Suomen epidemia 16. marraskuuta 2021 Ilkka Rauvola Päivitetty

Tartuntojen kasvu jatkuu. Testauksen määrän nousu ei riitä kattamaan tartuntojen määrän nousua, ja positiivisten osuus nousee. Rokotusten määrät ovat kuitenkin lakanneet vähenemästä.

  Tänään THL ilmoitti 937 tartuntaa, poisti yhden, ja otti kiinni sairaanhoitopiirien raportoinnin viivettä 118 tartunnan verran. Muuttumattomalla viiveellä laskettu uusien tartuntojen määrä = 937+1-118 = 820 (punainen viiva).

   Testien määrä on noussut jonkin verran. Viimeisen viikon aikana nousuvauhti on ollut 1.1 prosenttia päivässä = 41 prosenttia kuukaudessa. Ongelma on siinä, että tartuntojen kasvu on yli kaksinkertainen, eli positiivisten osuus nousee.

    Positiivisten osuus on 30.10. jälkeen noussut keskimäärin 1.6 prosenttia päivässä = 1.6x kuukaudessa, vaikka testauksen määrä nousee.

     Rokotusten määrä väheni alle yhteen viidesosaan (-81%) elokuun huipputasolta sen jälkeen kun hallituksen Nyt saa elää -strategia tuli voimaan syyskuun alussa. Viimeisen viikon aikana 3. rokotukset pysäyttivät vähenemisen. 3. rokotuksia annetaan nyt eniten.

      3. rokotukset eivät ole onnistuneet pysäyttämään Suomen efektiivisen rokotuskattavuuden vähenemistä (-1.1 prosenttiyksikköä viikossa). Jotta väheneminen pysähtyisi, 3. rokotuksen määrät pitäisi olla 1.69/0.57= 2.96 = kolminkertaiset.

       HUS:n julkaisemien tietojen mukaan sairaanhoitoon tulleissa on tapahtunut siirtyminen takaisin kohti rokottamattomia. 2x rokotettujen osuus on kuitenkin korkeammalla tasolla kuin lokakuun alussa (6.10.).

        Jaa sosiaalisessa mediassa

        Arkisto