoiminen).

                Jaa sosiaalisessa mediassa

                Arkisto